Rijtest voor mensen met ADHD voortaan alleen op indicatie

Het is niet nodig om alle rijexamenkandidaten met ADHD te verplichten een rijtest te doen. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan de minister van IenW. De raad adviseert de minister om de rijtest alleen te laten afnemen als de verplichte medische keuring daar aanleiding toe geeft. Minister Cora van Nieuwenhuizen maakt vrijdag bekend dat ze het advies overneemt.

Op dit moment moeten mensen met de diagnose ADHD die voor het eerst een rijbewijs willen aanvragen, eerst medisch gekeurd worden (wat verplicht is volgens Europese regelgeving) en daarna een rijtest doen bij het CBR. Met de keuring en de daaropvolgende rijtest wordt beoordeeld of de medische situatie van de kandidaat veilige deelname aan het verkeer in de weg staat. Als dat niet zo is, wordt de kandidaat rijgeschikt verklaard en mag hij of zij rijexamen doen.

De Gezondheidsraad heeft op verzoek van de minister van IenW gekeken naar nut en noodzaak van de verplichte rijtest. Uit cijfers van het CBR blijkt dat 84% van de rijexamenkandidaten met ADHD bij die test rijgeschikt wordt verklaard. Als die groep vooraf onderscheiden kan worden, hoeft niet iedereen met ADHD de rijtest te doen.

Volgens de Gezondheidsraad is de medische keuring door een psychiater een effectieve manier om mensen met ADHD die een verhoogde kans hebben op onveilig rijgedrag te onderscheiden van mensen met ADHD die dat niet hebben. De raad adviseert daarom om de verplichte rijtest voor alle rijexamenkandidaten met ADHD te laten vervallen en het CBR de mogelijkheid te bieden om op basis van het rapport van de keurend psychiater te beoordelen of een aanvullende rijtest nodig is.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.