Kwart Nederlanders heeft last van parkeerschaamte

Maar liefst 24 procent van de Nederlanders schaamt zich voor zijn parkeerkunsten. Een derde van alle ondervraagden vermijdt daarom uitdagende parkeerplaatsen wanneer er iemand naast hen in de auto zit. Vooral vrouwen zijn onzeker over hun parkeervaardigheden. 

De cijfers komen van RDWdata.nl, zij hielden een enquête onder 1.073 Nederlandse rijbewijseigenaren, het werd uitgevoerd door PanelWizard. Van alle vrouwen die meededen aan het onderzoek zegt iets meer dan een derde zich te schamen tegenover eventuele bijrijders. Iets meer dan de helft van hen vermijdt het liefst lastige parkeerplekken.

Onder de mannelijke respondenten bedragen deze percentages respectievelijk 12- en 20 procent. “Het bekende vooroordeel dat mannen beter kunnen rijden dan vrouwen, is niet waar”, zegt Peter Abrahamse, manager bij RDWdata. “In bijna alle statistieken rondom verkeersongelukken zijn mannen oververtegenwoordigd. Deze resultaten laten daarom vooral zien dat vrouwen een stuk voorzichtiger zijn in het verkeer. Waar mannen denken: ‘dat past wel’, nemen vrouwen eerder het zekere voor het onzekere.”

Liever zonder bijrijders

Niet alleen tijdens het parkeren blijken bijrijders ongewenst, ook tijdens een normale rit is een derde van de respondenten hen liever kwijt dan rijk. Vooral vrouwen voelen zich met passagiers minder op hun gemak achter het stuur (38 procent) dan mannen (29 procent). In sommige gevallen biedt een bijrijder echter ook uitkomst. Zo zegt een kwart van de vrouwelijke chauffeurs weleens een bijrijder te hebben laten in- of uitparkeren, tegenover slechts vijf procent van de mannen. Abrahamse: “Natuurlijk is het makkelijk om iemand anders voor je te laten parkeren. Alleen juist door het zelf te blijven doen, voorkom je dat je het verleert. Dan hoef je ook niet zenuwachtig te worden van een bijrijder tijdens de rit. Op mijn vorige woonadres kon je alleen vooruit inparkeren en toen merkte ik ook dat het fileparkeren me minder goed afging. Ik raad dus aan nooit het stuur uit handen te geven of lastigere situaties te vermijden.”

Rijexamen

Uit het onderzoek blijkt dat een aanzienlijk deel van de Nederlandse rijbewijseigenaren inderdaad een opfriscursus kan gebruiken. Zo stelt zeventien procent van hen dat hun rijvaardigheden door de jaren heen zo zijn verslechterd, dat ze waarschijnlijk zouden zakken als zij nu opnieuw hun praktijkexamen moesten afleggen. Mannen (zestien procent) maken zich hierom vrijwel evenveel zorgen als hun vrouwelijke weggenoten (achttien procent). Een zesde van de respondenten zegt daarnaast behoefte te hebben aan een speciale parkeercursus. Opvallend genoeg is de animo hiervoor hoger onder vrouwen (23 procent) dan onder mannelijke weggebruikers (tien procent). “In het verkeer is vertrouwen in je eigen kunnen het belangrijkst. Dit kun je vergroten door het gewoon te doen: ga eens voor die uitdagende parkeermanoeuvre, rem een keer op een helling of nodig die kritische bijrijder uit voor een ritje. Alleen zo word je zekerder in het verkeer en dus een betere chauffeur”, stelt Abrahamse.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Kwart Nederlanders heeft last van parkeerschaamte | RijschoolPro

Kwart Nederlanders heeft last van parkeerschaamte

Maar liefst 24 procent van de Nederlanders schaamt zich voor zijn parkeerkunsten. Een derde van alle ondervraagden vermijdt daarom uitdagende parkeerplaatsen wanneer er iemand naast hen in de auto zit. Vooral vrouwen zijn onzeker over hun parkeervaardigheden. 

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu RijschoolPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche. Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.