Voorlopig geen praktijkexamens trekker, directiechauffeur en binnenvaart

De praktijkexamens voor de trekker, directiechauffeur (DP1 en DP2) en binnenvaart zijn nog niet opgestart. Het wachten is op de uitkomst van het TNO-onderzoek naar maatregelen om in verband met het coronavirus veilig praktijkexamen te kunnen doen. Het CBR wil nog geen datum koppelen aan de herstart. 

Sinds 18 mei zijn de meeste praktijkexamens bij het Centraal Bureau voor Rijvaardigheid weer opgestart. Dat geldt niet voor de trekker (T), directiechauffeur (DP1 en DP2) en een aantal examens binnenvaart.

Richtlijn

“Dat is omdat bij het praktijkexamen op de tractor de cabine echt heel klein is, je raakt elkaar aan, en gaat allebei door één deur,” laat een woordvoerster van het CBR weten. “En bij examen voor directiechauffeur zit je met drie mensen in de auto.” Volgens de RIVM-richtlijnen is het niet toegestaan om met meer dan twee mensen in de auto te zitten.

Dat het examen voor directiechauffeurs vanwege deze reden nog niet is opgestart is opvallend. Zo verzorgt het IBKI praktische begeleidingen en stagebeoordelingen en ook daar zitten meer dan twee personen in een voertuig. Het IBKI doet dit onder bepaalde voorwaarden en volgens een veiligheidsprotocol.

Leerlingen agrarische sector lopen vast

Het niet kunnen afleggen van het T-examen brengt leerlingen van de opleidingen Agrarisch Loonwerk, Groen en Cultuurtechniek in de problemen. Cumela, de brancheorganisatie voor groen, grond en infra luidt hierover de noodklok. Leerlingen die een leerwerktraject volgen hebben het T-rijbewijs nodig om aan de slag te gaan. Ook leerlingen die stage gaan lopen, hebben dit rijbewijs nodig. In totaal gaat om zo’n 800 tot 1000 leerlingen in het voortgezet beroepsonderwijs die zonder T-rijbewijs niet verder kunnen met hun opleiding, aldus Cumela.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Voorlopig geen praktijkexamens trekker, directiechauffeur en binnenvaart | RijschoolPro

Voorlopig geen praktijkexamens trekker, directiechauffeur en binnenvaart

De praktijkexamens voor de trekker, directiechauffeur (DP1 en DP2) en binnenvaart zijn nog niet opgestart. Het wachten is op de uitkomst van het TNO-onderzoek naar maatregelen om in verband met het coronavirus veilig praktijkexamen te kunnen doen. Het CBR wil nog geen datum koppelen aan de herstart. 

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu RijschoolPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche. Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.