Osseforth Opleidingen presenteert online trainingen

Osseforth Opleidingen biedt voortaan e-learnings aan voor taxi-, vrachtwagen- en buschauffeurs. Ook de Code95 nascholing kan volledig online gevolgd worden. Eigenaar Frank Osseforth vertelt meer over deze online trainingen.

Wat houden de E-learnings precies in?
“De theorie is volledig online met het Veka Best theoriesysteem. De docent kan de leerling aan de achterkant monitoren. De cursist loopt door het theorieprogramma en beantwoordt de vragen. De docent kan de juiste en foute antwoorden direct inzien. Ook ziet hij het aantal uren dat de cursist bezig is geweest met de theoriecursus. Ongeveer 25 procent van de praktijkles kan worden ingekort en door de online training vervangen worden. Voor de Code95 praktijktrainingen geldt dat de cursist tweeënhalf uur rijdt in een voertuig in plaats van de normale zeven uur die daarvoor staat. De rest gebeurt online.”

Welke rijopleidingen lenen zich voor deze online omgeving? Is dit principe op vrijwel elke discipline toepasbaar?
“Er zal altijd een praktijkonderdeel blijven. We werken immers met praktijkexamens die getoetst moeten worden door derden. De theorie voor de CDE, taxi, instructeursopleidingen, vaarbewijs, tractor zijn allemaal goed te vervangen door online trainingen.”

Moeten de instructeurs een speciale training volgen om deze e-learnings te geven?
“Nee, dat is niet nodig. Er hoeft geen speciale training gevolgd te worden. De instructeur moet wel telkens inloggen om te kijken hoe het is gesteld met de vorderingen van zijn leerlingen. Het is meer een coachende rol die de instructeur aanneemt.”

Voor welke doelgroepen zijn de e-learnings bedoeld?
“In principe voor elke doelgroep, omdat een docent toezicht houdt en ingrijpt waar nodig bij de voortgang van de leerling. Logt een leerling een tijd niet in, dan wordt contact gezocht met deze persoon. Zoals ik al zei, neemt de instructeur in zo’n geval een coachende rol aan. Dit geldt ook voor als er veel fouten worden gemaakt tijdens een training. Een leerling met beperkte leercapaciteiten of iemand die meer aansporing nodig heeft, leert het best met een klassikale cursus. Voor de scooter- en autoleerlingen lijkt het online leren minder geschikt.”

Hoe bent u op het idee gekomen van deze e-learnings?
“Veka Best is een partner die zich sterk heeft ontwikkeld op het gebied van e-learning. Zij zijn begonnen met het ontwikkelen van online trainingen voor het vaarbewijs. Tijdens het volgen van de online lessen en het maken van de vragen kon je zien hoe groot, of klein, je kennisniveau was. Dit was bijzonder, want zo kon iedereen direct zien hoever de leerling daadwerkelijk was. Het slagingspercentage ligt gelijk aan het landelijk gemiddelde voor zover we dit kunnen beoordelen.”

Zijn de e-learnings een direct gevolg van de coronacrisis of is deze manier van lesgeven de toekomst, ook als COVID-19 op den duur verdwijnt?
“We werken al langer met online lesmethoden, maar de coronacrisis heeft dit proces versneld. We denken dat deze manier van lesgeven een blijvertje gaat worden.”

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Osseforth Opleidingen presenteert online trainingen | RijschoolPro

Osseforth Opleidingen presenteert online trainingen

Osseforth Opleidingen biedt voortaan e-learnings aan voor taxi-, vrachtwagen- en buschauffeurs. Ook de Code95 nascholing kan volledig online gevolgd worden. Eigenaar Frank Osseforth vertelt meer over deze online trainingen.

Wat houden de E-learnings precies in?
“De theorie is volledig online met het Veka Best theoriesysteem. De docent kan de leerling aan de achterkant monitoren. De cursist loopt door het theorieprogramma en beantwoordt de vragen. De docent kan de juiste en foute antwoorden direct inzien. Ook ziet hij het aantal uren dat de cursist bezig is geweest met de theoriecursus. Ongeveer 25 procent van de praktijkles kan worden ingekort en door de online training vervangen worden. Voor de Code95 praktijktrainingen geldt dat de cursist tweeënhalf uur rijdt in een voertuig in plaats van de normale zeven uur die daarvoor staat. De rest gebeurt online.”

Welke rijopleidingen lenen zich voor deze online omgeving? Is dit principe op vrijwel elke discipline toepasbaar?
“Er zal altijd een praktijkonderdeel blijven. We werken immers met praktijkexamens die getoetst moeten worden door derden. De theorie voor de CDE, taxi, instructeursopleidingen, vaarbewijs, tractor zijn allemaal goed te vervangen door online trainingen.”

Moeten de instructeurs een speciale training volgen om deze e-learnings te geven?
“Nee, dat is niet nodig. Er hoeft geen speciale training gevolgd te worden. De instructeur moet wel telkens inloggen om te kijken hoe het is gesteld met de vorderingen van zijn leerlingen. Het is meer een coachende rol die de instructeur aanneemt.”

Voor welke doelgroepen zijn de e-learnings bedoeld?
“In principe voor elke doelgroep, omdat een docent toezicht houdt en ingrijpt waar nodig bij de voortgang van de leerling. Logt een leerling een tijd niet in, dan wordt contact gezocht met deze persoon. Zoals ik al zei, neemt de instructeur in zo’n geval een coachende rol aan. Dit geldt ook voor als er veel fouten worden gemaakt tijdens een training. Een leerling met beperkte leercapaciteiten of iemand die meer aansporing nodig heeft, leert het best met een klassikale cursus. Voor de scooter- en autoleerlingen lijkt het online leren minder geschikt.”

Hoe bent u op het idee gekomen van deze e-learnings?
“Veka Best is een partner die zich sterk heeft ontwikkeld op het gebied van e-learning. Zij zijn begonnen met het ontwikkelen van online trainingen voor het vaarbewijs. Tijdens het volgen van de online lessen en het maken van de vragen kon je zien hoe groot, of klein, je kennisniveau was. Dit was bijzonder, want zo kon iedereen direct zien hoever de leerling daadwerkelijk was. Het slagingspercentage ligt gelijk aan het landelijk gemiddelde voor zover we dit kunnen beoordelen.”

Zijn de e-learnings een direct gevolg van de coronacrisis of is deze manier van lesgeven de toekomst, ook als COVID-19 op den duur verdwijnt?
“We werken al langer met online lesmethoden, maar de coronacrisis heeft dit proces versneld. We denken dat deze manier van lesgeven een blijvertje gaat worden.”

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen: ,

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.