ZZP Nederland fel tegen verplichte verzekering arbeidsongeschiktheid

Als het principeakkoord over pensioenen doorgaat, moeten zelfstandigen zich in de toekomst verplicht verzekeren tegen algemene arbeidsongeschiktheid. ZZP Nederland is daar ‘pertinent op tegen’. Onderzoek onder de achterban wees uit dat 83 procent tegen een aov-plicht is. Wel is de organisatie blij dat er geen verplicht pensioen komt voor deze doelgroep.

Op 4 juni is er een principeakkoord bereikt tussen het kabinet, werkgevers en vakbonden over de pensioenen. Daarin zijn ook zaken opgenomen die zzp’ers aangaan, wat ZZP Nederland eigenlijk al vreemd vindt. De grootste organisatie voor zzp’ers noemt de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering het grootste pijnpunt.

‘Ouderwets denken’

“De eindeloze discussie over een verzekeringsplicht voor zelfstandige ondernemers brengt ons niet verder”, stelde voorzitter Maarten Post vorige maand al. “Verplichte sociale bescherming voor ondernemers weerspiegelt teveel het oude denken. De wereld van werk is onmiskenbaar veranderd. Er zijn nieuwe arrangementen nodig, die passen bij een moderne arbeidsmarkt.”

Uit het onderzoek van ZZP Nederland in mei 2019 kwam naar voren dat 88 procent een basisvoorziening voor alle werkenden een goed idee vindt. Een basisvoorziening is wat anders dan een verplichte aov, meldt de organisatie: “Doordat alle werkenden er aan mee betalen kan de premie blijvend laag en betaalbaar blijven. Bij de basisvoorziening is er volledige acceptatie en kunnen zelfstandigen zich individueel, vrijwillig en naar eigen inzicht (bij) verzekeren. De basisvoorziening keert een (basis)inkomen uit bij blijvende en volledige arbeidsongeschiktheid.”

Verplicht pensioen

Wel is ZZP Nederland blij dat er geen verplicht pensioen komt. “Het kabinet wil de pensioenopbouw van zzp’ers stimuleren, o.a. door vrijwillige deelname aan pensioenfondsen mogelijk te maken. Het kabinet handelt daarmee geheel in lijn met de standpunten van Stichting ZZP Nederland.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

2 reacties op “ZZP Nederland fel tegen verplichte verzekering arbeidsongeschiktheid”

#BAAS|07.06.19|07:46

Zal ff lekker worden. Ik bepaal zelf wel waar ik mij tegen verzeker. Stop de betutteling. Ik heb een jaar thuis gezeten. Zonder verzekering en zonder uitkering. Ging prima. Sparen ipv verzekeren noem je dat.

René Achten|01.07.19|21:58

Mijn vraag is of er wel een verplichte acceptatie komt ondanks bv een [terminale] ziekte. Hoe zullen de verzekering [of overheid] daarmee omspringen. Ben benieuwd!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.