Rijschoolbranche ziet afschaffen tussentijdse toets als steek in de rug

CBR, foto van Promedia

Het CBR wil dat eind mei 2021 het slagingspercentage gestegen is met vier procent. Hiervoor leggen ze de verantwoordelijkheid bij de rijscholen. Als dit niet lukt schaft het examencentrum de tussentijdse toets tijdelijk af. De rijschoolbranche is hier fel op tegen, omdat deze juist zorgt voor een hogere slagingskans. Ook het CBR ziet de tussentijdse toets liever niet verdwijnen, omdat het slagingspercentage van kandidaten die een tussentijdse toets doen zelfs 14 procent hoger is. Toch zal deze maatregel de meeste impact hebben op de reserveringstermijnen.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu RijschoolPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche. Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

8 reacties op “Rijschoolbranche ziet afschaffen tussentijdse toets als steek in de rug”

Kelly de Groot|01.04.21|13:03

TTT afschaffen, heel goed idee. Als slagingskans maar 17% hoger is, wat heb je daar dan aan als CBR geen mankracht heeft om ze af te nemen.
Simpel rekensommetje,
Laat 100 mensen afrijden.
50 zakken en doen herexamen. Dat is totaal 150 x een examen.
Laat 100 mensen TTT doen.
Laat 100 mensen afrijden.
33 zakken en doen herexamen.
Dat is in totaal 233 x een examen.
Dat is 83 x meer op de 100 mensen!

Els van Voren|01.04.21|14:12

De directie van het CBR weet als geen ander hoe je een rookgordijn aanlegt om zo de aandacht van het slecht functioneren van de eigen organisatie te verbloemen. Voeg daar een gedegen media campagne aan toe en de branche zit weer in de hoek waar de klappen vallen! Van alle ideeën die er worden gelanceerd weet de branche ondertussen dat het CBR daar niets mee doet en aan haar eigen plan vasthoud! Dus zal de rijschoolbranche zelf iets moeten doen en het CBR heel duidelijk maken dat het genoeg is!

Els van Voren|01.04.21|14:15

Als alle rijscholen GEEN praktijkexamens meer aanvragen maar dat door de leerlingen zelf rechtstreeks bij het CBR laten doen. Iedereen mag namelijk zelf zijn of haar A, AM, B, B/E en/of automaat praktijkexamen aanvragen! Het plaatsen van linken is niet toegestaan maar zoek via Google op:
hoe-kan-ik-zonder-tussenkomst-van-een-opleider-mijn-praktijkexamen-reserveren en je kom op de juiste locatie. Download het formulier voor het geval het CBR deze link ongedaan maakt!

Els van Voren|01.04.21|14:18

De leerlingen vragen (al dan niet met hulp van de rijschool) zelf het examen aan, het CBR zal dan op tijd moeten antwoorden want consumenten hebben veel meer bescherming dan dat rijscholen dat hebben. Reageert het CBR niet op tijd dan kunnen de kandidaten een klacht indienen bij de nationale ombudsman en daar zit het CBR én de minister niet echt op te wachten!Dus hoe meer aanvragen er via deze manier worden gedaan hoe groter de administratieve druk bij het CBR zal worden.

Els van Voren|01.04.21|14:37

Op deze manier kan de branche een statement maken dat ze het wel hebben gehad met de manier van dreigen en communiseren via de media over de rijscholen. Rijscholen hoeven helemaal geen examens te kopen dat doen ze als services naar de kandidaten en nemen daarmee veel werk uit handen van het CBR. Het CBR ziet de leerlingen als hun klanten dus laat ze dan ook maar het werk doen! En de zo’n beetje “heilig” verklaarde slagingspercentages zijn in 1 keer van tafel!

Jan En Carmen Lammers|01.04.21|23:11

Els van Voren
Nooit geweten dat dit kon. Vorige maand nog te horen gekregen dat alleen de opleider een examen kan aanvragen en de naam van de opleider op de lesauto moet staan. Scheelt veel discussie met de leerling over het moment van aanvragen en alle administratieve rompslomp hoeft dan ook niet meer.
Bedankt voor de gouden tip!

Mart Kuiper|02.04.21|09:03

Het is wel duidelijk dat de leiding van het CBR momenteel in handen is van een oud politicus. Men wijst men altijd de andere kant op, zijn er geen afspraken te maken of worden deze net zo makkelijk weer met voeten getreden. Zolang de directeur van het CBR alle tijd heeft om een eigen TV programma te presenteren, aan te schuiven bij talkshows waar hij de huidige politieke puinhoop zit te verdedigingen en tijd heeft om nevenfuncties te bekleden, valt zijn “beleid” niet meer serieus te nemen.

Amar J Sing|20.04.21|22:20

Rijexamen B quota direct afschaffen!!
Slokt veel examencapaciteit op en leerlingen gaan vaak te vroeg op.Ook veel onbenutte examens gaan verloren omdat ze niet 100% ingevuld kan worden met een kandidaat. Het CBR heeft wel het geld al binnen.
Dan weer veel capaciteit vrij en kan de TTT in stand worden gehouden
Verder: rijexamen kan alleen ingepland worden na behalen 2 theorie deeltoetsen waarvan de tweede tijdens de TTT-rit gedaan wordt. Zo is een leerling ook beter voorbereid voor het afrijden

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rijschoolbranche ziet afschaffen tussentijdse toets als steek in de rug | RijschoolPro