Harde lockdown: rijscholen dicht tot en met 19 januari

Pxhere

Rijscholen moeten tot en met 19 januari de deuren sluiten. Ook het CBR gaat tot deze datum dicht. Heel Nederland gaat voor zeker vijf weken ‘op slot’. 

De harde lockdown is nodig om het aantal contacten tussen mensen tot een minimum te beperken en zo de verspreiding van het coronavirus te stoppen, zei minister-president Mark Rutte in zijn televisietoespraak maandagavond. “Zonder contact kan het virus niet overspringen”, aldus de premier.

Rutte zegt zich te realiseren hoe “ingrijpend en heftig” de nieuwe maatregelen zijn. “We herinneren ons allemaal nog de beelden van het voorjaar. Lege bussen, winkelstraten, kantoren, daar moeten we naar terug.” Hij wijst erop dat het aantal coronabesmettingen weer “in sneltreinvaart” oploopt.

Brommer- en motorrijles

Rutte kondigde onder meer aan dat contactberoepen worden stilgelegd, dus ook rijinstructeurs. Brommer- en motorinstructeur is overigens geen contactberoep, dat werd in de vorige lockdown vastgesteld. Dat zou betekenen dat deze rijlessen nog wel doorgang kunnen vinden.

UPDATE 15 december: motorinstructeur is weliswaar geen contactberoep, maar nu we in een harde lockdown zitten in plaats van de intelligente lockdown van het voorjaar, geldt er een beroepsverbod voor alle rijinstructeurs – ook op de motor en brommer. 

190.000 examens geannuleerd

Het CBR zette vanmiddag rond 14.30 de mogelijkheid tot het reserveren van examens stop om hamsteren te voorkomen. Kandidaten die een Gezondheidsverklaring willen aanvragen of een rijschool willen machtigen, kunnen dit nog steeds doen in Mijn CBR. Vanaf dinsdag 15 december worden geen examens en toetsen meer afgenomen. Alle theorie- en praktijkexamens, tussentijdse toetsen en rijtesten gaan niet door bij het CBR. Dit geldt ook voor alle beroepsexamens en de cursussen ‘Alcohol’ en ‘Verantwoord rijgedrag’. Het gaat voor de komende vijf weken om ca. 190.000 examens, toetsen en rijtesten. Alle examens kunnen zodra dat weer veilig kan zonder extra kosten worden ingehaald.

Kandidaten die deze week een examen, toets, rijtest of cursus zouden doen, krijgen vanavond nog bericht van het CBR. Later deze week ontvangen de andere kandidaten bericht van het CBR.

Certificaten, passen of examenuitslagen die vanwege de coronamaatregelen dreigen te verlopen, werden eerder vanuit de overheid verlengd. Dit geldt ook voor de deelexamens of praktische proeven voor het behalen van het getuigschrift van vakbekwaamheid (code 95). Of er een extra verlenging komt, is nog niet bekend.

IBKI-examens

Het IBKI geeft aan dinsdagochtend met een toelichting op de gevolgen van deze lockdown te komen. Alle IBKI-examens van dinsdag 15 december gaan door. Dinsdag 15 december wordt ook een besluit over de examens van woensdag genomen.

Steunmaatregelen

Rijscholen kunnen terugvallen op een aantal steunmaatregelen. Zo is er de NOW-regeling om personeel te kunnen doorbetalen. De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) voorziet in een tegemoetkoming in de loonkosten voor bedrijven die als gevolg van de coronacrisis minder omzet hebben.

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) geldt voor zelfstandig ondernemers die financieel in de problemen komen door de coronacrisis. De regeling bestaat uit twee voorzieningen: een inkomensondersteuning voor levensonderhoud en een lening voor bedrijfskapitaal. De Tozo is beschikbaar tot 1 juli 2021.

De Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL) helpt mkb-bedrijven en zzp’ers bij het betalen van een deel van hun vaste lasten. De tegemoetkoming van minimaal 750 euro en maximaal 90.000 euro is voor bedrijven die minimaal 30 procent van hun omzet hebben verloren door de coronacrisis.

Het kan zijn dat de steunmaatregelen voor deze nieuwe lockdown in een andere vorm gegoten worden.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 
Onderwerpen: , ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

4 reacties op “Harde lockdown: rijscholen dicht tot en met 19 januari”

Geerlig van Olst|14.12.20|22:51

Raar dat de IBKI examens van Dinsdagochtend wel doorgaan

Michael Sonderman|15.12.20|11:17

Rijksoverheid.nl loopt behoorlijk achter, daar wordt nog steeds gesuggereerd dat examens en rijlessen gewoon doorgaan

Wim de Jong|16.12.20|11:55

Hopelijk heeft het CBR er wat van geleerd van de vorige lock-down en maken ze er niet nogmaals een puinhoop van als je weer kan reserveren. Toen lag dagenlang de website op hun achterste, en was top-internet gewoon onbereikbaar. Dus kom op, CBR: laat zien dat jullie nu wel voorbereid zijn, je hebt 4-5 weken de tijd!

Niels D|16.12.20|22:55

Mensen waarvan hun theorie verlopen in december of januari is het behoorlijk kloten wat bij mij geval is 19 examen 30ste verloopt theorie in 1 keer slagen zonder lessen of theorie opnieuw behalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Harde lockdown: rijscholen dicht tot en met 19 januari | RijschoolPro

Harde lockdown: rijscholen dicht tot en met 19 januari

Pxhere

Rijscholen moeten tot en met 19 januari de deuren sluiten. Ook het CBR gaat tot deze datum dicht. Heel Nederland gaat voor zeker vijf weken ‘op slot’. 

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu RijschoolPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche. Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Onderwerpen: , ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

4 reacties op “Harde lockdown: rijscholen dicht tot en met 19 januari”

Geerlig van Olst|14.12.20|22:51

Raar dat de IBKI examens van Dinsdagochtend wel doorgaan

Michael Sonderman|15.12.20|11:17

Rijksoverheid.nl loopt behoorlijk achter, daar wordt nog steeds gesuggereerd dat examens en rijlessen gewoon doorgaan

Wim de Jong|16.12.20|11:55

Hopelijk heeft het CBR er wat van geleerd van de vorige lock-down en maken ze er niet nogmaals een puinhoop van als je weer kan reserveren. Toen lag dagenlang de website op hun achterste, en was top-internet gewoon onbereikbaar. Dus kom op, CBR: laat zien dat jullie nu wel voorbereid zijn, je hebt 4-5 weken de tijd!

Niels D|16.12.20|22:55

Mensen waarvan hun theorie verlopen in december of januari is het behoorlijk kloten wat bij mij geval is 19 examen 30ste verloopt theorie in 1 keer slagen zonder lessen of theorie opnieuw behalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.