Foto van een van de getuigen vanuit de tram; tevens een zoon van een instructeur van Veronica Verkeersschool

‘Instructrice en leerling hebben het hele tafereel aanschouwd’

De dodelijke schietpartij in Utrecht van afgelopen maandag had onvermijdelijk ook zijn weerslag op rijscholen in die regio. Examens werden afgelast; lesauto’s bleven stilstaan. Rijschoolhouders vertellen  over de impact van de gebeurtenissen op zijn medewerkers en leerlingen. 

Een bizarre samenloop van omstandigheden. Anders kan Ernest Alvares van Veronica Verkeersschool de heftige gebeurtenissen in Utrecht niet omschrijven. Om te beginnen stond een van de instructeurs, de moeder van Alvares, met een leerling in de lesauto voor het verkeerslicht van het 24 Oktoberplein, waar nog geen minuut eerder de schietpartij in de tram plaatsvond. “De schietpartij zelf hebben ze niet meegekregen, maar daarna hebben ze het hele tafereel aanschouwd. De hulpdiensten waren gelukkig razendsnel ter plaatse.”

Het plein werd afgezet, de lesauto kon het plein lange tijd niet verlaten. “Na een uur konden ze weer verder rijden. Vervolgens reden ze naar de Trumanlaan waar de leerling woont. Daar kon ze haar woning niet in vanwege de inval die daar plaatsvond.” De leerling werd daar opgevangen door de lokale autoriteiten.

In de tram

Daar kwam bij dat een zoon van een van de instructeurs van Veronica Verkeersschool in de bewuste tram zat waar de aanslag plaatsvond. “Hij heeft daar geschuild achter de stoelen.” Bovendien reed een van zijn instructeurs, die parttime trambestuurder is, vlak achter de tram waar de aanslag plaatsvond. Tenslotte kregen de medewerkers ook nog eens het trieste nieuws te horen dat een van de dodelijke slachtoffers een goede bekende is van de rijschool.

Los van deze impact, moest ook over de rijlessen een beslissing worden gemaakt. “Toen ook het CBR de praktijkexamens had afgelast, hebben wij besloten de rijlessen te staken. In sommige gevallen konden de leerlingen niet eens langskomen, omdat ze de school niet konden verlaten.”

De hoofdverdachte werd niet ver van de rijschool opgepakt. “We hadden al zo’n vermoeden; de hele dag vlogen helikopters boven de rijschool. Mij is gisteren wel duidelijk geworden dat je als dader echt niet zomaar wegkomt.”

Nuchter

Ahmed Khairouni van rijschool Adam woont tussen het 24-Oktoberplein en de Trumanlaan. Op het moment van de aanslag zat hij in de lesauto, enkele kilometers verderop. “Ik zag ineens veel politie voorbij rijden en ik kreeg allerlei appjes en nieuwsberichten binnen.” In overleg met de leerling besloot hij de les voort te zetten. “Ik liet het aan de leerling over, maar die was er vrij nuchter onder. Ook mijn andere rijlessen zijn doorgegaan, maar die heb ik verplaatst naar gebieden buiten de stad.”

Het CBR heeft vanaf 14.00 uur de praktijkexamens afgelast. “Vanaf het moment dat de gemeente Utrecht het advies gaf om binnen te blijven, hebben wij uit veiligheidsoverwegingen ook de praktijkexamens afgelast”, vertelt woordvoerster Nathalie Dingeldein. “In overleg met de rijschool wordt een nieuwe datum gepland, zonder extra kosten.” De theorie-examens gingen wel door. “De leerlingen die niet wilden of konden komen, kunnen kosteloos een nieuwe datum reserveren.”

Onderwerpen: ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “‘Instructrice en leerling hebben het hele tafereel aanschouwd’”

#BAAS|24.03.19|10:57

Alvares doet ook alles voor een beetje reclame hè. Z’n instructeur verdiend zo goed dat ie partime in de tram zit?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Instructrice en leerling hebben het hele tafereel aanschouwd’ | RijschoolPro
Foto van een van de getuigen vanuit de tram; tevens een zoon van een instructeur van Veronica Verkeersschool

‘Instructrice en leerling hebben het hele tafereel aanschouwd’

De dodelijke schietpartij in Utrecht van afgelopen maandag had onvermijdelijk ook zijn weerslag op rijscholen in die regio. Examens werden afgelast; lesauto’s bleven stilstaan. Rijschoolhouders vertellen  over de impact van de gebeurtenissen op zijn medewerkers en leerlingen. 

Een bizarre samenloop van omstandigheden. Anders kan Ernest Alvares van Veronica Verkeersschool de heftige gebeurtenissen in Utrecht niet omschrijven. Om te beginnen stond een van de instructeurs, de moeder van Alvares, met een leerling in de lesauto voor het verkeerslicht van het 24 Oktoberplein, waar nog geen minuut eerder de schietpartij in de tram plaatsvond. “De schietpartij zelf hebben ze niet meegekregen, maar daarna hebben ze het hele tafereel aanschouwd. De hulpdiensten waren gelukkig razendsnel ter plaatse.”

Het plein werd afgezet, de lesauto kon het plein lange tijd niet verlaten. “Na een uur konden ze weer verder rijden. Vervolgens reden ze naar de Trumanlaan waar de leerling woont. Daar kon ze haar woning niet in vanwege de inval die daar plaatsvond.” De leerling werd daar opgevangen door de lokale autoriteiten.

In de tram

Daar kwam bij dat een zoon van een van de instructeurs van Veronica Verkeersschool in de bewuste tram zat waar de aanslag plaatsvond. “Hij heeft daar geschuild achter de stoelen.” Bovendien reed een van zijn instructeurs, die parttime trambestuurder is, vlak achter de tram waar de aanslag plaatsvond. Tenslotte kregen de medewerkers ook nog eens het trieste nieuws te horen dat een van de dodelijke slachtoffers een goede bekende is van de rijschool.

Los van deze impact, moest ook over de rijlessen een beslissing worden gemaakt. “Toen ook het CBR de praktijkexamens had afgelast, hebben wij besloten de rijlessen te staken. In sommige gevallen konden de leerlingen niet eens langskomen, omdat ze de school niet konden verlaten.”

De hoofdverdachte werd niet ver van de rijschool opgepakt. “We hadden al zo’n vermoeden; de hele dag vlogen helikopters boven de rijschool. Mij is gisteren wel duidelijk geworden dat je als dader echt niet zomaar wegkomt.”

Nuchter

Ahmed Khairouni van rijschool Adam woont tussen het 24-Oktoberplein en de Trumanlaan. Op het moment van de aanslag zat hij in de lesauto, enkele kilometers verderop. “Ik zag ineens veel politie voorbij rijden en ik kreeg allerlei appjes en nieuwsberichten binnen.” In overleg met de leerling besloot hij de les voort te zetten. “Ik liet het aan de leerling over, maar die was er vrij nuchter onder. Ook mijn andere rijlessen zijn doorgegaan, maar die heb ik verplaatst naar gebieden buiten de stad.”

Het CBR heeft vanaf 14.00 uur de praktijkexamens afgelast. “Vanaf het moment dat de gemeente Utrecht het advies gaf om binnen te blijven, hebben wij uit veiligheidsoverwegingen ook de praktijkexamens afgelast”, vertelt woordvoerster Nathalie Dingeldein. “In overleg met de rijschool wordt een nieuwe datum gepland, zonder extra kosten.” De theorie-examens gingen wel door. “De leerlingen die niet wilden of konden komen, kunnen kosteloos een nieuwe datum reserveren.”

Onderwerpen: ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “‘Instructrice en leerling hebben het hele tafereel aanschouwd’”

#BAAS|24.03.19|10:57

Alvares doet ook alles voor een beetje reclame hè. Z’n instructeur verdiend zo goed dat ie partime in de tram zit?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.