Rijles zonder Stress

Elf vragen aan Rijles Zonder Stress: ‘Prestatiebonus voor rijinstructeurs’ 

Rijles zonder Stress

Rijles Zonder Stress is een landelijke rijschoolformule voor mensen die voor hun rijbewijs gaan, rijangst willen overwinnen of een opfriscursus willen doen. De instructeurs zijn gespecialiseerd in rijbewijs B, de Rijopleiding in Stappen (RIS) en omgaan met rijangst en faalangst. Marloes van Deventer en Ismaël van Reede uit Zeist runnen de formule en een eigen rijschool. Ze vertellen over het ontstaan, hun ambities en de formule. 

Hoe is Rijles Zonder Stress ontstaan? Marloes: “Het idee voor Rijles Zonder Stress ontstond in 2016. De aanleiding was eigenlijk een heel verdrietig. Begin 2016 kreeg mijn vader te horen dat hij ongeneeslijk ziek was en niet lang meer te leven had. Mijn moeder had weliswaar een rijbewijs en liet deze ook steeds weer verlengen, maar door rijangst had zij al ruim dertig jaar geen auto meer gereden. Dat was ook niet nodig: mijn vader reed tenslotte altijd. Door de ziekte en het overlijden van mijn vader, uiteindelijk vier maanden na de diagnose, ontstond die noodzaak om weer zelf te moeten autorijden ineens wel.

Ismaël is in die periode gestart om mijn moeder van haar rijangst af te helpen. Hij ontdekte dat hij hier goed in was en is zich hierin verder gaan specialiseren.

Intussen hoorden we om ons heen steeds meer verhalen van andere mensen die ook rijangst hadden (of die mensen met rijangst kenden). We zijn toen gaan onderzoeken hoe groot dit probleem in Nederland eigenlijk is.”  

En hoe groot is het probleem? Marloes: “Nederland heeft zo’n 11 miljoen rijbewijsbezitters, waarvan 1 miljoen een vorm van rijangst heeft. Zo’n 500.000 mensen durven zelfs helemaal niet meer in de auto te stappen… Het is een enorm probleem dus. 

Met het steeds drukker wordende verkeer, ervaren ook leerlingen veel meer stress bij het leren autorijden dan vroeger. Zo kwamen we op het idee om ons met Rijles Zonder Stress niet alleen op mensen mét rijbewijs te richten, maar onze relaxte rijlessen ook voor mensen zónder rijbewijs aan te bieden. Een rijschool voor jong en oud, mét en zónder rijbewijs.” 

Dacht je meteen aan een franchiseformule? Marloes: “We zijn begonnen als eenmanszaak. En vanaf het begin had ik al het idee om van deze rijschool een franchiseformule te maken als ons concept zou aanslaan. Daarom wilde ik met Rijles Zonder Stress echt een merk in de markt zetten. Ismaël wilde heel graag onder zijn eigen naam rijden en die concessie zie je dus ook nog terug op Ismaëls auto en dakbord, waar – onder – Rijles Zonder Stress – in het klein nog Autorijschool Ismaël van Reede bijgeschreven staat. Op de auto van onze franchisenemers is dit uiteraard niet het geval.

Voordat dit een formule werd, was je al rijinstructeur. Vertel eens over je loopbaan, Ismaël? Ismaël: “Na jarenlang als vrachtwagenchauffeur te hebben gewerkt, vond ik het in 2009 tijd voor iets anders. Via een advertentie van een franchisegever kwam ik destijds in aanraking met het vak rijinstructeur. Via hen kon ik een opleiding volgen. Het leek me leuk om het vak waar ik zelf goed in was, over te kunnen brengen op iemand anders. 

Vol vertrouwen ging ik na mijn opleiding aan de slag bij die franchisegever, maar dit was helaas alles behalve een positieve ervaring, waardoor ik hier vrij snel ben weggegaan. Bij de tweede franchisegever waren een aantal dingen wel beter geregeld, maar was de samenwerking in andere opzichten helaas niet zo’n succes.

Daarna heb ik besloten in loondienst aan de slag te gaan als rijinstructeur. Hier kreeg ik goede begeleiding van een ervaren instructeur en hier leerde ik het vak eigenlijk pas echt. Mijn slagingspercentage schoot omhoog en mijn klanten, en werkgever, waren supertevreden. Dat wil ik ook overbrengen op onze rijinstructeurs. 

Hoe vullen jullie elkaar aan? Marloes: “Door jarenlange marketing ervaring bij diverse grote merken en de praktijkervaring van Ismaël in de rijschoolbranche vormen we een sterke combinatie. Als franchisegever kunnen we franchisenemers daarom extra goed begeleiden bij de opstart en het runnen van hun eigen rijschool. Zeker, omdat we zelf ook aan de andere kant van de tafel hebben gezeten vinden we het belangrijk dat zaken goed zijn geregeld. Onze franchiseovereenkomst voldoet als enige in rijschoolbranche aan de Erecode Franchise. We verzorgen de volledige marketing voor alle rijscholen, zodat zij zich kunnen concentreren op het geven van de rijlessen en het contact met klanten en potentiële klanten. Ook hebben we de administratie, waar toch veel ondernemers een hekel aan hebben, zo makkelijk mogelijk gemaakt. Je administratie is nagenoeg in één klik klaar, de accountant doet de rest.

Wie zijn de klanten van Rijles Zonder Stress? Ismaël: “Hoewel 95 procent van de mensen met rijangst in onze auto vrouw is, komt rijangst zeker ook bij mannen voor. Mannen schamen zich er alleen meer voor en willen dus vaak ook niet thuis opgehaald worden, want oh jee als iemand ze ziet. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, zijn het vaak grote stoere kerels, die toch ineens heel klein worden als ze achter het stuur kruipen en de snelweg op moeten.”  

Wat maakt de lesmethode van Rijles Zonder Stress speciaal? Ismaël: “Onze lesmethode is gebaseerd op de bewezen effectieve RIS lesmethode, de Rijopleiding in Stappen. Tijdens de rijles wordt gebruik gemaakt van moderne middelen zoals mobiele apps, 3D instructievideo’s en een handig boek met alle denkbare verkeerssituaties in 3D. We geven rijlessen in blokken van 2 uur. Hierdoor heeft de leerling zo min mogelijk tijdverlies door het in- en uitstappen, stoel goed zetten, spiegels afstellen. Kortom: zo blijft er meer tijd over voor het echte autorijden. Klanten mét rijbewijs hoeven uiteraard geen examen meer te doen, maar de structuur en de stapsgewijze opbouw werkt ook goed voor mensen met rijangst.

Naar welk type rijinstructeur of ondernemer zoekt Rijles Zonder Stress? Marloes: “We zoeken mensen die al ondernemer zijn, óf dat graag willen worden. Mensen die net als wij gaan voor goede kwaliteit en een hoge klanttevredenheid en die het leuk vinden om niet alleen tieners, maar mensen van alle leeftijden rijles te geven. En die bereid zijn zich te specialiseren in RIS, rijangst en faalangst. Dit kunnen zowel bestaande rijinstructeurs zijn als mensen die de opleiding tot rijinstructeur nog moeten volgen.

Voor de opleidingen werken we samen met De VerkeersAcademie, die net als Rijles Zonder Stress vestigingen door heel Nederland heeft. Ook hebben zij al jaren op rij het hoogste slagingspercentage van alle opleiders voor rijinstructeurs.

Kandidaten die een contract hebben getekend bij Rijles Zonder Stress krijgen korting op hun opleiding en op alle toekomstige bijscholingen gedurende de contractperiode.

Al ruim voor de startdatum van een nieuwe vestiging starten we de marketing campagnes in die regio op, zodat de nieuwe instructeur gelijk vanaf de start aan de slag kan met het verzorgen van proeflessen en intakes en het verkopen van rijlespakketten. In de opstartfase worden instructeurs volop door ons én onze leveranciers begeleid om snel succesvol te worden, als rijinstructeur én als ondernemer. 

Rijles Zonder Stress werkt ook met een prestatiebonus voor rijinstructeurs, hoe zit dat? Marloes: “We willen dat onze rijinstructeurs binnen een normaal aantal uren een goed inkomen kunnen verdienen. En daarnaast kunnen ze een prestatiebonus krijgen, die afhankelijk van het gekozen contract, drie jaar of vijf jaar, kan oplopen tot wel vijfduizend euro per jaar. De ene helft van dat bedrag is gekoppeld aan klanttevredenheid, slagingspercentage en het percentage verkochte proeflessen en intakes. De andere helft is gekoppeld aan eenvoudiger te behalen punten. Zo krijgen instructeurs punten voor de mate waarin de formule wordt uitgedragen, voor representativiteit van de instructeur en de lesauto, maar bijvoorbeeld ook voor niet bellen tijdens de rijles. We zien het als een positieve prikkel. 

Ismaël: “Niet bellen tijdens de rijles lijkt vanzelfsprekend, maar kijk maar eens om je heen hoeveel instructeurs er naast een leerling zitten met een telefoon aan hun oor. Of dat ze privé zaken aan het regelen zijn in de tijd van de leerling. De focus moet liggen op de rijles en de voortgang van de leerling.” 

Welke ambities heeft Rijles Zonder Stress nog? Marloes: “Hoewel onze lesauto’s inmiddels al in zes provincies in Nederland rondrijden, hebben we niet per se de ambitie om ‘de grootste’ te worden. Maar hoe mooi zou het zijn als we over een aantal jaar bekend staan als één van de beste landelijke rijscholen van Nederland? Of misschien zelfs wel de beste? In onze eigen vestiging hadden we tot vorig kwartaal een slagingspercentage van 87 procent en op dit moment staan we zelfs op 90 procent met een klanttevredenheidscijfer 9,2. Zo hoog willen we de lat voor onze instructeurs uiteraard niet leggen, maar goede slagingspercentages die boven het landelijk gemiddelde van 50% uitkomen, zou ons in ieder geval heel blij maken.

Wat staat er voor de komende tijd op stapel? Ismaël: “De komende tijd staat in het teken van investeren in de doorontwikkeling van Rijles Zonder Stress. Zo hebben we ontzettend veel marketingmaterialen laten ontwikkelen, die we de komende tijd in kunnen gaan zetten. En willen we op onze website per regio en per rijinstructeur persoonlijke pagina’s maken en een chatfunctie integreren. Ook zijn we bezig om dashboards te maken waarop rijinstructeurs ieder kwartaal hun eigen resultaten en die van hun vestiging kunnen vergelijken met andere franchisenemers. Verder willen we het aanwezige groepsgevoel verder versterken, door af en toe leuke dingen te ondernemen met zijn allen. En gaan we een franchiseraad oprichten waardoor franchisenemers mee kunnen denken over de toekomst van Rijles Zonder Stress. 

In de rubriek Tien Vragen Aan vragen we mensen uit de rijschoolsector naar zijn of haar dagelijkse werk. Hoe geef je invulling aan je vak? Wat zijn de mooie kanten van het werk? Welke thema’s houden je bezig? En waarom? Meedoen? Geef je op via [email protected]

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.