Verkeersveiligheidgevoel in Nederland gestegen

Foto aangeleverd door VVN

Een toenemend aantal mensen voelt zich veiliger in het verkeer, zo blijkt uit vorige week gepubliceerd onderzoek van Veilig Verkeer Nederland (VVN).

Het aantal weggebruikers dat het verkeer als veilig bestempelt, loopt al een aantal jaar op. Waar in 2016 nog 73 procent van de deelnemers aan het onderzoek aangaf zich veilig te voelen in het verkeer, ligt dat percentage dit jaar op 78 procent.

Volgens respondenten draagt rustig rijden bij aan een veiliger verkeer, vooral in de eigen buurt. Daar wordt bewust langzamer rijden toegejuicht, aangezien de helft van de deelnemers vindt dat er hun directe omgeving te hard wordt gereden. Andere stoorzenders zijn bumperkleven en het gebruik van de mobiele telefoon. De belangrijkste oorzaak voor een gevoel van onveiligheid is echter het fietsen zonder licht.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek, door VVN de Flitspeiling genoemd, dat het vooral ouders van jonge kinderen zijn die aanmerkingen hebben op de verkeersveiligheid. Slechts de helft van deze groep vindt het verkeer veilig voor hun kinderen.

De Flitspeiling vindt jaarlijks plaats onder ruim tweeduizend deelnemers. Dit jaar telde het onderzoek meer dan 2.100 respondenten.

Uit onderzoek van Diks Verzekeringen bleek eerder in november dat ongeveer 69 procent van de weggebruikers andere automobilisten tegenwoordiger agressiever vindt in het verkeer dan twee jaar eerder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.