RVV aangepast: maximumsnelheid voor landbouwvoertuigen straks overal 25 of 40 km p/u

Trekker van Verkeersschool Veronica, foto uit video RSPTV

Per 1 juli wordt de regelgeving voor landbouwvoertuigen aangepast. Binnen het Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV) is voor bepaalde wegen geen aangepaste maximumsnelheid voor deze voertuigen aangegeven. Hierdoor mogen bijvoorbeeld trekkers nog 50 rijden. Ernest Alvares van Veronica Verkeersschool legt uit hoe het zit.

RijschoolPro TV was op bezoek bij rijschoolhouder Ernest Alvares van Veronica Verkeersschool. Alvares heeft een trekker in zijn bezit waar hij les in geeft. Deze mag volgens artikel 22a in het RVV 50 kilometer per uur rijden op bepaalde wegen. Per 1 juli wordt dit aangepast naar maximaal 40 kilometer per uur.

Wetswijziging

Omdat het nieuwe artikel volgens minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen voor meerdere uitleg vatbaar was, is deze nu verduidelijkt. “De vermelding van de maximumconstructiesnelheid van de voertuigen is achterwege gelaten. Die zorgde deels voor de ontstane verwarring en mogelijkheid tot andere interpretatie.”

Per 1 juli mogen landbouw- en bosbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid en mobiele machines maximaal 25 of 40 kilometer per uur rijden. “Een maximumsnelheid van 40 kilometer per uur is een verruiming die wordt toegestaan op alle wegen buiten de bebouwde kom en wegen binnen de bebouwde kom waar geen vermenging met (snor)fietsers plaatsvindt.”

Hierbij benoemt de minister dat wegbeheerders in de praktijk nog steeds de afweging kunnen maken of de voertuigen zijn toegestaan en met welke snelheid. Ook blijft de maximumconstructiesnelheid leidend voor de maximumsnelheid waarmee gereden mag worden.

Huidige regelgeving

In artikel 22a, dat per 1 januari 2021 is toegevoegd aan het Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV), zijn bepaalde wegen opgenomen waarvoor een maximumsnelheid van 40 of 25 kilometer per uur is bepaald. Dit geldt voor wegen buiten de bebouwde kom en wegen binnen de bebouwde kom: die zijn voorzien van een vrijliggend fietspad of fiets/bromfietspad, die gesloten zijn voor fietsers, of waar een maximumsnelheid van 70 km per uur geldt: 40 km per uur.

Dit houdt in dat voor de overige wegen moet worden gekeken naar artikel 20, waarin staat dat motorvoertuigen maximaal 50 mogen rijden.

Het doel van het nieuwe artikel was om betere toegang tot gebiedsontsluitingswegen en rondwegen zonder fietsers mogelijk te maken voor landbouw- en bosbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid en mobiele machines die zijn ontworpen en gebouwd om met hogere snelheden dan 25 kilometer per uur te rijden.

Bekijk hieronder de videoreportage van RijschoolPro TV bij Veronica Verkeersschool.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

RVV aangepast: maximumsnelheid voor landbouwvoertuigen straks overal 25 of 40 km p/u | RijschoolPro

RVV aangepast: maximumsnelheid voor landbouwvoertuigen straks overal 25 of 40 km p/u

Trekker van Verkeersschool Veronica, foto uit video RSPTV

Per 1 juli wordt de regelgeving voor landbouwvoertuigen aangepast. Binnen het Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV) is voor bepaalde wegen geen aangepaste maximumsnelheid voor deze voertuigen aangegeven. Hierdoor mogen bijvoorbeeld trekkers nog 50 rijden. Ernest Alvares van Veronica Verkeersschool legt uit hoe het zit.

RijschoolPro TV was op bezoek bij rijschoolhouder Ernest Alvares van Veronica Verkeersschool. Alvares heeft een trekker in zijn bezit waar hij les in geeft. Deze mag volgens artikel 22a in het RVV 50 kilometer per uur rijden op bepaalde wegen. Per 1 juli wordt dit aangepast naar maximaal 40 kilometer per uur.

Wetswijziging

Omdat het nieuwe artikel volgens minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen voor meerdere uitleg vatbaar was, is deze nu verduidelijkt. “De vermelding van de maximumconstructiesnelheid van de voertuigen is achterwege gelaten. Die zorgde deels voor de ontstane verwarring en mogelijkheid tot andere interpretatie.”

Per 1 juli mogen landbouw- en bosbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid en mobiele machines maximaal 25 of 40 kilometer per uur rijden. “Een maximumsnelheid van 40 kilometer per uur is een verruiming die wordt toegestaan op alle wegen buiten de bebouwde kom en wegen binnen de bebouwde kom waar geen vermenging met (snor)fietsers plaatsvindt.”

Hierbij benoemt de minister dat wegbeheerders in de praktijk nog steeds de afweging kunnen maken of de voertuigen zijn toegestaan en met welke snelheid. Ook blijft de maximumconstructiesnelheid leidend voor de maximumsnelheid waarmee gereden mag worden.

Huidige regelgeving

In artikel 22a, dat per 1 januari 2021 is toegevoegd aan het Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV), zijn bepaalde wegen opgenomen waarvoor een maximumsnelheid van 40 of 25 kilometer per uur is bepaald. Dit geldt voor wegen buiten de bebouwde kom en wegen binnen de bebouwde kom: die zijn voorzien van een vrijliggend fietspad of fiets/bromfietspad, die gesloten zijn voor fietsers, of waar een maximumsnelheid van 70 km per uur geldt: 40 km per uur.

Dit houdt in dat voor de overige wegen moet worden gekeken naar artikel 20, waarin staat dat motorvoertuigen maximaal 50 mogen rijden.

Het doel van het nieuwe artikel was om betere toegang tot gebiedsontsluitingswegen en rondwegen zonder fietsers mogelijk te maken voor landbouw- en bosbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid en mobiele machines die zijn ontworpen en gebouwd om met hogere snelheden dan 25 kilometer per uur te rijden.

Bekijk hieronder de videoreportage van RijschoolPro TV bij Veronica Verkeersschool.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.