Kwart rij-instructeurs overweegt elektrische lesauto aan te schaffen

laadpaal ev elektrische auto laden opel, vrij te gebruiken

Meer dan 25 procent van de rij-instructeurs overweegt om binnen vijf jaar een elektrische lesauto aan te schaffen. 11 procent zegt liever voor hybride te kiezen, maar het grootste deel van de instructeurs blijft toch liever bij een benzine- of dieselauto.

RijschoolPro deed onderzoek naar de bereidheid van rij-instructeurs om een elektrische auto aan te schaffen, vanwege de plannen uit het Klimaatakkoord om de CO2-uitstoot te verlagen. Zo worden er vanaf 2030 nog enkel elektrische auto’s verkocht, worden er in 2025 zero-emissiezones ingevoerd in een groot aantal steden en komen er meer schone voertuigen op de leasemarkt.

Van de 412 respondenten die meededen aan het onderzoek, gaf de helft aan niet af te willen stappen van benzine of diesel. 7 procent gaf aan al elektrisch te rijden en 11 procent kiest liever voor hybride. Daarnaast gaf 8 procent aan liever voor een alternatief te kiezen, zoals rijden op waterstof-brandcel of zonnepanelen.

Eerst code 78 eraf

In de eerste vijf maanden van dit jaar is de verkoop van elektrische auto’s al met bijna 70 procent gestegen. Veel toekomstige bestuurders zullen dan ook elektrisch gaan rijden. Toch zijn veel instructeurs tegen het lesgeven in een groene wagen, vanwege de code 78. Als een kandidaat slaagt voor het examen in een automaat krijgt hij deze code op het rijbewijs om aan te tonen dat hij enkel in een automaat mag rijden en niet zomaar in een schakelwagen. Zodra deze code eraf gaat, zijn meer instructeurs bereid een elektrische auto aan te schaffen.

Gelderland stimuleert elektrisch lesgeven

In Gelderland werd in mei het project ‘Les Elektrisch’ op gestart om elektrisch lesgeven te stimuleren. Vanwege de overheidsdoelstellingen in 2030 betreft elektrisch rijden, verwachtten de initiatiefnemers dat code 78 achterhaald gaat worden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

4 reacties op “Kwart rij-instructeurs overweegt elektrische lesauto aan te schaffen”

Ron van Maaren|29.07.21|18:21

Wij Snell.nl hebben al ruim twee jaar een “groene wagen.” (Vreemd woord eigenlijk zit geen paard voor) Nee echt de meest verkochte EV razend populair onder elektrische rijders. Alleen niet onder leerlingen helaas. CBR spant helaas het paard achter de wagen en trekt niet de kar. Eigen personeel nog in milieu verontreinigende benzine bolides, geen laadpaal te bekennen en nog steeds code 78.

Wij gaat dat veranderen misschien onze groene D66 man? Wie o wie trekt deze kar.

Mart Kuiper|30.07.21|12:51

CBR loopt met alles achter de feiten aan dus tegen de tijd dat er laadpalen bij de examenlokaties staan is waterstof of de brandstofcel alweer in opkomst.
Zolang de automaatcode van kracht blijft zal een leerling voor ouderwets schakelen kiezen want deze heeft immers vaak niet het budget om op die leeftijd al een elektrische auto aan te schaffen (en een 17 jarige in een Tesla is om andere reden ook niet zo’n goed idee….)

A.b|30.07.21|16:11

Zolang de automaatcode van kracht blijft blijf ik schakel rijden. Nee automaat is zo weinig vraag naar, het is voor mij niet interessant om hierin te gaan investeren. De lesauto moet fulltime draaien anders haal ik de kosten niet eruit.

A.b|30.07.21|17:07

Laat je niet gek maken. Ik blijf ook diesel rijden. Ik maak veel kilometers iets anders is voor mij niet interessant.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Kwart rij-instructeurs overweegt elektrische lesauto aan te schaffen | RijschoolPro

Kwart rij-instructeurs overweegt elektrische lesauto aan te schaffen

laadpaal ev elektrische auto laden opel, vrij te gebruiken

Meer dan 25 procent van de rij-instructeurs overweegt om binnen vijf jaar een elektrische lesauto aan te schaffen. 11 procent zegt liever voor hybride te kiezen, maar het grootste deel van de instructeurs blijft toch liever bij een benzine- of dieselauto.

RijschoolPro deed onderzoek naar de bereidheid van rij-instructeurs om een elektrische auto aan te schaffen, vanwege de plannen uit het Klimaatakkoord om de CO2-uitstoot te verlagen. Zo worden er vanaf 2030 nog enkel elektrische auto’s verkocht, worden er in 2025 zero-emissiezones ingevoerd in een groot aantal steden en komen er meer schone voertuigen op de leasemarkt.

Van de 412 respondenten die meededen aan het onderzoek, gaf de helft aan niet af te willen stappen van benzine of diesel. 7 procent gaf aan al elektrisch te rijden en 11 procent kiest liever voor hybride. Daarnaast gaf 8 procent aan liever voor een alternatief te kiezen, zoals rijden op waterstof-brandcel of zonnepanelen.

Eerst code 78 eraf

In de eerste vijf maanden van dit jaar is de verkoop van elektrische auto’s al met bijna 70 procent gestegen. Veel toekomstige bestuurders zullen dan ook elektrisch gaan rijden. Toch zijn veel instructeurs tegen het lesgeven in een groene wagen, vanwege de code 78. Als een kandidaat slaagt voor het examen in een automaat krijgt hij deze code op het rijbewijs om aan te tonen dat hij enkel in een automaat mag rijden en niet zomaar in een schakelwagen. Zodra deze code eraf gaat, zijn meer instructeurs bereid een elektrische auto aan te schaffen.

Gelderland stimuleert elektrisch lesgeven

In Gelderland werd in mei het project ‘Les Elektrisch’ op gestart om elektrisch lesgeven te stimuleren. Vanwege de overheidsdoelstellingen in 2030 betreft elektrisch rijden, verwachtten de initiatiefnemers dat code 78 achterhaald gaat worden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

4 reacties op “Kwart rij-instructeurs overweegt elektrische lesauto aan te schaffen”

Ron van Maaren|29.07.21|18:21

Wij Snell.nl hebben al ruim twee jaar een “groene wagen.” (Vreemd woord eigenlijk zit geen paard voor) Nee echt de meest verkochte EV razend populair onder elektrische rijders. Alleen niet onder leerlingen helaas. CBR spant helaas het paard achter de wagen en trekt niet de kar. Eigen personeel nog in milieu verontreinigende benzine bolides, geen laadpaal te bekennen en nog steeds code 78.

Wij gaat dat veranderen misschien onze groene D66 man? Wie o wie trekt deze kar.

Mart Kuiper|30.07.21|12:51

CBR loopt met alles achter de feiten aan dus tegen de tijd dat er laadpalen bij de examenlokaties staan is waterstof of de brandstofcel alweer in opkomst.
Zolang de automaatcode van kracht blijft zal een leerling voor ouderwets schakelen kiezen want deze heeft immers vaak niet het budget om op die leeftijd al een elektrische auto aan te schaffen (en een 17 jarige in een Tesla is om andere reden ook niet zo’n goed idee….)

A.b|30.07.21|16:11

Zolang de automaatcode van kracht blijft blijf ik schakel rijden. Nee automaat is zo weinig vraag naar, het is voor mij niet interessant om hierin te gaan investeren. De lesauto moet fulltime draaien anders haal ik de kosten niet eruit.

A.b|30.07.21|17:07

Laat je niet gek maken. Ik blijf ook diesel rijden. Ik maak veel kilometers iets anders is voor mij niet interessant.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.