WRM-pas

Checken van bevoegdheid rijinstructeurs eenvoudiger gemaakt

WRM-pas, bevoegdheid

Het is voor leerlingen en ouders toegankelijker geworden om de WRM-bevoegdheid van een rijinstructeur te controleren. Het invullen van de achternaam van een opleider is nu voldoende om de gegevens uit het register op te vragen.

Het toegankelijker maken van de bevoegdheidschecker van IBKI was al lange tijd een wens van de brancheverenigingen. Het was altijd al mogelijk om op de site van IBKI te controleren of iemand WRM-bevoegd is, maar daarvoor moest de leerling wel de geboortedatum invullen van de betreffende rijinstructeur. Pas dan werd het IBKI-register toegankelijk. Dat maakte het voor velen onmogelijk de informatie op te vagen.

Informatie

Wie informatie uit het register heeft opgevraagd, ziet nu de voor- en achternaam van de instructeur, het geboortejaar en de datum waarop de geldigheid van het certificaat afloopt. Ook staan de rijbewijscategorieën vermeld waar de instructeur les in mag geven.

Overigens is het mogelijk dat er een datum staat aangegeven die verder gaat dan vijf jaar. “Een instructeur van wie de bevoegdheid in 2021 afloopt, kan nu al alle bijscholingen hebben gevolgd. In dat geval is de einddatum van 2026 te zien”, legt IBKI-directeur Jim Schouten uit.

Promoten

De bevoegdheidschecker is enkele weken geleden al aangepast. De brancheverenigingen zijn ingelicht, maar verder heeft IBKI hier geen ruchtbaarheid aan gegeven. Dat was niet bewust, vertelt directeur Schouten. Hij zegt dit alsnog in gang te willen zetten.

Lees ook: Nieuwe maatregelen CBR: unieke inschrijving rijschool verplicht

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

9 reacties op “Checken van bevoegdheid rijinstructeurs eenvoudiger gemaakt”

Wim de Jong|07.03.19|14:12

We hebben zo’n hoge pet op over privacy van examinatoren (oa lijst vervalt achter welke tafel ze zitten bij examen) maar instructeurs kan iedereen zien met naam en toenaam op deze manier. Hoezo privacy?
Een kandidaat kan toch gewoon in de auto naar de pas vragen?

Ron van Maaren|07.03.19|15:38

Vreemd hoe er met de privacy van instructeurs wordt omgegaan.
Ik vraag mij af of dit wel legitiem is.
Denk dat controle op een andere manier moet gaan dan nu.
Ook het elke keer maar weer opnieuw het pasje moeten tonen bij het CBR. Dat moet toch anders kunnen.

Rijschool Matse|07.03.19|19:51

Nog gekker dat ik een aantal examinatoren er in terug kan vinden maar een aantal ook niet. Dit klopt van geen kant, ik denk dat ik ook aan de examinator zijn bevoegdheidpas ga vragen tenslotte zitten ze in mijn auto en gaat het om mijn verzekering.

Marcel Kort|08.03.19|07:24

Wat hebben wij toch een belangrijk beroep, niet onze huisarts, de chauffeur van de touringcar of de onderwijzer van onze kinderen zijn online op te zoeken door iedereen maar wij… de rij-instructeur! Iedereen kan zien hoe lang onze bevoegdheid nog geldig is, misschien maar beter niet gaan lessen bij een instructeur waarvan de bevoegdheid binnen een half jaar afloopt… je weet maar nooit. De mannelijke collega’s zijn goed op te zoeken maar de vrouwelijke collega’s staan onder hun meisjesnaam.

Marcel Kort|08.03.19|07:25

Bij de grotere rijscholen rijdt je misschien bij Jaap.. vaak weet je niet eens de (juiste) achternaam. Deze site maakt het voor UWV of andere uitkeringsinstanties erg makkelijk om te controleren of je nog een bevoegdheid hebt. Toen ik in 2012 noodgedwongen thuis zat en ik liet vallen dat ik een instructeursbevoegdheid had werd ik gedwongen om te solliciteren bij All in Solo en aanverwante producten

Jim Schouten|08.03.19|15:26

De WRM-bevoegdheidschecker is jaren geleden opgezet zodat een rijbewijsleerling eenvoudig kan controleren of zijn rijinstructeur lesbevoegd is. Zo kunnen onbevoegde rijinstructeurs van de markt worden geweerd. Om met enige zekerheid te kunnen vaststellen dat de getoonde gegevens van de juiste rijinstructeur zijn, worden de naam en het geboortejaar getoond. We hebben geen pasfoto’s of gegevens van de rijscholen van de betreffende instructeurs om ze mee te identificeren.

Jim Schouten|08.03.19|15:27

De gegevens zoals ze in de WRM-bevoegdheidschecker getoond worden, zijn afgestemd met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en deze vorm voldoet aan de privacyregels. Het was in dat verband ook een bewuste keuze om alleen het geboortejaar en niet de volledige geboortedatum te tonen.

Rij Baas|14.03.19|17:11

Ik vind het netjes en een verbetering van de oude site

George Kaagman|27.03.19|19:56

Inmiddels is het standpunt van het IBKI aangepast.

Naar aanleiding van de klachten hebben we besloten om het geboortejaar voorlopig niet te tonen als resultaat in de Bevoegdheidschecker van IBKI. Op basis van nader juridisch advies zullen we een definitief besluit nemen over het wel of niet tonen van het geboortejaar.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Checken van bevoegdheid rijinstructeurs eenvoudiger gemaakt | RijschoolPro
WRM-pas

Checken van bevoegdheid rijinstructeurs eenvoudiger gemaakt

WRM-pas, bevoegdheid

Het is voor leerlingen en ouders toegankelijker geworden om de WRM-bevoegdheid van een rijinstructeur te controleren. Het invullen van de achternaam van een opleider is nu voldoende om de gegevens uit het register op te vragen.

Het toegankelijker maken van de bevoegdheidschecker van IBKI was al lange tijd een wens van de brancheverenigingen. Het was altijd al mogelijk om op de site van IBKI te controleren of iemand WRM-bevoegd is, maar daarvoor moest de leerling wel de geboortedatum invullen van de betreffende rijinstructeur. Pas dan werd het IBKI-register toegankelijk. Dat maakte het voor velen onmogelijk de informatie op te vagen.

Informatie

Wie informatie uit het register heeft opgevraagd, ziet nu de voor- en achternaam van de instructeur, het geboortejaar en de datum waarop de geldigheid van het certificaat afloopt. Ook staan de rijbewijscategorieën vermeld waar de instructeur les in mag geven.

Overigens is het mogelijk dat er een datum staat aangegeven die verder gaat dan vijf jaar. “Een instructeur van wie de bevoegdheid in 2021 afloopt, kan nu al alle bijscholingen hebben gevolgd. In dat geval is de einddatum van 2026 te zien”, legt IBKI-directeur Jim Schouten uit.

Promoten

De bevoegdheidschecker is enkele weken geleden al aangepast. De brancheverenigingen zijn ingelicht, maar verder heeft IBKI hier geen ruchtbaarheid aan gegeven. Dat was niet bewust, vertelt directeur Schouten. Hij zegt dit alsnog in gang te willen zetten.

Lees ook: Nieuwe maatregelen CBR: unieke inschrijving rijschool verplicht

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

9 reacties op “Checken van bevoegdheid rijinstructeurs eenvoudiger gemaakt”

Wim de Jong|07.03.19|14:12

We hebben zo’n hoge pet op over privacy van examinatoren (oa lijst vervalt achter welke tafel ze zitten bij examen) maar instructeurs kan iedereen zien met naam en toenaam op deze manier. Hoezo privacy?
Een kandidaat kan toch gewoon in de auto naar de pas vragen?

Ron van Maaren|07.03.19|15:38

Vreemd hoe er met de privacy van instructeurs wordt omgegaan.
Ik vraag mij af of dit wel legitiem is.
Denk dat controle op een andere manier moet gaan dan nu.
Ook het elke keer maar weer opnieuw het pasje moeten tonen bij het CBR. Dat moet toch anders kunnen.

Rijschool Matse|07.03.19|19:51

Nog gekker dat ik een aantal examinatoren er in terug kan vinden maar een aantal ook niet. Dit klopt van geen kant, ik denk dat ik ook aan de examinator zijn bevoegdheidpas ga vragen tenslotte zitten ze in mijn auto en gaat het om mijn verzekering.

Marcel Kort|08.03.19|07:24

Wat hebben wij toch een belangrijk beroep, niet onze huisarts, de chauffeur van de touringcar of de onderwijzer van onze kinderen zijn online op te zoeken door iedereen maar wij… de rij-instructeur! Iedereen kan zien hoe lang onze bevoegdheid nog geldig is, misschien maar beter niet gaan lessen bij een instructeur waarvan de bevoegdheid binnen een half jaar afloopt… je weet maar nooit. De mannelijke collega’s zijn goed op te zoeken maar de vrouwelijke collega’s staan onder hun meisjesnaam.

Marcel Kort|08.03.19|07:25

Bij de grotere rijscholen rijdt je misschien bij Jaap.. vaak weet je niet eens de (juiste) achternaam. Deze site maakt het voor UWV of andere uitkeringsinstanties erg makkelijk om te controleren of je nog een bevoegdheid hebt. Toen ik in 2012 noodgedwongen thuis zat en ik liet vallen dat ik een instructeursbevoegdheid had werd ik gedwongen om te solliciteren bij All in Solo en aanverwante producten

Jim Schouten|08.03.19|15:26

De WRM-bevoegdheidschecker is jaren geleden opgezet zodat een rijbewijsleerling eenvoudig kan controleren of zijn rijinstructeur lesbevoegd is. Zo kunnen onbevoegde rijinstructeurs van de markt worden geweerd. Om met enige zekerheid te kunnen vaststellen dat de getoonde gegevens van de juiste rijinstructeur zijn, worden de naam en het geboortejaar getoond. We hebben geen pasfoto’s of gegevens van de rijscholen van de betreffende instructeurs om ze mee te identificeren.

Jim Schouten|08.03.19|15:27

De gegevens zoals ze in de WRM-bevoegdheidschecker getoond worden, zijn afgestemd met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en deze vorm voldoet aan de privacyregels. Het was in dat verband ook een bewuste keuze om alleen het geboortejaar en niet de volledige geboortedatum te tonen.

Rij Baas|14.03.19|17:11

Ik vind het netjes en een verbetering van de oude site

George Kaagman|27.03.19|19:56

Inmiddels is het standpunt van het IBKI aangepast.

Naar aanleiding van de klachten hebben we besloten om het geboortejaar voorlopig niet te tonen als resultaat in de Bevoegdheidschecker van IBKI. Op basis van nader juridisch advies zullen we een definitief besluit nemen over het wel of niet tonen van het geboortejaar.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.