Grote kans op ongelukken in oude binnensteden

KaatjeM via Pixabay

In de oude binnensteden loop je volgens onderzoek het grootste risico op een verkeersongeval met ernstige afloop. Gebieden in Leiden, Amsterdam en Utrecht scoorden het slechtst.

Dat becijferde RTL Nieuws eerder deze week op basis van ongevallen- en verkeersgegevens van Rijkswaterstaat en TomTom. Plekken waar de afgelopen drie jaar geen ongeval is gemeld, scoren vijf sterren, terwijl gebieden waar het tenminste vijf keer gevaarlijker is dan normaal 1 ster krijgen.

Dat is volgens de nieuwszender in 777 buurten het geval, vooral in steden in de Randstad. Echter, ook de stadscentra van plaatsen als Hoorn en Almelo komen slecht uit de bus.

“Het zijn vaak smallere straten waardoor het niet zo makkelijk is om het verkeer van elkaar te scheiden. Bijvoorbeeld met een apart veilig fietspad”, zo wordt hoogleraar transportbeleid Bert van Wee van de TU Delft geciteerd. Van Wee was zijdelings betrokken bij het onderzoek. Oplossingen ziet hij in het verlagen van de snelheid in binnensteden of het compleet verbieden van gemotoriseerd verkeer.

Lees meer: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.