Vrijspraak voor van verkrachting verdachte rij-instructeur

Rechtbank van Zutphen

Een voormalig rij-instructeur die ervan verdacht werd een 21-jarige leerling met een verstandelijke beperking te hebben verkracht, is vrijgesproken. Volgens de rechtbank was er onvoldoende bewijs tegen de 50-jarige man.

Tegen de voormalig rij-instructeur uit Malden was een gevangenisstraf van 30 maanden geeist, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Hem was verkrachting en aanranding ten laste gelegd. De man hield vol dat er destijds sprake was van een beginnende relatie.

De advocaat van de man had in zijn verdediging reeds voor vrijspraak gepleit. “Naast de verklaring van het meisje is er helemaal niets. Bovendien ontbreekt opzet”, zo werd hij in november geciteerd in De Gelderlander.

De rechterbank in Zutphen ging hier afgelopen vrijdag in mee. “In juridische zin moet bij dwang sprake zijn van (bedreiging met) geweld of een andere feitelijkheid waardoor er dwang ontstaat. Er was geen sprake van geweld of bedreiging met geweld. Wat men in moreel opzicht ook vindt van het verrichten van seksuele handelingen met een (meerderjarige) rijschool-leerling door een veel oudere rijschoolhouder, het is niet bewezen dat de man haar dwong of dat hij bewust een bedreigende sfeer in het leven riep waardoor de vrouw geen weerstand kon bieden”, aldus het vonnis.

De rechter achtte het daarnaast niet bewezen dat de voormalig rij-instructeur had kunnen weten van de licht verstandelijke beperking van de 21-jarige. Door het uitblijven van een bewezenverklaring van de rechtbank kan de vrouw geen schadevergoeding tegemoet zien. Er was bijna 2.000 euro aan materiële schade en 8.000 euro aan smartengeld geeist.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Vrijspraak voor van verkrachting verdachte rij-instructeur | RijschoolPro

Vrijspraak voor van verkrachting verdachte rij-instructeur

Rechtbank van Zutphen

Een voormalig rij-instructeur die ervan verdacht werd een 21-jarige leerling met een verstandelijke beperking te hebben verkracht, is vrijgesproken. Volgens de rechtbank was er onvoldoende bewijs tegen de 50-jarige man.

Tegen de voormalig rij-instructeur uit Malden was een gevangenisstraf van 30 maanden geeist, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Hem was verkrachting en aanranding ten laste gelegd. De man hield vol dat er destijds sprake was van een beginnende relatie.

De advocaat van de man had in zijn verdediging reeds voor vrijspraak gepleit. “Naast de verklaring van het meisje is er helemaal niets. Bovendien ontbreekt opzet”, zo werd hij in november geciteerd in De Gelderlander.

De rechterbank in Zutphen ging hier afgelopen vrijdag in mee. “In juridische zin moet bij dwang sprake zijn van (bedreiging met) geweld of een andere feitelijkheid waardoor er dwang ontstaat. Er was geen sprake van geweld of bedreiging met geweld. Wat men in moreel opzicht ook vindt van het verrichten van seksuele handelingen met een (meerderjarige) rijschool-leerling door een veel oudere rijschoolhouder, het is niet bewezen dat de man haar dwong of dat hij bewust een bedreigende sfeer in het leven riep waardoor de vrouw geen weerstand kon bieden”, aldus het vonnis.

De rechter achtte het daarnaast niet bewezen dat de voormalig rij-instructeur had kunnen weten van de licht verstandelijke beperking van de 21-jarige. Door het uitblijven van een bewezenverklaring van de rechtbank kan de vrouw geen schadevergoeding tegemoet zien. Er was bijna 2.000 euro aan materiële schade en 8.000 euro aan smartengeld geeist.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.