Rechter. Foto: iStock / Wavebreakmedia

Celstraf voor handtastelijke rijinstructeur

Een 63-jarige rijinstructeur uit Helmond is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Naast de celstraf moet hij zijn slachtoffers schadevergoedingen betalen van in totaal 3.700 euro. De instructeur randde vier meisjes aan die autorijles van hem kregen. 

De Helmonder werkte als rijinstructeur en maakte tussen juni 2016 en juni 2017 misbruik van die positie. Dat deed hij tijdens de rijles. Hij legde bij de meisjes tijdens het rijden zijn hand op hun been en betastte onder meer het kruis en de borsten. Ook kuste hij ze. Het bericht over zijn veroordeling is gepubliceerd op de de website van de rechtbank Oost-Brabant.

Misbruik

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte veel ouder was dan zijn minderjarige slachtoffers, die bovendien aan zijn opleiding waren toevertrouwd. De meisjes konden zich niet aan zijn handelingen onttrekken, omdat zij ondertussen de auto moesten blijven besturen. Hun jonge leeftijd, afhankelijke positie en beperkte bewegingsvrijheid maakten hen minder weerbaar. Dit moet de verdachte zich hebben gerealiseerd toen hij daar misbruik van maakte. Hij bekommerde zich ook niet om de schadelijke gevolgen van zijn handelen. Bovendien nam hij geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn gedrag en ziet hij het verwerpelijke karakter daarvan niet in.

Al met al vindt de rechtbank een celstraf van tien maanden op zijn plaats, waarvan vijf voorwaardelijk. Omdat de redelijke termijn waarbinnen het Openbaar Ministerie de zaak voor de strafrechter bracht is overschreden, legt de rechtbank een maand extra van de straf voorwaardelijk op. Dit betekent dat hij tien maanden celstraf krijgt, waarvan uiteindelijk dus zes maanden voorwaardelijk. Het voorwaardelijke deel dient als een stok achter de deur om de verdachte ervan te weerhouden opnieuw in de fout te gaan.

Lees ook: 

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

1 reactie op “Celstraf voor handtastelijke rijinstructeur”

Anton van Hoogstraaten|02.07.20|23:30

Hij heeft dus 4 maanden gekregen, niet 10 maanden. 4 maanden + misschien 6 maanden, als hij ontzettend stom is. En die 4 maanden worden er waarschijnlijk 2½. Stelt dus helemaal niks voor.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.