Gevolgen van Brexit voor Britse kandidaten die op examen willen bij CBR

Het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie heeft gevolgen voor Britse kandidaten die examen willen doen bij het CBR. Voor de Britse rijbewijzen en andere identiteitsbewijzen gelden nu regels op basis van de vestigingsdatum in Nederland. 

CBR-medewerkers zullen Britse kandidaten tot en met 29 april erop wijzen dat toelating tot het examen, en het behalen daarvan, geen recht geeft op een rijbewijs en dat dit afhankelijk is van hun vestigingsdatum. Het CBR meldt niet te controleren op deze vestigingsdatum.

Onderliggend rijbewijs

Ook worden kandidaten met een geldig Brits rijbewijs tot en met 29 april nog toegelaten tot praktijkexamens waarbij een onderliggend rijbewijs vereist is. Dit omdat ze dan nog behandeld worden als ‘EU-onderaan’. Dit is anders vanaf 30 april. Dan moeten Britten een geldig rijbewijs uit de EU, EER of Zwitserland hebben om te worden toegelaten tot praktijkexamens waarbij een onderliggend rijbewijs vereist is.

Verblijfsdocument

Tot en met 30 juni 2021 mogen Britten zich voor examens legitimeren met een geldig Brits paspoort (al dan niet met sticker voor verblijf), een geldige Britse identiteitskaart of een geldig Nederlands verblijfsdocument.

Vanaf 1 juli 2021 gelden voor Britten dezelfde regels als voor andere niet-EU-onderdanen. Dit betekent dat Britten zich vanaf die datum alleen mogen legitimeren met een geldig Nederlands verblijfsdocument of een geldig Brits paspoort dat voorzien is van een geldige sticker voor verblijf in Nederland.

Onderwerpen: ,

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.