Rij-instructeur in het zonnetje: Merlin Weber over de rijschoolbranche en zijn YouTube-carrière

Merlin Weber is rijschoolhouder en plaatst video’s van zijn rijlessen op YouTube. Deze zijn ondertussen al 2,2 miljoen keer bekeken. Weber was na de eerste lockdown te gast bij RijschoolPro TV en na de tweede lockdown zat hij weer aan tafel om samen terug te blikken naar de afgelopen maanden. We hadden het over de veranderingen in de rijschoolbranche en zijn glansrijke YouTube-carrière. Weber is de eerste rij-instructeur van onze nieuwe rubriek ‘In het zonnetje’. 

Voor de tweede keer dicht, hoe was dat voor jou?

Financieel is het wat minder. We hadden wel een buffer, dus het kon geen kwaad. Maar ik miste natuurlijk wel het lesgeven en ik verveelde mij binnen no-time.

Wat deed je in die twee maanden dat je stilstond?
Samen met mijn dochter ben ik op pad gegaan. Ik heb hier en daar filmpjes gemaakt en, zoals de meeste mannen en vrouwen die thuis moesten blijven, gingen we tuinieren en noem het maar op. We hadden overal tijd voor, dus alles ziet er weer spik en span uit.

En toen mocht je weer lesgeven, zat je met een safe gevoel in de auto?

Dat wel. De leerlingen houden zich goed aan de afspraak. Als iemand ook maar kucht, word de rijles afgezegd. We lessen met handschoentjes aan, mondkapjes op en maken alles schoon. Luchten tussendoor, de standaardprocedure. Het was eerder wennen dat ik ineens weer moest werken.

Het CBR wil dat het slagingspercentage eind deze maand is verhoogd naar 54 procent, anders schaffen ze tijdelijk de tussentijdse toets af. 

Ik vind het heel jammer dat ze de tussentijdse toets af zouden schaffen, want voor een kandidaat die twijfels en zenuwen heeft, is het een fijn instrument om even in de keuken van het CBR te kijken. Ze kunnen een vrijstelling verdienen, maar het belangrijkste is de aanwijzingen die de examinator geeft. ‘Als je dat onderdeel meer aandacht geeft, dan heb je een hogere kans voor slagen op het echte examen.’ Het zou jammer zijn als die toets weg zou vallen.

Raad je al je leerlingen aan om de tussentijdse toets te maken?

Ja. Bij een enkele denk ik: die heeft het niet nodig, maar in principe raad ik het standaard aan.

Wellicht wordt ook de examenleeftijd verhoogd naar 18 jaar.

Dat zou jammer zijn. Ik denk dat de helft van alle kandidaten onder de 18 is. Bij mij hebben leerlingen nog niet afgezegd. Is het zo, dan zij het zo. Maar ik denk dat het voor veel ondernemingen niet fijn is. Ook niet voor de leerling. Stel je bent 17 jaar en hebt al een halfjaar gelest, geld uitgegeven en dan moet je ineens wachten tot je achttien bent, dan is eigenlijk dat geld weggegooid. En als je weer mag, moet je opnieuw lessen nemen. Het zou eigenlijk heel jammer zijn.

Emile Roemer heeft een adviesrapport voor het verbeteren van de rijschoolbranche geschreven, werd dat tijd?

Dat denk ik wel. Als je kijkt naar de misstanden die plaatsvinden, dat moet eigenlijk niet kunnen. Rijscholen die met de noorderzon vertrekken, waardoor leerlingen gedupeerd achterblijven. Ik denk niet dat dat de bedoeling is.

Heeft het ook invloed op jou als rij-instructeur?

Wij gaan eigenlijk wel de tijd mee en zijn vooruitstrevend. Ik vind veranderingen altijd goed. Het modulair opleiden met meerdere examenmomenten, vind ik helemaal geen slecht idee.

Over je YouTube-carrière, jij filmt rijlessen en die worden heel vaak bekeken. 

Ja, ik zit op bijna 2,2 miljoen views in 28 dagen, dus het begint op te schieten.

Ook heb je met je vrouw een lesboekje ontworpen.

Ja, het lesprogramma staat erin en bij elk onderdeel correspondeert een QR-code. De leerling scant de code en komt uit op de video van de les op mijn YouTube-kanaal die hij moet voorbereiden als huiswerk. Stel je gaat in de les keren, dan scan je de QR-code van bijzondere verrichtingen. Vervolgens kijk je de les over ‘keren’ en dan kun je eigenlijk direct aan de les beginnen.

Kun je het boekje andere instructeurs aanraden?
Ik denk dat het een heel fijn iets is, waardoor je het zelf wat rustiger krijgt. Inmiddels gebruiken veel instructeurs de video’s. Ik stond vorige week bij het examenbureau naast een collega en zijn leerling die heel blij was, omdat hij geslaagd was. Hij zei: “Ik keek al uw video’s, meneer.” En dat doet mij wel goed. Leuk dat ik er anderen mee kan helpen.

In je nieuwste video ga je door een wasstraat.

Ik was met een vriend aan het brainstormen toen hij zei: “Gaan mensen die hun rijbewijs gehaald hebben wel eens door de wasserette heen?” Toen dacht ik: weten ze wel hoe je door de wasserette moet? Ik nam contact op met Nick van GoCarwash in Veghel en zei: “Mogen we bij jou komen filmen?.” Hij zei graag en was er heel blij mee, want er komen wel eens schades voor. Er zijn echt dingen waar je rekening mee moet houden: hij mag niet op ‘auto hold-functie’ en mechanische of elektronische rem staan. Ook mag je de rem niet vasthouden, moet je recht op de rails staan, de ramen dichtdoen en eventueel de antenne van het dak af. Doe je dat niet? Dan heb je een probleem. In de automaat is het weer een ander verhaal. Dan moet hij in de ‘N-stand’ van neutraal en natuurlijk niet in ‘Drive’ dwars door de wasstraat heen.

Kun je nog steeds nieuwe dingen verzinnen om te filmen?

Genoeg. Ik krijg vaak verzoekjes van leerlingen en collega’s, dus inspiratie is er eigenlijk altijd wel.

Kun je ons vast een tipje van de sluier geven?

Ik wil een examenroute rijden in Arnhem en tanken. Je moet ook weten hoe je de juiste brandstof in de auto doet. Dat kan benzine zijn, diesel maar ook elektrisch tanken bij een snellaadstation. Het is wel leuk om te laten zien hoe het werkt. Elektrisch tanken is weer heel wat anders dan benzine. Elke leerling tankt ook een keer tijdens de rijles.

Merlin Weber was de eerste rij-instructeur van onze nieuwe rubriek ‘in het zonnetje’. Heb jij iets bijzonders te vertellen of verdien je gewoon een plekje in de schijnwerpers? Laat het ons weten via [email protected] en wie weet ben jij de volgende instructeur ‘in het zonnetje’.

Bekijk het hele interview met Merlin Weber hieronder en ga naar het YouTube-kanaal van Verkeersschool Weber voor Merlins eigen vlog over onze uitzending.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rij-instructeur in het zonnetje: Merlin Weber over de rijschoolbranche en zijn YouTube-carrière | RijschoolPro

Rij-instructeur in het zonnetje: Merlin Weber over de rijschoolbranche en zijn YouTube-carrière

Merlin Weber is rijschoolhouder en plaatst video’s van zijn rijlessen op YouTube. Deze zijn ondertussen al 2,2 miljoen keer bekeken. Weber was na de eerste lockdown te gast bij RijschoolPro TV en na de tweede lockdown zat hij weer aan tafel om samen terug te blikken naar de afgelopen maanden. We hadden het over de veranderingen in de rijschoolbranche en zijn glansrijke YouTube-carrière. Weber is de eerste rij-instructeur van onze nieuwe rubriek ‘In het zonnetje’. 

Voor de tweede keer dicht, hoe was dat voor jou?

Financieel is het wat minder. We hadden wel een buffer, dus het kon geen kwaad. Maar ik miste natuurlijk wel het lesgeven en ik verveelde mij binnen no-time.

Wat deed je in die twee maanden dat je stilstond?
Samen met mijn dochter ben ik op pad gegaan. Ik heb hier en daar filmpjes gemaakt en, zoals de meeste mannen en vrouwen die thuis moesten blijven, gingen we tuinieren en noem het maar op. We hadden overal tijd voor, dus alles ziet er weer spik en span uit.

En toen mocht je weer lesgeven, zat je met een safe gevoel in de auto?

Dat wel. De leerlingen houden zich goed aan de afspraak. Als iemand ook maar kucht, word de rijles afgezegd. We lessen met handschoentjes aan, mondkapjes op en maken alles schoon. Luchten tussendoor, de standaardprocedure. Het was eerder wennen dat ik ineens weer moest werken.

Het CBR wil dat het slagingspercentage eind deze maand is verhoogd naar 54 procent, anders schaffen ze tijdelijk de tussentijdse toets af. 

Ik vind het heel jammer dat ze de tussentijdse toets af zouden schaffen, want voor een kandidaat die twijfels en zenuwen heeft, is het een fijn instrument om even in de keuken van het CBR te kijken. Ze kunnen een vrijstelling verdienen, maar het belangrijkste is de aanwijzingen die de examinator geeft. ‘Als je dat onderdeel meer aandacht geeft, dan heb je een hogere kans voor slagen op het echte examen.’ Het zou jammer zijn als die toets weg zou vallen.

Raad je al je leerlingen aan om de tussentijdse toets te maken?

Ja. Bij een enkele denk ik: die heeft het niet nodig, maar in principe raad ik het standaard aan.

Wellicht wordt ook de examenleeftijd verhoogd naar 18 jaar.

Dat zou jammer zijn. Ik denk dat de helft van alle kandidaten onder de 18 is. Bij mij hebben leerlingen nog niet afgezegd. Is het zo, dan zij het zo. Maar ik denk dat het voor veel ondernemingen niet fijn is. Ook niet voor de leerling. Stel je bent 17 jaar en hebt al een halfjaar gelest, geld uitgegeven en dan moet je ineens wachten tot je achttien bent, dan is eigenlijk dat geld weggegooid. En als je weer mag, moet je opnieuw lessen nemen. Het zou eigenlijk heel jammer zijn.

Emile Roemer heeft een adviesrapport voor het verbeteren van de rijschoolbranche geschreven, werd dat tijd?

Dat denk ik wel. Als je kijkt naar de misstanden die plaatsvinden, dat moet eigenlijk niet kunnen. Rijscholen die met de noorderzon vertrekken, waardoor leerlingen gedupeerd achterblijven. Ik denk niet dat dat de bedoeling is.

Heeft het ook invloed op jou als rij-instructeur?

Wij gaan eigenlijk wel de tijd mee en zijn vooruitstrevend. Ik vind veranderingen altijd goed. Het modulair opleiden met meerdere examenmomenten, vind ik helemaal geen slecht idee.

Over je YouTube-carrière, jij filmt rijlessen en die worden heel vaak bekeken. 

Ja, ik zit op bijna 2,2 miljoen views in 28 dagen, dus het begint op te schieten.

Ook heb je met je vrouw een lesboekje ontworpen.

Ja, het lesprogramma staat erin en bij elk onderdeel correspondeert een QR-code. De leerling scant de code en komt uit op de video van de les op mijn YouTube-kanaal die hij moet voorbereiden als huiswerk. Stel je gaat in de les keren, dan scan je de QR-code van bijzondere verrichtingen. Vervolgens kijk je de les over ‘keren’ en dan kun je eigenlijk direct aan de les beginnen.

Kun je het boekje andere instructeurs aanraden?
Ik denk dat het een heel fijn iets is, waardoor je het zelf wat rustiger krijgt. Inmiddels gebruiken veel instructeurs de video’s. Ik stond vorige week bij het examenbureau naast een collega en zijn leerling die heel blij was, omdat hij geslaagd was. Hij zei: “Ik keek al uw video’s, meneer.” En dat doet mij wel goed. Leuk dat ik er anderen mee kan helpen.

In je nieuwste video ga je door een wasstraat.

Ik was met een vriend aan het brainstormen toen hij zei: “Gaan mensen die hun rijbewijs gehaald hebben wel eens door de wasserette heen?” Toen dacht ik: weten ze wel hoe je door de wasserette moet? Ik nam contact op met Nick van GoCarwash in Veghel en zei: “Mogen we bij jou komen filmen?.” Hij zei graag en was er heel blij mee, want er komen wel eens schades voor. Er zijn echt dingen waar je rekening mee moet houden: hij mag niet op ‘auto hold-functie’ en mechanische of elektronische rem staan. Ook mag je de rem niet vasthouden, moet je recht op de rails staan, de ramen dichtdoen en eventueel de antenne van het dak af. Doe je dat niet? Dan heb je een probleem. In de automaat is het weer een ander verhaal. Dan moet hij in de ‘N-stand’ van neutraal en natuurlijk niet in ‘Drive’ dwars door de wasstraat heen.

Kun je nog steeds nieuwe dingen verzinnen om te filmen?

Genoeg. Ik krijg vaak verzoekjes van leerlingen en collega’s, dus inspiratie is er eigenlijk altijd wel.

Kun je ons vast een tipje van de sluier geven?

Ik wil een examenroute rijden in Arnhem en tanken. Je moet ook weten hoe je de juiste brandstof in de auto doet. Dat kan benzine zijn, diesel maar ook elektrisch tanken bij een snellaadstation. Het is wel leuk om te laten zien hoe het werkt. Elektrisch tanken is weer heel wat anders dan benzine. Elke leerling tankt ook een keer tijdens de rijles.

Merlin Weber was de eerste rij-instructeur van onze nieuwe rubriek ‘in het zonnetje’. Heb jij iets bijzonders te vertellen of verdien je gewoon een plekje in de schijnwerpers? Laat het ons weten via [email protected] en wie weet ben jij de volgende instructeur ‘in het zonnetje’.

Bekijk het hele interview met Merlin Weber hieronder en ga naar het YouTube-kanaal van Verkeersschool Weber voor Merlins eigen vlog over onze uitzending.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.