Beroepschauffers uit buitenland halen voortaan bewijs van nascholing bij RDW

vrachtwagens, code 95, foto van Unsplash (vrij gebruik)

Het CBR geeft voortaan geen omwisselcertificaat meer af voor code 95. Deze is vervangen door de kwalificatiekaart die opgehaald kan worden bij het RDW. De kaart is voor beroepschauffers die een buitenlands rijbewijs hebben, maar zich in Nederland willen laten nascholen.

Op 13 september 2021 gaat de gewijzigde Richtlijn vakbekwaamheid bestuurders in. Naast inhoudelijke veranderingen komt ook het omwisselcertificaat te vervallen. Om te voorkomen dat chauffeurs pas na 13 september 2021 een kwalificatiekaart kunnen aanvragen is de RDW op 2 augustus 2021 begonnen met het afgeven van de kwalificatiekaart.

Van omwisselcertificaat naar kwalificatiekaart

Het omwisselcertificaat kon worden aangevraagd door chauffeurs die de nascholing in Nederland volgden, maar geen Nederlands rijbewijs bezitten. Met het omwisselcertificaat kon de code 95 vervolgens in het land van oorsprong op het rijbewijs worden gezet. Het omwisselcertificaat werd echter niet in elke Europese lidstaat geaccepteerd en daarom konden sommige chauffeurs hun werk niet langer uitvoeren.

De gewijzigde Richtlijn heeft daarom de kwalificatiekaart bestuurders in het leven geroepen. Met deze kwalificatiekaart mag een chauffeur, in tegenstelling tot het omwisselcertificaat dat géén geldige code 95 was, wél als beroepschauffeur werken. Aan de kwalificatiekaart zijn daarom, net als aan het rijbewijs, strenge eisen gesteld. De RDW geeft de kwalificatiekaart af.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.