‘Ik zit nu een stuk relaxter achter het stuur’

Zenuwen zorgen bij een hoop mensen voor angstige gevoelens of stress. Vooral bij examens kan dit flink je prestaties beïnvloeden. Rijinstructeur by Jongepier heeft daar wat op bedacht en leert toekomstige instructeurs om te gaan met stressvolle situaties.

Voor RijschoolProTV ging op zoek naar een manier om van mijn rijangst af te komen. Van Siem Jongepier hoorde ik dat hij een training van Heartmath aan de opleiding tot rij-instructeur heeft toegevoegd. In die training leren cursisten onder andere door ademhalingstechnieken hun hartcoherentie te beïnvloeden en dus het zenuwstelsel te reguleren. Hierdoor kunnen ze beter omgaan met stress, een methode die bijvoorbeeld ook bij politieagenten goed werkt. Het klonk in eerste instantie wat zweverig, maar toch was ik benieuwd of het mijzelf en de cursisten van Jongepier kan helpen. Ik sprak rij-instructeur in opleiding Niels Wals erover tijdens de uitzending van RijschoolProTV. Onder de tekst kun je de training en het interview terugkijken.

Niels, hoe heb jij de Heartmath-training ervaren?
Dat was wel heel grappig. Ik ging gewoon naar een lesdag toe en hoorde toen dat ik de cursus kreeg. Ik deed daar in het begin een beetje lacherig over, want ik dacht dat helemaal niet nodig te hebben. Ik ben eigenlijk nooit zenuwachtig. Ik ken dat gevoel niet, ik noem het eerder gezonde spanningen.

Goed, tijdens de training kreeg ik een oorsensor en we gingen aan de slag. Toen zag ik mijn hartslag gaan en dacht jeetje, wat is die onregelmatig. En naarmate we handvatten kregen van hoe we het aan moesten pakken, zag ik echt dat het wat deed. Ik heb het toen tijdens mijn examen toegepast en dat heeft goed uitgepakt. Op mijn Apple Watch zag ik dat mijn hartslag van 80 of 85 terug ging naar onder de 70. Dus dat geeft echt wel aan dat het iets doet. Ik merk al dat ik het onbewust meer ga gebruiken.

In wat voor situaties denk je dat je Heartmath nog meer in kan zetten?
Ik was altijd best wel opvliegerig op de weg. Ik zat altijd in het transport en kwam veel in situaties terecht waar heel veel agressie en drukte op de weg was. En als ik met zo’n groot voertuig reed, merkte ik dat ik een last voor anderen was. Ik werd opgejaagd en was best agressief in het verkeer. Door die oefening merkte ik dat ik toch wel relaxter achter het stuur zat. Dus het doet echt wel wat met je.

Denk je dat je het ook gaat inzetten in de lesauto straks?
Ja zeker, ik wil het zeker meegeven aan de leerlingen. Ook onder het mom van baat het niet, dan schaadt het niet. Ik zei al dat ik nooit echt zenuwen ervaar, maar ik weet zeker dat het voor iedereen werkt. Ook als je tijdens je studie bijvoorbeeld geleerd hebt voor een toets, kun je toch net voor je examen een black-out krijgen of afgeleid zijn. En als je vlak voor die toets dan de ademhalingsoefening doet, kan je kennis weer terugkomen. Dat is echt zo, dat heb ik echt ervaren.

Maar je moet er dan wel aan denken om een moment van rust te pakken.
Ik denk wel: hoe meer je het doet en het gaat gebruiken, hoe vanzelfsprekender het wordt. Je gaat er dan vanzelf mee aan de gang. Het beste is om het vooraf te doen, alleen weet je inderdaad niet altijd wanneer je in een stressvolle situatie terecht komt. Maar hoe meer je op je ademhaling gaat letten, hoe beter het werkt. Je bent dan sneller terug op je relaxte niveau.

Jouw vrouw heeft faalangst, kun je haar helpen wat meer ontspannen te zijn?
Ja, mijn vrouw is negatief faalangstig en daar probeer ik het ook bij: ‘Rustig ademhalen, let op je coherentie.’ Ik probeer haar dat mee te geven en dat helpt wel. Ik praat ook veel met haar erover en ik merk dat het echt wat met haar doet. Ik adviseer ook iedereen om die training echt te volgen.

Even iets anders, waarom wil jij eigenlijk rij-instructeur worden?
Ik ben zelfstandig ondernemer, heb jarenlang in het transport gezeten en op kantoor als transportplanner. Dat was niets voor mij, ik wilde lekker buiten zijn. Motorrijden is mijn hobby en ik heb altijd op de weg gezeten. Toevallig vroeg iemand mij of ik lesgeven niets vond. Ik dacht: ik heb mijn eigen timmerbedrijf, ik zit wel goed. Maar toen ging ik nadenken en dacht dat ik wel iets moet om op late leeftijd nog te doen.

Wil je straks ook motorrijles geven?
Ja. En ook door naar de vrachtauto. De kennis die ik al die jaren heb opgedaan, wil ik doorgeven aan toekomstige vrachtwagenchauffeurs.

Hoe kijk je als nieuweling aan tegen de rijschoolbranche
Ik zie daar veel diversiteit in. Ik ken het niet vanuit de praktijk, maar alleen vanuit de theorie. Ik merk dat er veel verschil zit in lesgeven, oude en nieuwe methodes. Gelukkig leert Jongepier ons het nieuwe rijden. Ik heb er nog niet veel ervaring mee, maar ik merk wel dat er veel verschillend niveau in zit. Van rij een stukje en we zien het wel tot stapsgewijs de rijtaken doorkruisen. En ik denk dat daar heel veel verschil in zit.

Jongepier wil de training ook gaan aanbieden aan bestuurders en leerlingen die hun rijbewijs willen halen. Kijk hieronder terug hoe ik en rij-instructeur in opleiding Niels Wals de Heartmath-cursus hebben ervaren.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Ik zit nu een stuk relaxter achter het stuur’ | RijschoolPro

‘Ik zit nu een stuk relaxter achter het stuur’

Zenuwen zorgen bij een hoop mensen voor angstige gevoelens of stress. Vooral bij examens kan dit flink je prestaties beïnvloeden. Rijinstructeur by Jongepier heeft daar wat op bedacht en leert toekomstige instructeurs om te gaan met stressvolle situaties.

Voor RijschoolProTV ging op zoek naar een manier om van mijn rijangst af te komen. Van Siem Jongepier hoorde ik dat hij een training van Heartmath aan de opleiding tot rij-instructeur heeft toegevoegd. In die training leren cursisten onder andere door ademhalingstechnieken hun hartcoherentie te beïnvloeden en dus het zenuwstelsel te reguleren. Hierdoor kunnen ze beter omgaan met stress, een methode die bijvoorbeeld ook bij politieagenten goed werkt. Het klonk in eerste instantie wat zweverig, maar toch was ik benieuwd of het mijzelf en de cursisten van Jongepier kan helpen. Ik sprak rij-instructeur in opleiding Niels Wals erover tijdens de uitzending van RijschoolProTV. Onder de tekst kun je de training en het interview terugkijken.

Niels, hoe heb jij de Heartmath-training ervaren?
Dat was wel heel grappig. Ik ging gewoon naar een lesdag toe en hoorde toen dat ik de cursus kreeg. Ik deed daar in het begin een beetje lacherig over, want ik dacht dat helemaal niet nodig te hebben. Ik ben eigenlijk nooit zenuwachtig. Ik ken dat gevoel niet, ik noem het eerder gezonde spanningen.

Goed, tijdens de training kreeg ik een oorsensor en we gingen aan de slag. Toen zag ik mijn hartslag gaan en dacht jeetje, wat is die onregelmatig. En naarmate we handvatten kregen van hoe we het aan moesten pakken, zag ik echt dat het wat deed. Ik heb het toen tijdens mijn examen toegepast en dat heeft goed uitgepakt. Op mijn Apple Watch zag ik dat mijn hartslag van 80 of 85 terug ging naar onder de 70. Dus dat geeft echt wel aan dat het iets doet. Ik merk al dat ik het onbewust meer ga gebruiken.

In wat voor situaties denk je dat je Heartmath nog meer in kan zetten?
Ik was altijd best wel opvliegerig op de weg. Ik zat altijd in het transport en kwam veel in situaties terecht waar heel veel agressie en drukte op de weg was. En als ik met zo’n groot voertuig reed, merkte ik dat ik een last voor anderen was. Ik werd opgejaagd en was best agressief in het verkeer. Door die oefening merkte ik dat ik toch wel relaxter achter het stuur zat. Dus het doet echt wel wat met je.

Denk je dat je het ook gaat inzetten in de lesauto straks?
Ja zeker, ik wil het zeker meegeven aan de leerlingen. Ook onder het mom van baat het niet, dan schaadt het niet. Ik zei al dat ik nooit echt zenuwen ervaar, maar ik weet zeker dat het voor iedereen werkt. Ook als je tijdens je studie bijvoorbeeld geleerd hebt voor een toets, kun je toch net voor je examen een black-out krijgen of afgeleid zijn. En als je vlak voor die toets dan de ademhalingsoefening doet, kan je kennis weer terugkomen. Dat is echt zo, dat heb ik echt ervaren.

Maar je moet er dan wel aan denken om een moment van rust te pakken.
Ik denk wel: hoe meer je het doet en het gaat gebruiken, hoe vanzelfsprekender het wordt. Je gaat er dan vanzelf mee aan de gang. Het beste is om het vooraf te doen, alleen weet je inderdaad niet altijd wanneer je in een stressvolle situatie terecht komt. Maar hoe meer je op je ademhaling gaat letten, hoe beter het werkt. Je bent dan sneller terug op je relaxte niveau.

Jouw vrouw heeft faalangst, kun je haar helpen wat meer ontspannen te zijn?
Ja, mijn vrouw is negatief faalangstig en daar probeer ik het ook bij: ‘Rustig ademhalen, let op je coherentie.’ Ik probeer haar dat mee te geven en dat helpt wel. Ik praat ook veel met haar erover en ik merk dat het echt wat met haar doet. Ik adviseer ook iedereen om die training echt te volgen.

Even iets anders, waarom wil jij eigenlijk rij-instructeur worden?
Ik ben zelfstandig ondernemer, heb jarenlang in het transport gezeten en op kantoor als transportplanner. Dat was niets voor mij, ik wilde lekker buiten zijn. Motorrijden is mijn hobby en ik heb altijd op de weg gezeten. Toevallig vroeg iemand mij of ik lesgeven niets vond. Ik dacht: ik heb mijn eigen timmerbedrijf, ik zit wel goed. Maar toen ging ik nadenken en dacht dat ik wel iets moet om op late leeftijd nog te doen.

Wil je straks ook motorrijles geven?
Ja. En ook door naar de vrachtauto. De kennis die ik al die jaren heb opgedaan, wil ik doorgeven aan toekomstige vrachtwagenchauffeurs.

Hoe kijk je als nieuweling aan tegen de rijschoolbranche
Ik zie daar veel diversiteit in. Ik ken het niet vanuit de praktijk, maar alleen vanuit de theorie. Ik merk dat er veel verschil zit in lesgeven, oude en nieuwe methodes. Gelukkig leert Jongepier ons het nieuwe rijden. Ik heb er nog niet veel ervaring mee, maar ik merk wel dat er veel verschillend niveau in zit. Van rij een stukje en we zien het wel tot stapsgewijs de rijtaken doorkruisen. En ik denk dat daar heel veel verschil in zit.

Jongepier wil de training ook gaan aanbieden aan bestuurders en leerlingen die hun rijbewijs willen halen. Kijk hieronder terug hoe ik en rij-instructeur in opleiding Niels Wals de Heartmath-cursus hebben ervaren.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.