Rijsimulator GreenDino voor Code 95

Dit zijn de wijzigingen in de Richtlijn vakbekwaamheid bestuurders

Rijsimulator GreenDino voor Code 95

Er moet variatie binnen de gevolgde nascholingen zitten en leerlingen mogen maximaal 12 uur aan e-learning doen. Bovendien moeten de cursussen op aaneengesloten dagen worden gegeven en er moet verplicht worden geleerd over EU-wetgeving. Vanaf 1 januari volgend jaar gaat de gewijzigde Richtlijn vakbekwaamheid bestuurders in. RijschoolPro zet alle wijzigingen op een rijtje en legt uit wat dit betekent voor opleider en kandidaat.

Beroepschauffeurs moeten code 95 op het rijbewijs hebben, een bewijs van vakbekwaamheid. Daarvoor moet een basiskwalificatie worden gehaald. Om de code te behouden moet iedere vijf jaar tenminste vijfendertig uur aan nascholing worden gevolgd. Het CBR legt uit wat er vanaf volgend jaar allemaal gaat veranderen.

Variatie binnen de nascholing

Vanaf 1 januari 2021 mag een nascholingscursus niet onbeperkt worden herhaald. Iedere beroepschauffeur mag in een nascholingscyclus van vijf jaar één cursus herhalen. De overige cursussen moeten uniek zijn. Een cursus die meetelt voor meer dan 7 uur, mag niet worden herhaald binnen een nascholingscyclus.

Voor deze verandering geldt een overgangsperiode. Heeft een chauffeur vóór 1 januari 2021 een cursus meer dan één keer herhaald? Dan gaan deze uren niet verloren. Na 1 januari 2021 mag in dezelfde nascholingscyclus deze cursus niet nog een keer herhaald worden.

Opgeknipte cursussen

Geef je als rijschool theoretische nascholingscursussen (U-cursussen), die worden verdeeld over meerdere dagen (opgeknipt)? Per 1 januari 2021 moeten die op aaneengesloten dagen (m.u.v. zon- en feestdagen) plaatsvinden. Dit geldt niet voor nascholingscursussen met e-learning en praktijktrainingen (W-trainingen). Deze mogen nog steeds opgeknipt binnen tien kalenderdagen plaatsvinden.

Voor deze wijziging geldt geen overgangsregeling. Dit betekent dat het niet mogelijk is om een dagdeel A plaats te laten vinden op bijvoorbeeld 30 december 2020 en dagdeel B op 3 januari 2021.

Maximaal twaalf uur e-learning

Er wordt een limiet van twaalf uur gesteld aan het aantal uren e-learning. De online cursussen mogen vier uur duren, een chauffeur kan dus maximaal driemaal een e-learning volgen. Als een chauffeur voor de overgangsdatum al meer dan twaalf uur e-learning heeft gevolgd, dan blijven deze gevolgde nascholingsuren nog wel staan.

Opleidingen over EU-wetgeving

Binnen Europa gelden ook andere verordeningen en richtlijnen die een opleiding verplichten, zoals voor het vervoer van vee of pluimvee en het vervoer van gevaarlijke stoffen (ADR). De nieuwe Richtlijn schrijft voor dat in de nascholingscyclus van 35 uur slechts één van de opleidingen uit andere verordeningen en richtlijnen mag meetellen voor zeven uur nascholing. Een uitzondering hierop is de ADR opleiding. Deze mag vanaf 1 januari 2021 voor 14 uur meetellen, waarbij het niet uitmaakt of het om de initiële of de verlengingsopleiding gaat. Indien voor 1 januari 2021 reeds meer dan 14 uur is gevolgd, blijven die uren behouden, maar zijn aanvullende uren uitgesloten binnen dezelfde cyclus.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

1 reactie op “Dit zijn de wijzigingen in de Richtlijn vakbekwaamheid bestuurders”

Alliance Loan|21.08.20|21:40

Heeft u dringend een lening nodig om uw schulden af ​​te betalen of heeft u kapitaal nodig om uw bedrijf te verbeteren? Meld u nu aan bij ALLIANCE voor snelle goedkeuring per e-mail: A L L I A N C E L O A N. I N C @ G M A I L. C O M of whatsapp: +1 5 1 2 4 8 9 6 8 7 3

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Dit zijn de wijzigingen in de Richtlijn vakbekwaamheid bestuurders | RijschoolPro
Rijsimulator GreenDino voor Code 95

Dit zijn de wijzigingen in de Richtlijn vakbekwaamheid bestuurders

Er moet variatie binnen de gevolgde nascholingen zitten en leerlingen mogen maximaal 12 uur aan e-learning doen. Bovendien moeten de cursussen op aaneengesloten dagen worden gegeven en er moet verplicht worden geleerd over EU-wetgeving. Vanaf 1 januari volgend jaar gaat de gewijzigde Richtlijn vakbekwaamheid bestuurders in. RijschoolPro zet alle wijzigingen op een rijtje en legt uit wat dit betekent voor opleider en kandidaat.

Beroepschauffeurs moeten code 95 op het rijbewijs hebben, een bewijs van vakbekwaamheid. Daarvoor moet een basiskwalificatie worden gehaald. Om de code te behouden moet iedere vijf jaar tenminste vijfendertig uur aan nascholing worden gevolgd. Het CBR legt uit wat er vanaf volgend jaar allemaal gaat veranderen.

Variatie binnen de nascholing

Vanaf 1 januari 2021 mag een nascholingscursus niet onbeperkt worden herhaald. Iedere beroepschauffeur mag in een nascholingscyclus van vijf jaar één cursus herhalen. De overige cursussen moeten uniek zijn. Een cursus die meetelt voor meer dan 7 uur, mag niet worden herhaald binnen een nascholingscyclus.

Voor deze verandering geldt een overgangsperiode. Heeft een chauffeur vóór 1 januari 2021 een cursus meer dan één keer herhaald? Dan gaan deze uren niet verloren. Na 1 januari 2021 mag in dezelfde nascholingscyclus deze cursus niet nog een keer herhaald worden.

Opgeknipte cursussen

Geef je als rijschool theoretische nascholingscursussen (U-cursussen), die worden verdeeld over meerdere dagen (opgeknipt)? Per 1 januari 2021 moeten die op aaneengesloten dagen (m.u.v. zon- en feestdagen) plaatsvinden. Dit geldt niet voor nascholingscursussen met e-learning en praktijktrainingen (W-trainingen). Deze mogen nog steeds opgeknipt binnen tien kalenderdagen plaatsvinden.

Voor deze wijziging geldt geen overgangsregeling. Dit betekent dat het niet mogelijk is om een dagdeel A plaats te laten vinden op bijvoorbeeld 30 december 2020 en dagdeel B op 3 januari 2021.

Maximaal twaalf uur e-learning

Er wordt een limiet van twaalf uur gesteld aan het aantal uren e-learning. De online cursussen mogen vier uur duren, een chauffeur kan dus maximaal driemaal een e-learning volgen. Als een chauffeur voor de overgangsdatum al meer dan twaalf uur e-learning heeft gevolgd, dan blijven deze gevolgde nascholingsuren nog wel staan.

Opleidingen over EU-wetgeving

Binnen Europa gelden ook andere verordeningen en richtlijnen die een opleiding verplichten, zoals voor het vervoer van vee of pluimvee en het vervoer van gevaarlijke stoffen (ADR). De nieuwe Richtlijn schrijft voor dat in de nascholingscyclus van 35 uur slechts één van de opleidingen uit andere verordeningen en richtlijnen mag meetellen voor zeven uur nascholing. Een uitzondering hierop is de ADR opleiding. Deze mag vanaf 1 januari 2021 voor 14 uur meetellen, waarbij het niet uitmaakt of het om de initiële of de verlengingsopleiding gaat. Indien voor 1 januari 2021 reeds meer dan 14 uur is gevolgd, blijven die uren behouden, maar zijn aanvullende uren uitgesloten binnen dezelfde cyclus.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

1 reactie op “Dit zijn de wijzigingen in de Richtlijn vakbekwaamheid bestuurders”

Alliance Loan|21.08.20|21:40

Heeft u dringend een lening nodig om uw schulden af ​​te betalen of heeft u kapitaal nodig om uw bedrijf te verbeteren? Meld u nu aan bij ALLIANCE voor snelle goedkeuring per e-mail: A L L I A N C E L O A N. I N C @ G M A I L. C O M of whatsapp: +1 5 1 2 4 8 9 6 8 7 3

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.