Resultaten rijinstructeur-enquête komen overeen met advies commissie Roemer

download van istock. rijles, geld, enquete voor rijschool-event

Rijschoolhouder Anton Vos onderzocht wat rijscholen anders willen zien in de toekomst. De resultaten legde hij maandag voor aan de commissie Roemer. De resultaten van Vos’ onderzoek komen sterk overeen met wat er tot nu toe in het adviesrapport van Roemer staat. 

De commissie Roemer heeft vanuit het ministerie de opdracht gekregen te onderzoeken wat er beter kan en moet in de rijschoolbranche. Het eindrapport wordt in april verwacht.

Anton Vos is eigenaar van Verkeersschool Vos. Hij heeft in januari samen met andere rijinstructeurs een enquête opgesteld en onder meer via social media verspreid. Deze enquête is ingevuld door ruim duizend respondenten. De 44 enquêtevragen gingen onder andere over de opleiding tot instructeur, bijscholing, het CBR, de rijopleiding van de leerling en brancheorganisaties – precies de onderwerpen waar de commissie Roemer ook druk mee is. Vos wilde met deze enquête de rijinstructeurs een stem geven en een duidelijk beeld schetsen van de branche, zodat de commissie dit mee kan nemen in het adviesrapport.

Bevestiging

Vos besprak de resultaten met de leden van de commissie in een videovergadering waar RijschoolPro ook bij aanwezig was. Zij lieten blijken blij te zijn met de uitkomst. Ruud Rutten (FAM): “We krijgen de enige bevestiging na de andere. We zitten met de commissie op het goede spoor.” Jos Post (LBKR) benadrukt tevens de goede uitkomst “Ik zie veel overeenkomsten met de commissie. Daar ben ik blij om, want we hebben er veel tijd en energie in gestoken.”

Jaap Uijlenbroek, vertegenwoordiger van Emile Roemer: “uit de enquête blijkt dat er veel kritiek is naar het CBR en IBKI. Als commissie willen we boven alle partijen staan en richting geven aan hoe je met elkaar zaken kunt verbeteren. De enquête dient als steun voor de ideeën die zich ontwikkelen binnen de commissie. Ik vind het goed en knap dat het is gedaan.”

Opvallende resultaten

Dit zijn enkele van de meest opvallende resultaten die voortkomen uit de enquête.

Van de 1.113 respondenten is 59 procent zzp’er, 14 procent is rijschoolhouder met personeel en 13 procent rijinstructeur in loondienst. Momenteel valt de rijschoolbranche onder het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Echter is 79 procent van mening dat het vak rijinstructeur thuishoort onder het Ministerie van Onderwijs. Dit komt overeen met wat Emile Roemer zei tijdens het online rijschool-event. Hier benadrukte hij dat de rijinstructeur meer moet worden gezien als docent.

CBR

Momenteel zie je op de website van het CBR het slagingspercentage per rijschool, maar niet per examinator. Daar is 70 procent van de instructeurs het niet mee eens. Zij vinden dat ook het slagingspercentage van de examinatoren vermeld moet worden. De helft van de respondenten vindt dat het niet de taak is van het CBR om de gemiddelde lesprijs te vermelden op de website, omdat het CBR geen marktpartij is. Een kwart van de ondervraagden vindt dan ook dat het CBR deze informatie per direct moet weghalen, omdat een gemiddelde kandidaat niet bestaat.

Opvallend is dat bijna de helft van de respondenten van mening is dat de kandidaat klant is bij zowel het CBR als bij de rijschool. Ze vinden dat ze er samen verantwoordelijk voor zijn dat de kandidaat goede dienstverlening krijgt. Op de vraag of er naast het CBR een tweede examenbureau moet komen, zegt 70 procent ‘ja’.

Dagopleiding en minimum lesprijs

Volgens 88 procent van de ondervraagden zorgen de snelopleidingen theorie en praktijk ervoor dat de kandidaten totaal geen benul hebben van verkeersregels, maar wel slagen voor het examen. En dit zonder enige kennis op te hebben gedaan.

Ruim 72 procent is van mening dat het invoeren van een minimumlesprijs zorgt voor een financieel gezondere branche en leidt tot een betere kwaliteit van de branche als geheel.

Verwachting adviesrapport

Of men ook vertrouwen heeft in het advies van het eindrapport van de commissie Roemer? Daarover zijn de meningen behoorlijk verdeeld. Van de respondenten denkt 33 procent dat het een papieren rapport wordt dat veel gekost heeft, maar waarvan ze in de praktijk niets zullen zien. 30 procent is van mening dat de leden van de commissie luisteren naar de verkeerde personen in de branche. “De personen die al jaren alles beter weten met als resultaat de huidige branche. Er zal niets veranderen,” luidt het tweede meest gegeven antwoord op deze enquêtevraag.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Resultaten rijinstructeur-enquête komen overeen met advies commissie Roemer | RijschoolPro

Resultaten rijinstructeur-enquête komen overeen met advies commissie Roemer

download van istock. rijles, geld, enquete voor rijschool-event

Rijschoolhouder Anton Vos onderzocht wat rijscholen anders willen zien in de toekomst. De resultaten legde hij maandag voor aan de commissie Roemer. De resultaten van Vos’ onderzoek komen sterk overeen met wat er tot nu toe in het adviesrapport van Roemer staat. 

De commissie Roemer heeft vanuit het ministerie de opdracht gekregen te onderzoeken wat er beter kan en moet in de rijschoolbranche. Het eindrapport wordt in april verwacht.

Anton Vos is eigenaar van Verkeersschool Vos. Hij heeft in januari samen met andere rijinstructeurs een enquête opgesteld en onder meer via social media verspreid. Deze enquête is ingevuld door ruim duizend respondenten. De 44 enquêtevragen gingen onder andere over de opleiding tot instructeur, bijscholing, het CBR, de rijopleiding van de leerling en brancheorganisaties – precies de onderwerpen waar de commissie Roemer ook druk mee is. Vos wilde met deze enquête de rijinstructeurs een stem geven en een duidelijk beeld schetsen van de branche, zodat de commissie dit mee kan nemen in het adviesrapport.

Bevestiging

Vos besprak de resultaten met de leden van de commissie in een videovergadering waar RijschoolPro ook bij aanwezig was. Zij lieten blijken blij te zijn met de uitkomst. Ruud Rutten (FAM): “We krijgen de enige bevestiging na de andere. We zitten met de commissie op het goede spoor.” Jos Post (LBKR) benadrukt tevens de goede uitkomst “Ik zie veel overeenkomsten met de commissie. Daar ben ik blij om, want we hebben er veel tijd en energie in gestoken.”

Jaap Uijlenbroek, vertegenwoordiger van Emile Roemer: “uit de enquête blijkt dat er veel kritiek is naar het CBR en IBKI. Als commissie willen we boven alle partijen staan en richting geven aan hoe je met elkaar zaken kunt verbeteren. De enquête dient als steun voor de ideeën die zich ontwikkelen binnen de commissie. Ik vind het goed en knap dat het is gedaan.”

Opvallende resultaten

Dit zijn enkele van de meest opvallende resultaten die voortkomen uit de enquête.

Van de 1.113 respondenten is 59 procent zzp’er, 14 procent is rijschoolhouder met personeel en 13 procent rijinstructeur in loondienst. Momenteel valt de rijschoolbranche onder het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Echter is 79 procent van mening dat het vak rijinstructeur thuishoort onder het Ministerie van Onderwijs. Dit komt overeen met wat Emile Roemer zei tijdens het online rijschool-event. Hier benadrukte hij dat de rijinstructeur meer moet worden gezien als docent.

CBR

Momenteel zie je op de website van het CBR het slagingspercentage per rijschool, maar niet per examinator. Daar is 70 procent van de instructeurs het niet mee eens. Zij vinden dat ook het slagingspercentage van de examinatoren vermeld moet worden. De helft van de respondenten vindt dat het niet de taak is van het CBR om de gemiddelde lesprijs te vermelden op de website, omdat het CBR geen marktpartij is. Een kwart van de ondervraagden vindt dan ook dat het CBR deze informatie per direct moet weghalen, omdat een gemiddelde kandidaat niet bestaat.

Opvallend is dat bijna de helft van de respondenten van mening is dat de kandidaat klant is bij zowel het CBR als bij de rijschool. Ze vinden dat ze er samen verantwoordelijk voor zijn dat de kandidaat goede dienstverlening krijgt. Op de vraag of er naast het CBR een tweede examenbureau moet komen, zegt 70 procent ‘ja’.

Dagopleiding en minimum lesprijs

Volgens 88 procent van de ondervraagden zorgen de snelopleidingen theorie en praktijk ervoor dat de kandidaten totaal geen benul hebben van verkeersregels, maar wel slagen voor het examen. En dit zonder enige kennis op te hebben gedaan.

Ruim 72 procent is van mening dat het invoeren van een minimumlesprijs zorgt voor een financieel gezondere branche en leidt tot een betere kwaliteit van de branche als geheel.

Verwachting adviesrapport

Of men ook vertrouwen heeft in het advies van het eindrapport van de commissie Roemer? Daarover zijn de meningen behoorlijk verdeeld. Van de respondenten denkt 33 procent dat het een papieren rapport wordt dat veel gekost heeft, maar waarvan ze in de praktijk niets zullen zien. 30 procent is van mening dat de leden van de commissie luisteren naar de verkeerde personen in de branche. “De personen die al jaren alles beter weten met als resultaat de huidige branche. Er zal niets veranderen,” luidt het tweede meest gegeven antwoord op deze enquêtevraag.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.