Checklist: klaar voor de vakantie?

De auto krijgt een vakantiecheck voordat hij wordt afgeladen met koffers en reistassen. Is je bedrijf net zo goed voorbereid op je vertrek? Na het doorlopen van dit stappenplan kan je straks van een zorgeloze vakantie genieten.

Het afbouwen van werkzaamheden is het eerste punt op deze checklist van de Bovag. Start geen nieuwe dingen meer op, zorg voor een vakantierooster en voor vervanging van jezelf en van de andere medewerkers die vrij zijn.

Draag belangrijke zaken over

Wie heeft er de leiding als je weg bent? Breng de juiste personen op de hoogte van je afwezigheid en draag zaken over die kunnen niet wachten. Bepaal wie de sleutels beheert, wie bevoegd is om te tekenen, vertel waar de codes van alarmsystemen te vinden zijn en wachtwoorden van andere systemen. Wie wordt er gebeld als het alarm gaat en jij op het strand ligt? Breng ook klanten op de hoogte dat je afwezig bent, bijvoorbeeld door een e-mail of bericht op de website.

Bereikbaarheid bij spoedgevallen regelen

Zorg dat de mensen in het bedrijf weten waar, wanneer, hoe en waarvoor je bereikbaar bent in spoedgevallen. Bespreek ook welke gevallen spoedgevallen zijn. Wat voor de één een noodsituatie is, is dat voor de ander misschien niet. Vertel er ook bij hoe je bereikbaar bent: telefonisch, via e-mail of misschien wel whatsapp? Mocht je helemaal niet bereikbaar (willen) zijn, vertel de relevante mensen dan goed over wie er in geval van nood de honneurs waarneemt.

Plan financiële zaken

Plan van tevoren betalingen in, zodat deze tijdens je afwezigheid gewoon doorlopen. Denk aan het uitbetalen van het personeel en het regelen van de btw-aangifte.

Check de beveiliging van het bedrijfspand

Sluit je jouw bedrijf gedurende de vakantieperiode? Check dan de beveiliging van tevoren. Een bedrijfspand dat een tijdje onbemand is, is aantrekkelijker voor inbraak. Breng eventueel het beveiligingskantoor op de hoogte van je afwezigheid. Daarnaast kan het geen kwaad de inbraakverzekering nog eens te controleren.

Regel bhv’ers

Zorg bij het maken van de personeelsplanning in de vakantietijd dat er steeds voldoende bhv’ers aanwezig zijn. Is je bedrijf gevestigd op een bedrijventerrein, dan kan je met andere bedrijven afspreken om paraat te staan bij calamiteiten.

Luid de zomer in met het personeel

Een zomerborrel of -barbecue is een activiteit bij uitstek om in een andere setting bij te praten met medewerkers en collega’s. Het uitwisselen van vakantieplannen onder het genot van een hapje en drankje is altijd goed voor de sfeer binnen het bedrijf.

Evalueer de vakantieperiode

Het is belangrijk om bij terugkomst je afwezigheid te evalueren. Wat liep goed, wat juist minder en wat kan de volgende keer slimmer worden geregeld? Dan kan je de volgende keer met een nóg geruster hart op vakantie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.