Rijschoolhouder ziet schenkkring als vangnet bij arbeidsongeschiktheid

De zzp’er ziet de schenkkring steeds meer als een betrouwbaar alternatief voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Een verzekering wordt ervaren als onbetrouwbaar en kostbaar. Het blijkt uit onderzoek naar de beweegredenen naar de keuzes van zelfstandigen rondom arbeidsongeschiktheid. 

Uit dit onderzoek, uitgevoerd door KPMG en Blauw Research in opdracht van Tulpenfonds, blijkt dat 44 procent van de respondenten een schenkkring zeer betrouwbaar vindt. 58 procent overweegt zo’n kring als alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Maudie Derks, CEO van Acture Groep en oprichter van het Tulpenfonds zegt in een reactie dat de schenkkring in opmars is. “Naast het Tulpenfonds worden CommonEasy en SharePeople alle drie gezien als interessante opties bij ‘werkuitval’. De respondenten waarderen de transparante en de ‘menselijke’ kant. Het solidariteitsgevoel vindt men een prettig idee.” Bij een schenkkring legt een groep zelfstandigen uit verschillende ambachten maandelijks een bedrag in. Als iemand uitvalt wordt het bedrag door de andere zzp’ers geschonken aan degene die tijdelijk niet kan werken.

Vangnet

Derks vervolgt. “De terughoudendheid ten opzichte van de arbeidsongeschiktheidsverzekering is niet nieuw. Hier heeft de sector nog een hoop werk te verrichten. Zij die geen AOV afsluiten doen dat in 45 procent van de gevallen omdat de baten niet opwegen tegen de kosten. Voor bijna vier op de tien is een AOV simpelweg niet te betalen en 29 procent kan de premie wel betalen, maar vindt het gewoon te duur. Juist daarom moeten wij als sector proberen om naast de schenkkring de verzekering aantrekkelijker te maken. Dit omdat een verzekering weer andere voordelen heeft, zoals langere en hogere doorbetaling van het loon, ten opzichte van de schenkkring. Vandaar dat wij van mening zijn dat je deze verzekering zo laagdrempelig mogelijk moeten maken.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen: , ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.