Snorfietsers moeten per juli 2022 verplicht een helm dragen

De helmplicht voor snorfietsers gaat in per 1 juli 2022. Hiermee hoopt de regering dat het aantal verkeersgewonden- en doden afneemt. Het nieuwe wetsvoorstel lag maart 2020 al klaar, maar werd door allerlei obstakels uitgesteld. In Nederland stonden op 1 april 2021 ruim 804.000 snorfietsen geregistreerd.

Alle bestuurders en passagiers van snorfietsers moeten, net als bromfietsers, een helm dragen per 1 juli 2022. Minister Cora van Nieuwenhuizen verwacht dat het aantal verkeersongevallen onder snorfietsers, na de invoer van de helmplicht, daalt doordat snorfietsers over zullen stappen naar een ander vervoersmiddel, zoals een bromfiets, speed pedelec of auto. Jaarlijks zijn er 30 tot 40 mensen op een snorfiets betrokken bij ongevallen.

Momenteel onderzoekt TNO de veiligheid van een speed-pedelec-helm, omdat snorfietsers en verschillende partijen kritiek hebben op de zwaarte van een bromfietshelm. Indien de uitkomsten hiervan positief zijn, kan de snorfietser een keuze maken tussen een bromfietshelm en een speed-pedelec-helm. Het wetsvoorstel gaat in per zomer 2022, zodat iedereen genoeg tijd heeft om een helm te kopen die past bij zijn of haar snorfiets, meldt de ministerraad.

De helmplicht werd eerder al ingevoerd in Amsterdam, omdat snorfietsers daar niet meer welkom zijn op het fietspad. Ook gemeente Utrecht wil dat snorfietsers rond deze zomer op veel plekken overgaan naar de rijbaan.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

3 reacties op “Snorfietsers moeten per juli 2022 verplicht een helm dragen”

Thieu van bokhoven|03.06.21|16:22

Wordt het weer lekker druk met auto’s

Thieu van bokhoven|03.06.21|16:24

Wordt het weer lekker druk met auto’s

A.b|05.06.21|00:31

Inderdaad nog drukker op de weg en veel meer herrie.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.