snelheid beperken, verkeersveiligheid

Nederland zakt weg in Europese ranglijst verkeersveilige landen 

snelheid beperken, verkeersveiligheid

Nederland zakte de laatste jaren van de vierde naar de elfde plaats op de Europese ranglijst van meest verkeersveilige landen. Landen als Ierland, Duitsland en Spanje gelden nu als veiliger, daar vielen in verhouding met het aantal inwoners minder verkeersdoden dan in Nederland. 

In 2018 vielen in Nederland 678 verkeersdoden, in 2010 waren dit er 640. Dat valt op de maken uit de cijfers van de Europese Raad voor verkeersveiligheid (ETSC). In de jaren ’13 en ’14 lag het aantal op 570. Door minder aandacht en geld voor verkeersveiligheid is Nederland een van de drie landen waar het aantal verkeersdoden sinds 2010 is gestegen, schrijft RTL Nieuws. Vorige week werd tijdens de ‘Europese dag zonder verkeersdoden’ aandacht gevraagd voor het terugdringen van het aantal dodelijke slachtoffers. 

De enige drie landen in de EU waarbij het aantal verkeersdoden is toegenomen sinds 2010 zijn Nederland, Zweden en Malta. In alle andere landen daalde het cijfer. In Noorwegen halveerde het aantal doden zelfs. De halvering is in lijn met de doelstelling van de Europese Unie. De wens is dat in 2020 het aantal verkeersdoden ten opzichte van 2012 is gehalveerd.
Het verbeteren van de verkeersveiligheid in Nederland is vastgelegd in het plan Verkeersveiligheid 2030

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

3 reacties op “Nederland zakt weg in Europese ranglijst verkeersveilige landen ”

Incredible|03.10.19|12:10

Als ik zo in de auto zit ga ik het gelijk fffffffn appnnn

Incredible|03.10.19|12:11

Als ik zo weer in de auto zit……. ga ik het gelijk ffffffn rond appppnnnn

#BAAS|15.10.19|17:54

Dus in bijna 10 jaar tijd 4% meer verkeersdoden. Hoeveel procent verkeersdeelnemers zijn er nu meer dan 10 jaar geleden? Wonen er in die landen boven ons in de lijst ook zoveel mensen per viekante kilomter? #stormineenglaswater

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.