Appen achter het stuur. foto Pixabay

Gebruik van smartphone in het verkeer blijft groot probleem

Appen, smartphone, telefoon, stuur, rijden, auto

Bijna 69 procent van de Nederlanders geeft aan in het verkeer wel eens gebruik te maken van de mobiele telefoon. Tweederde (66,6 procent) gebruikt de smartphone tijdens stilstand, 56,7 procent tijdens het rijden of lopen. Dat blijkt uit een rapport van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Uit het onderzoek, dat in opdracht van verzekeraar Interpolis werd uitgevoerd, blijkt dat 55,7 procent van de fietsers, 65,6 procent van de automobilisten en 84,4 procent van de voetgangers de mobiele telefoon wel eens gebruikt in het verkeer. Aan het onderzoek deden 3.768 volwassenen (18 tot en met 80 jaar) en driehonderd jongeren (12 tot en met 17 jaar) mee.

Volwassenen blijken hun smartphone vaker te gebruiken om te navigeren, muziek op te zetten en games te spelen dan twee jaar geleden. Fietsers in de groep van 18- tot 80-jarigen geven aan minder vaak handheld te bellen. Het verbod op vasthouden van de telefoon dat per juli vorig jaar is ingegaan, speelt hier mogelijk een belangrijke rol in.

Jongeren blijken hun telefoon vaker te gebruiken in het verkeer, als fietser of voetganger, dan volwassenen. Vooral het versturen van berichten, lezen of muziek opzetten gebeurt meer dan tijdens het vorige onderzoek in 2017. Op de schaal van risicoperceptie scoren zij lager dan de groep volwassenen. Opvallend is dat kinderen het gedrag van hun ouders overnemen. Net als in de Barometer 2017 blijkt dat naarmate ouders hun mobiele telefoon meer in het verkeer gebruiken, hun kinderen dit ook meer doen.

Kans op boete klein

Ondanks het hoge telefoongebruik in het verkeer zijn er maar twee ondervraagden die aan hebben gegeven een bekeuring te hebben ontvangen voor het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer. Niet verrassend is dus dat 56,9% van de automobilisten en 65,6% van de volwassen fietsers aangaf de kans op een boete (zeer) laag in te schatten. Van de jongeren schat 43% de kans op een boete als (zeer) laag in wanneer ze fietsen.

Het onderzoek werd in 2017 voor de eerste keer gehouden en heeft als doel om de ontwikkeling van het mobiel telefoongebruik in het verkeer in beeld te brengen. Het percentage telefoongebruikers in het verkeer bedroeg destijds 66,1 procent, nu is dat gestegen naar 68,7 procent.

Toename bij voetgangers

“Wij stellen vast dat dit een hoog percentage is, maar concluderen ook dat – ondanks deze lichte stijging – het telefoongebruik niet statistisch significant is toegenomen”, aldus de onderzoekers. “De lichte stijging valt namelijk binnen de onzekerheidsmarge van onderzoek. Wel blijken de respondenten die in 2019 aangaven de telefoon ‘weleens’ te gebruiken in het verkeer, dit tijdens meer verplaatsingen te doen dan de respondenten in 2017. “Deze toename is weliswaar statistisch significant, maar blijkt zeer klein van omvang te zijn. Ook is die kleine toename alleen bij voetgangers te zien – niet bij fietsers en automobilisten.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

1 reactie op “Gebruik van smartphone in het verkeer blijft groot probleem”

A.b|18.05.20|15:41

Klopt, Het is wel levens gevaarlijk tijdens het rijden. Als ze een telefoon kunnen maken die bij een bepaalde snelheid bijvoorbeeld 30 km per uur automatisch wordt uitgeschakeld. Maar dan kunnen de passagiers ook geen gebruik van maken.

Blijf lastig.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Gebruik van smartphone in het verkeer blijft groot probleem | RijschoolPro
Appen achter het stuur. foto Pixabay

Gebruik van smartphone in het verkeer blijft groot probleem

Appen, smartphone, telefoon, stuur, rijden, auto

Bijna 69 procent van de Nederlanders geeft aan in het verkeer wel eens gebruik te maken van de mobiele telefoon. Tweederde (66,6 procent) gebruikt de smartphone tijdens stilstand, 56,7 procent tijdens het rijden of lopen. Dat blijkt uit een rapport van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Uit het onderzoek, dat in opdracht van verzekeraar Interpolis werd uitgevoerd, blijkt dat 55,7 procent van de fietsers, 65,6 procent van de automobilisten en 84,4 procent van de voetgangers de mobiele telefoon wel eens gebruikt in het verkeer. Aan het onderzoek deden 3.768 volwassenen (18 tot en met 80 jaar) en driehonderd jongeren (12 tot en met 17 jaar) mee.

Volwassenen blijken hun smartphone vaker te gebruiken om te navigeren, muziek op te zetten en games te spelen dan twee jaar geleden. Fietsers in de groep van 18- tot 80-jarigen geven aan minder vaak handheld te bellen. Het verbod op vasthouden van de telefoon dat per juli vorig jaar is ingegaan, speelt hier mogelijk een belangrijke rol in.

Jongeren blijken hun telefoon vaker te gebruiken in het verkeer, als fietser of voetganger, dan volwassenen. Vooral het versturen van berichten, lezen of muziek opzetten gebeurt meer dan tijdens het vorige onderzoek in 2017. Op de schaal van risicoperceptie scoren zij lager dan de groep volwassenen. Opvallend is dat kinderen het gedrag van hun ouders overnemen. Net als in de Barometer 2017 blijkt dat naarmate ouders hun mobiele telefoon meer in het verkeer gebruiken, hun kinderen dit ook meer doen.

Kans op boete klein

Ondanks het hoge telefoongebruik in het verkeer zijn er maar twee ondervraagden die aan hebben gegeven een bekeuring te hebben ontvangen voor het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer. Niet verrassend is dus dat 56,9% van de automobilisten en 65,6% van de volwassen fietsers aangaf de kans op een boete (zeer) laag in te schatten. Van de jongeren schat 43% de kans op een boete als (zeer) laag in wanneer ze fietsen.

Het onderzoek werd in 2017 voor de eerste keer gehouden en heeft als doel om de ontwikkeling van het mobiel telefoongebruik in het verkeer in beeld te brengen. Het percentage telefoongebruikers in het verkeer bedroeg destijds 66,1 procent, nu is dat gestegen naar 68,7 procent.

Toename bij voetgangers

“Wij stellen vast dat dit een hoog percentage is, maar concluderen ook dat – ondanks deze lichte stijging – het telefoongebruik niet statistisch significant is toegenomen”, aldus de onderzoekers. “De lichte stijging valt namelijk binnen de onzekerheidsmarge van onderzoek. Wel blijken de respondenten die in 2019 aangaven de telefoon ‘weleens’ te gebruiken in het verkeer, dit tijdens meer verplaatsingen te doen dan de respondenten in 2017. “Deze toename is weliswaar statistisch significant, maar blijkt zeer klein van omvang te zijn. Ook is die kleine toename alleen bij voetgangers te zien – niet bij fietsers en automobilisten.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Remco Nieuwenbroek

1 reactie op “Gebruik van smartphone in het verkeer blijft groot probleem”

A.b|18.05.20|15:41

Klopt, Het is wel levens gevaarlijk tijdens het rijden. Als ze een telefoon kunnen maken die bij een bepaalde snelheid bijvoorbeeld 30 km per uur automatisch wordt uitgeschakeld. Maar dan kunnen de passagiers ook geen gebruik van maken.

Blijf lastig.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.