Uitstel voor schrappen van automaatcode 78 in Duitsland

Angela Bailey, Unsplash

Het schrappen van de automaatcode op het rijbewijs wordt in Duitsland met drie maanden uitgesteld. Vanaf 1 april 2021 kunnen Duitse kandidaten het praktijkexamen afleggen in een automaat voor een rijbewijs zonder beperkingen. Wel moeten zij bij de rijschool een module schakelen hebben gevolgd. Het schrappen is uitgesteld om de testcentra en autoriteiten meer tijd te geven zich voor te bereiden.

De introductie van een rijbewijs zonder de beperkende Code 78 in Duitsland is uitgesteld tot 1 april 2021. “De uitvoering van de verordening betreffende de opleiding en het testen van motorvoertuigen met automatische transmissies vereist dat de rijbewijsautoriteiten, hun procesaanbieders en de technische testcentra tijd besteden aan het voorbereiden van de nieuwe procedures en het programmeren van de nodige wijzigingen”, aldus de aanbeveling aan de Bundesrat.

Toen werd aangekondigd dat de code zou komen te vervallen, werd er gesproken over zomer 2020. Dat is al uitgesteld naar winter 2020. Nu wordt het dus april volgend jaar.

Voorwaarden

Voor een Duits rijbewijs zonder beperking moet de kandidaat wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Ook blijven uitgegeven rijbewijzen wel de beperkende code houden.

  • De rijbewijskandidaat volgt tijdens zijn opleiding bij de rijschool tenminste tien lessen van 45 minuten in een handgeschakeld voertuig. Die training moet volstaan om de vaardigheden en capaciteiten te hebben om handgeschakeld te rijden.
  • De bijscholing om handgeschakeld te rijden wordt afgesloten met een examen van ten minste vijftien minuten. Dit examen wordt bij de rijschool afgelegd. De kandidaat moet aantonen dat hij de hellingproef beheerst, goed kan schakelen, voorrangssituaties herkent en klimaatvriendelijk kan rijden.
  • De rijinstructeur bevestigt de deelname aan de bijscholing en het afleggen van de test aan de Duitse variant van het CBR.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Uitstel voor schrappen van automaatcode 78 in Duitsland | RijschoolPro

Uitstel voor schrappen van automaatcode 78 in Duitsland

Angela Bailey, Unsplash

Het schrappen van de automaatcode op het rijbewijs wordt in Duitsland met drie maanden uitgesteld. Vanaf 1 april 2021 kunnen Duitse kandidaten het praktijkexamen afleggen in een automaat voor een rijbewijs zonder beperkingen. Wel moeten zij bij de rijschool een module schakelen hebben gevolgd. Het schrappen is uitgesteld om de testcentra en autoriteiten meer tijd te geven zich voor te bereiden.

De introductie van een rijbewijs zonder de beperkende Code 78 in Duitsland is uitgesteld tot 1 april 2021. “De uitvoering van de verordening betreffende de opleiding en het testen van motorvoertuigen met automatische transmissies vereist dat de rijbewijsautoriteiten, hun procesaanbieders en de technische testcentra tijd besteden aan het voorbereiden van de nieuwe procedures en het programmeren van de nodige wijzigingen”, aldus de aanbeveling aan de Bundesrat.

Toen werd aangekondigd dat de code zou komen te vervallen, werd er gesproken over zomer 2020. Dat is al uitgesteld naar winter 2020. Nu wordt het dus april volgend jaar.

Voorwaarden

Voor een Duits rijbewijs zonder beperking moet de kandidaat wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Ook blijven uitgegeven rijbewijzen wel de beperkende code houden.

  • De rijbewijskandidaat volgt tijdens zijn opleiding bij de rijschool tenminste tien lessen van 45 minuten in een handgeschakeld voertuig. Die training moet volstaan om de vaardigheden en capaciteiten te hebben om handgeschakeld te rijden.
  • De bijscholing om handgeschakeld te rijden wordt afgesloten met een examen van ten minste vijftien minuten. Dit examen wordt bij de rijschool afgelegd. De kandidaat moet aantonen dat hij de hellingproef beheerst, goed kan schakelen, voorrangssituaties herkent en klimaatvriendelijk kan rijden.
  • De rijinstructeur bevestigt de deelname aan de bijscholing en het afleggen van de test aan de Duitse variant van het CBR.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.