Nederlanders zien agressie in het verkeer toenemen

Zo’n 69 procent van de weggebruikers in Nederland zegt dat automobilisten tegenwoordiger agressiever zijn in het verkeer dan twee jaar eerder. Dit drukt ook de bereidheid van verkeersdeelnemers om die automobilisten op hun gedrag te wijzen.

Dat blijkt volgens Diks Verzekeringen uit een onderzoek onder 1.108 Nederlandse automobilisten. Met name weggebruikers van 40 jaar en ouder zeggen dat andere automobilisten zich agressiever zijn gaan gedragen. Jongere ondervraagden zien dat in mindere mate zo.

Ongeveer 20 procent van de deelnemers aan het onderzoek heeft weleens te maken gehad met agressie op de weg, waaronder snijden en het zogeheten brake testen. Hierbij gaat je voorligger bewust op de rem, zonder dat daar een noodzaak of aanleiding voor is. Nog eens 23 procent heeft weleens ruzie gehad met andere automobilisten. Vooral mannen raken hierin verzeild, zo zegt de verzekeraar.

Vanwege de vermeende toename van agressie in het verkeer zegt 43 procent van de respondenten dat ze andere weggebruikers liever niet op hun gedrag wijzen. Een zorgelijke ontwikkeling, zegt Marc Diks van Diks Verzekeringen.

“Los van het feit dat agressie in het verkeer kan leiden tot gevaar op de weg, heeft het vaak ook een negatief effect op de schaderegeling. Zo verdraaien daders regelmatig hun verklaringen en weigeren slachtoffers uit angst voor wraakacties mee te werken”, aldus Diks. Volgens de verzekeraar is het daarom belangrijk dat de politie aanwezig is bij het invullen van het schadeformulier.

Eind 2019 kwam filmmaker Barbara van de Bogaard in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland met een documentaire over het ontstaan van agressie in het verkeer. Eerder dat jaar riep Paul Broer van de landelijke verkeerspolitie in het AD rijinstructeurs op om te helpen bij het verminderen van asociaal rijgedrag.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nick Augusteijn

1 reactie op “Nederlanders zien agressie in het verkeer toenemen”

Mart Kuiper|21.11.20|12:09

De ;politie aanwezig zijn bij het invullen van het schadeformulier……Die komenal jaren echt niet meer bij alleen blikschade. En nu te druk met “coronahandhaving”.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.