Nieuw ‘startdocument’ ligt klaar, rijschoolbranche moet op de schop

Illustration of document icon

De rijopleiding moet gericht zijn op het afleveren van goede bestuurders en niet alleen op het slagen voor het examen. Een rijschoolregister, inclusief keurmerk en garantiefonds, moet zorgen voor een kwaliteitsverbetering van rijopleiders. Het zijn punten uit het manifest van de Alliantie Samen Sterk. Op woensdag 24 juni wordt hun ‘startdocument’ overhandigd aan minister Van Nieuwenhuizen van IenW. Want, zo zegt kartrekker Ruud Rutten, ‘voor verandering is de steun van Den Haag nodig’.

De Alliantie Samen Sterk bestaat een groep branchepartijen waaronder de vier brancheverenigingen opleiders en uitgevers. Volgens Rutten een ‘goede afspiegeling van de branche’. In samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil de alliantie een kwaliteitsslag binnen de rijschoolsector voor elkaar krijgen. Het startpunt van alle verbeterpunten is het ‘startdocument’ waarin alle verbeterpunten staan.

Overleg

Het manifest is de afgelopen maanden tot stand gekomen binnen drie overleggroepen. Het doel: rijinstructeurs beter op te leiden en te begeleiden en zo betrouwbaarder (beroeps)chauffeurs de weg op te sturen. Zo moet het aantal verkeersslachtoffers in Nederland verminderen. “De branche neemt zo in ieder geval haar deel van die verantwoordelijkheid. Beunhazerij en malafide bedrijven moeten daadkrachtig uit de branche worden geweerd”, valt in een persbericht te lezen.

Minister Van Nieuwenhuizen ontvangt 24 juni 2020 het rapport met alle verbeterpunten en de gewenste acties. Van haar wordt een positieve en actieve rol verwacht. Ruud Rutten, kartrekker en tevens voorzitter van branchevereniging FAM, zegt in een toelichting dat het document vooral een aanvangspunt is. “Het is niet in beton gegoten.”

Kernpunten

Het rapport, wat na de overhandiging aan de minister voor iedereen in te zien is, richt zich op drie kernpunten:

  • De kwaliteit van de rijinstructeur.
  • De kwaliteit van de rijopleiding en de wijze van examinering.
  • De kwaliteit en de betrouwbaarheid van de branche als geheel.

Rijinstructeurs moeten verkeersveilige weggebruikers opleiden. Om dat te kunnen garanderen wordt lifelong learning ingevoerd. Goed opleiden en blijvend bijscholen is het motto. Een lesbevoegdheid alleen volstaat niet meer. Het blijvend leren geldt voor de instructeur, maar ook voor de rijbewijshouders. Rutten: “Denk bijvoorbeeld aan een theorieavondje of het opfrissen van kijkgedrag. Voor beroepschaufffeurs is dit al een verplichting.”

Rijlessen die slechts op het behalen van het examen zijn gericht, worden vervangen door een lestraject dat meer op de kwaliteit van de aanstaande bestuurder en zijn of haar inzicht toegespitst wordt. Opleiders worden hierbij door de branche ondersteund en het CBR krijgt mede door deze wijziging beter zicht op de kwaliteit van de rijscholen.

Daarnaast worden een rijschoolregister en een certificatiesysteem opgezet dat als kwaliteitslabel moet fungeren en dat de overkoepelende organisatie de mogelijkheid geeft beter toezicht op die gewenste kwaliteit te houden.

Ondertekend

De komst van een overkoepelende organisatie betekent niet dat de vier brancheverenigingen daarin opgaan. “Ieder heeft een eigen identiteit die onder die gezamenlijke vlag kan blijven bestaan”, aldus Rutten.

Alle leden van de alliantie hebben de afgelopen dagen het startdocument ondertekend. De overhandiging aan de minister is woensdag 24 juni live te volgen via de facebookpagina van Samen Sterk. Het programma start om 9.30.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.