60 kilometer per uur, zone, maximumsnelheid

Grote meerderheid Vlaamse automobilisten ziet nut van snelheidslimiet

Snelheidslimieten in Vlaanderen kunnen op veel begrip van automobilisten rekenen. Dat blijkt uit eerder deze maand gepresenteerd onderzoek van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV).

Volgens het onderzoek zijn 9 op de 10 Vlaamse automobilisten van mening dat snelheidslimieten bijdragen aan een veiliger verkeer. De bestuurders stellen dat een lagere snelheid met name in de bebouwde kom helpt om beter op onverwachtse zaken te kunnen reageren, zoals overstekende of spelende kinderen.

Meer dan driekwart van de deelnemers aan het onderzoek geeft dan ook aan beter op de maximumsnelheid te letten in de omgeving van scholen of op andere plekken in de bebouwde kom.

Daar staat tegenover dat een kwart van de automobilisten zich niet consequent aan de maximumsnelheid houdt. Dat geldt met name voor mannen onder de 45 jaar. Ook geven veel bestuurders aan de snelheidslimiet soms te vergeten.

Om die reden loopt nog tot 6 december de zogeheten Beloofd-campagne. Als onderdeel daarvan kunnen bestuurders op een speciale website beloven zich altijd aan de maximumsnelheid te houden. Volgens VSV moet het besef doordringen dat een “snelheidslimiet vooral een veiligheidslimiet is”.

“Vijftig kilometer per uur rijden, is wettelijk toegelaten in een bebouwde kom, maar kan ronduit gevaarlijk worden wanneer je een groep fietsende kinderen nadert”, zei de Vlaamse minister van Mobiliteit Lydia Peeters dan ook bij de aankondiging van de campagne eerder deze maand.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.