ADAS. foto Nissan

Rijhulpsystemen worden onderdeel van het praktijkexamen

ADAS, zelfrijdende auto, autopilot, Nissan

Het gebruik van rijhulpsystemen in de auto, ofwel ADAS, wordt in de toekomst onderdeel van het rijexamen. Kandidaten moeten kunnen demonstreren hoe zij met de systemen omgaan. Dat valt te lezen in een beleidsreactie van minister Van Nieuwenhuizen op een rapport over hoe ADAS de verkeersveiligheid kan verbeteren. Hoe en wanneer het rijexamen wordt aangepast, is nog onduidelijk.

Het CBR werkt aan een methode om het gebruik van rijhulpsystemen op te nemen in het rijexamen. Het toetsingsmodel richt zich op hoe de bestuurder met rijhulpsystemen omgaat en wat van de bestuurder op welk moment verwacht wordt. Ook de Bovag en het IBKI houden zich bezig met advanced driver assistance systems (ADAS). Zij bekijken op welke manier de meest gebruikte rijhulpsystemen gefaseerd en betaalbaar via examinering in het rijonderwijs kunnen worden geïntegreerd.

De RDW kijkt ondertussen naar de technische staat van een voertuig. Bij voertuigen die (een deel van) de rijtaak geautomatiseerd uitvoeren zal het voertuig getoetst moeten worden op zowel technische eisen als op rijvaardigheid.

Beleidsreactie

Dat ADAS onderdeel wordt van de rijopleiding en het examen staat vast. Wanneer het zover is, is nog geheel de vraag. Het valt te lezen in de uitgebreide beleidsreactie van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat van half mei. De reactie volgt op het rapport ‘Wie stuurt? Verkeersveiligheid en automatisering in het wegverkeer’ van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV). Dat rapport verscheen afgelopen november. De aanbevelingen uit het rapport neemt Van Nieuwenhuizen over.

Er hangt geen datum aan de verplichting van het gebruik van rijhulpsystemen tijdens het rijexamen, maar uit de rapporten valt met enige zekerheid te concluderen dat ADAS in de toekomst een verplicht onderdeel van het examen wordt.

ADAS in de rijopleiding

De minister moedigt de rijschoolbranche alvast aan om ADAS in de opleiding te integreren. Ze schrijft: “naast de eisen aan het voertuig vragen ook de vaardigheden van de menselijke bestuurder aandacht. De rol van de bestuurder is de afgelopen jaren al veranderd door introductie van rijhulpsystemen en zal de komende jaren nog verder veranderen. Er wordt gewerkt aan een integrale testmethodiek voor rijhulpsystemen waarin kennis, vaardigheden en capaciteiten van de bestuurder worden betrokken. Voor nieuwe bestuurders worden rijhulpsystemen meegenomen in de rijopleiding opdat zij weten wat rijhulpsystemen wel en niet kunnen en hoe je met deze systemen omgaat.”

Verkeersveiligheid

Het rapport van de OvV draait om de maatregelen die nodig zijn om rijhulpsystemen daadwerkelijk te laten bijdragen aan het verbeteren van de verkeersveiligheid. De aanbevelingen, die de minister nu overneemt, zijn als volgt samen te vatten. Ten eerste moet verkeersveiligheid voorop staan bij de ontwikkelingen van nieuwe systemen, ten tweede moeten automobilisten beter worden geïnformeerd over de mogelijkheden en beperkingen ervan – ook door de rijschool.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

1 reactie op “Rijhulpsystemen worden onderdeel van het praktijkexamen”

A.b|28.05.20|22:11

Waarom moet ik een auto aanschaffen met ADAS! Rijhulpsystemen is een luxe en niet iedereen kan een zo’n auto betalen . Onzin allemaal.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rijhulpsystemen worden onderdeel van het praktijkexamen | RijschoolPro
ADAS. foto Nissan

Rijhulpsystemen worden onderdeel van het praktijkexamen

ADAS, zelfrijdende auto, autopilot, Nissan

Het gebruik van rijhulpsystemen in de auto, ofwel ADAS, wordt in de toekomst onderdeel van het rijexamen. Kandidaten moeten kunnen demonstreren hoe zij met de systemen omgaan. Dat valt te lezen in een beleidsreactie van minister Van Nieuwenhuizen op een rapport over hoe ADAS de verkeersveiligheid kan verbeteren. Hoe en wanneer het rijexamen wordt aangepast, is nog onduidelijk.

Het CBR werkt aan een methode om het gebruik van rijhulpsystemen op te nemen in het rijexamen. Het toetsingsmodel richt zich op hoe de bestuurder met rijhulpsystemen omgaat en wat van de bestuurder op welk moment verwacht wordt. Ook de Bovag en het IBKI houden zich bezig met advanced driver assistance systems (ADAS). Zij bekijken op welke manier de meest gebruikte rijhulpsystemen gefaseerd en betaalbaar via examinering in het rijonderwijs kunnen worden geïntegreerd.

De RDW kijkt ondertussen naar de technische staat van een voertuig. Bij voertuigen die (een deel van) de rijtaak geautomatiseerd uitvoeren zal het voertuig getoetst moeten worden op zowel technische eisen als op rijvaardigheid.

Beleidsreactie

Dat ADAS onderdeel wordt van de rijopleiding en het examen staat vast. Wanneer het zover is, is nog geheel de vraag. Het valt te lezen in de uitgebreide beleidsreactie van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat van half mei. De reactie volgt op het rapport ‘Wie stuurt? Verkeersveiligheid en automatisering in het wegverkeer’ van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV). Dat rapport verscheen afgelopen november. De aanbevelingen uit het rapport neemt Van Nieuwenhuizen over.

Er hangt geen datum aan de verplichting van het gebruik van rijhulpsystemen tijdens het rijexamen, maar uit de rapporten valt met enige zekerheid te concluderen dat ADAS in de toekomst een verplicht onderdeel van het examen wordt.

ADAS in de rijopleiding

De minister moedigt de rijschoolbranche alvast aan om ADAS in de opleiding te integreren. Ze schrijft: “naast de eisen aan het voertuig vragen ook de vaardigheden van de menselijke bestuurder aandacht. De rol van de bestuurder is de afgelopen jaren al veranderd door introductie van rijhulpsystemen en zal de komende jaren nog verder veranderen. Er wordt gewerkt aan een integrale testmethodiek voor rijhulpsystemen waarin kennis, vaardigheden en capaciteiten van de bestuurder worden betrokken. Voor nieuwe bestuurders worden rijhulpsystemen meegenomen in de rijopleiding opdat zij weten wat rijhulpsystemen wel en niet kunnen en hoe je met deze systemen omgaat.”

Verkeersveiligheid

Het rapport van de OvV draait om de maatregelen die nodig zijn om rijhulpsystemen daadwerkelijk te laten bijdragen aan het verbeteren van de verkeersveiligheid. De aanbevelingen, die de minister nu overneemt, zijn als volgt samen te vatten. Ten eerste moet verkeersveiligheid voorop staan bij de ontwikkelingen van nieuwe systemen, ten tweede moeten automobilisten beter worden geïnformeerd over de mogelijkheden en beperkingen ervan – ook door de rijschool.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

1 reactie op “Rijhulpsystemen worden onderdeel van het praktijkexamen”

A.b|28.05.20|22:11

Waarom moet ik een auto aanschaffen met ADAS! Rijhulpsystemen is een luxe en niet iedereen kan een zo’n auto betalen . Onzin allemaal.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.