Hoe om te gaan met voorrangsvoertuigen in de rijles? 

Pixabay

De eerste sessie van de nieuwe WRM-bijscholing nummer 59 zit erop. ‘Hoe te handelen als een voorrangsvoertuig u nadert’. De cursus telt voor twee dagdelen mee en behandelt hoe een bestuurder van een voorrangsvoertuig rijdt, wat het gewenste gedrag van andere weggebruikers is en hoe je dat aan de rijbewijsleerling overbrengt. 

Rijinstructeurs moeten iedere vijf jaar minimaal zes dagdelen theoriebijscholing volgen om hun WRM-certificaat geldig te houden. Deze bijscholing is gegeven bij de Veldhovense Rijinstructeurs Opleiding. Wilbert van Beersum van VRO vertelt dat deze eerste cursus goed is verlopen. “De deelnemers geven aan verrast te zijn door alle kennis die ze opdoen. Wist je bijvoorbeeld dat bijna de helft van de weggebruikers de signalen van een voorrangsvoertuig niet hoort of ziet?” 

Stel je voor

Tijdens de rijlessen zal het niet vaak voorkomen dat een leerling te maken heeft met een voorrangsvoertuig. Van Beersum: “Maar je kunt de situatie wel aan leerlingen voorleggen. Wat moet je doen als er een ambulance achter je zit?” 

In de bijscholing komt een aantal vraagstukken aan bod, zoals de snelheden waarmee een voorrangsvoertuig kan rijden binnen of buiten de bebouwde kom of bij een kruising. Ook de verschillende tussen brandweer, politie en ambulance die met OGS rijden worden uitgelicht, evenals de wet- en regelgeving en de brancherichtlijnen. 

De volgende sessie van deze bijscholing staat voor 18 september op de agenda. 

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

5 reacties op “Hoe om te gaan met voorrangsvoertuigen in de rijles? ”

Mart Kuiper|03.07.20|22:13

Best knap dat je hier twee dagdelen mee kunt vullen…
Volgende cursusdag gaat worden hoe te handelen met Militaire Colonnes ?

A.b|04.07.20|00:01

Mart,

De eerste uurtje zal wel interessant kunnen zijn, daarna zal de cursus opgevuld worden met slap geouwehoer waar je niks aan hebt.

Mart Kuiper|04.07.20|15:22

Ja A.b, daar ben ik ook bang voor. Rest van de dag koffie drinken, sterke verhalen uitwisselen en om 4 uur zsm naar huis want dan komt het IBKI toch niet meer controleren. En ondertussen € 190 aftikken met het idee weer een betere instructeur te zijn geworden…

A.b|04.07.20|16:15

Als je maar betaald hè. Opleiders willen natuurlijk ook geld verdienen.

Die praktijkbegeleiding dan noem ik zelf een rondje om de kerk, sommige zeggen een toneelstukje, heb je ook niks aan. Wij worden echt al jarenlang uitgekleed en afgeslacht en niemand doet hier wat aan.

A.b|04.07.20|20:17

Mart,

Inderdaad beter wordt je daar zeker niet. De cursus bestaat alleen uit herhalingen waar je niet zoveel aan hebt. Vind het trouwens heel veel geld €190 per dagdeel inclusief ibki kosten.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.