Zelfrijdende minibus maakt eerste kilometers in Helmond

Helmond neemt een zelfrijdende minibus in gebruik voor ritten tussen onder andere de Automotive Campus en Station Brandevoort

In Helmond gaat, mits alles via plan verloopt, medio januari een zelfrijdende minibus de weg op. Het voertuig is in de Brabantse stad gearriveerd en de komende weken worden zowel shuttle als route rijklaar gemaakt. Als de bus slaagt voor het eindexamen en de RDW en de gemeente groen licht geven, kan de pilot volgende maand starten.

De minibus moet gaan rijden tussen het NS-station Helmond Brandevoort en de Automotive Campus. Het voertuig doorkruist daarbij het Brainport Smart District, wat volgens de gelijknamige stichting  ‘de slimste wijk van de toekomst’ is. Eerder deze week legde de bus er zijn eerste kilometers af.

Een chauffeur is niet meer nodig, al zal voorlopig nog wel een veiligheidssteward meerijden voor de zekerheid. “De weg is nog lang, maar dit is een grote stap vooruit naar een duurzame en verkeersveilige toekomst”, aldus de Helmondse wethouder van mobiliteit Antoinette Maas.

Daarvoor moet het voertuig zoals gezegd eerst slagen voor een examen. Het CBR heeft daartoe een zogeheten S-rijbewijs in ontwikkeling, waarbij de ’S’ voor ‘self driving’ staat. Het allereerste examen in Assen werd vorig jaar september afgeblazen, omdat het busje in kwestie tijdens proefexamens aantoonde nog niet op het beoogde niveau te opereren.

Maximumsnelheid

Tijdens de pilot zal het voertuig een route van drie kilometer en vier haltes afleggen. Twee daarvan zijn gelegen op de Automotive Campus in de Brabantse stad. De bus rijdt maximaal 18 kilometer per uur, ongeveer gelijk aan de gemiddelde fietssnelheid. De wagen is uitgerust met verschillende sensoren, waardoor bewegingen op afstand waargenomen kunnen worden. Daarop onderneemt de bus indien nodig zelf actie.

Bovendien worden enkele tijdelijke verkeersmaatregelen ingevoerd om de veiligheid te garanderen. Zo mag het overige verkeer op de route niet harder dan 30 kilometer per uur. Daarnaast wijkt de shuttle niet af van de baan waarop hij is geprogrammeerd, rijdt hij voorzichtiger dan een gemiddelde weggebruiker en kan hij nog onverwacht remmen. Andere weggebruikers zullen hiervoor worden gewaarschuwd via informatieborden.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.