Vespa. foto Flickr/Frédéric Bisson

Minister: voorstel helmplicht snorfiets in voorjaar klaar

Door allerlei onvoorziene knelpunten duurt het langer dan verwacht om een helmplicht in te voeren voor het rijden op een snorfiets. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) schrijft aan de Tweede Kamer dat deze (juridische) obstakels opgelost kunnen worden, maar dat dit nog enige tijd vergt. Ze denkt dat een goed uitgewerkt voorstel komend voorjaar klaar is, waarna de Kamer zich erover kan buigen.

Ze reageert daarmee op irritatie in de Tweede Kamer, die al sinds begin 2019 aandringt op een helmplicht voor voertuigen met een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. Het CDA zei eerder deze maand dat het bij de minister ontbreekt aan politieke wil op dit onderwerp. Onder meer D66, PvdA, GroenLinks en SP zijn ook voor een helmplicht. Ze laken het uitstelgedrag onder het mom van zorgvuldigheid. Coalitiepartij VVD is tegenstander, evenals de PVV.

In een tijdpad schetst de minister nu wat er tot nu toe boven tafel is gekomen uit onderzoek en vragenrondes en hoe de problemen opgelost moeten worden. Zo wijst ze op een groot aantal verschillende voertuigen die onder een helmplicht zouden vallen, zoals bakfietsen en andere elektrisch aangedreven voertuigen. Ook is de vraag wat voor soort helm er moet komen, een dichte bromfietshelm of de lichtgewicht ventilerende helmen die op de speed-pedelecs moeten worden gedragen. Die gaan 45 kilometer per uur.

De roep om een helmplicht op snorfietsen en -scooters komt van artsen. Die zien dat veel mensen ernstig gewond raken doordat ze geen helm op hebben.

Lees ook: 

(ANP)

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

4 reacties op “Minister: voorstel helmplicht snorfiets in voorjaar klaar”

C A M O|27.10.20|11:14

Ongelofelijk dat ze die helmplicht EN op autoweg rijden doordrammen,
ze moeten gewoon goed handhaven op de snelheid (25) en gedrag van snorfietsers, een E-Bike gaat ook 25 die komt er weer luxe mee weg terwijl snorfietsers al een verplicht WA verzekering moeten betalen, allemaal naaierij, straks een pot op je kop en met 25 op de autoweg dat wordt veiliger? Automobilisten rijden straks massaal snorbrommers aan door dat domme niet nadenken van kabinetsplannen, kost allemaal geld

Frans van Loon|27.10.20|17:44

Als dit doorgaat zullen er heel veel brildragers hun snorfiets verkopen en inruilen
voor een E-bike. Een helm en een bril gaan nu eenmaal niet samen. Dus krijgen we straks
weer het gedoe dat ouderen die slechte benen hebben, en dus niet goed zelf meer kunnen
trappen toch maar een E-bike kopen, omdat ze anders niet meer zelfstandig ergens naar
toe kunnen. Ik verwacht dan ook als dit in gaat dat er meer ongevallen gaan komen met een E-bike. Dus daar dan ook maar een helm plicht invoeren ???

Duchain Joost|29.10.20|11:37

Wie betaald de kosten van het ombouwen 25/ 45 kilometer betaald zij die ook voor ons.

C A M O|29.10.20|12:45

Inderdaad het is voor ons snorfietsers levensgevaarlijk, en enkel het probleem verplaatsen naar de autoweg, snorscooter moet zich gewoon gedragen op t fietspad, net als wielrenners en e-bikers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.