Instructeurs waarschuwen voor expats die rijbewijs ‘cadeau’ krijgen

auto, rijden, van Pexels (vrij gebruik)

Expats met een buitenlands rijbewijs krijgen zomaar een Nederlands rijbewijs zonder dat ze daarvoor een test moeten afleggen. Rij-instructeurs waarschuwen dat er veel expats zijn die geen rijervaring hebben en een gevaar vormen op de weg. Voorlopig ziet minister Cora van Nieuwenhuizen geen aanleiding om het beleid voor expats te veranderen. Dit schrijft EenVandaag.

EenVandaag sprak een rij-instructeur van Dutch Driving die lesgeeft aan expats. Hij zou al honderden leerlingen in de auto hebben gehad die een rijbewijs hebben, maar niet kunnen autorijden. Zo geeft hij les aan een Indiase expat die vertelt dat rijlessen in India heel anders zijn en je daar bijvoorbeeld je examen aflegt op een afgesloten terrein. Rij-instructeur Romeo Ramjiawan vertelt dat veel mensen in India zelfs een rijbewijs hebben gekregen zonder ooit achter het stuur te hebben gezeten. Volgens het nieuwsprogramma komt ongeveer 40 procent van de expats in Nederland uit India.

Nederland aantrekkelijker voor expats

Nederland is het enige land in de Europese Unie waar expats hun rijbewijs zonder voorwaarden kunnen inruilen voor een Nederlandse. Dat heeft de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat Annemarie Jorritsma besloten in 1995 om Nederland aantrekkelijker te maken voor expats.

Volgens EenVandaag ziet demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat niet de noodzaak dit beleid te veranderen, omdat volgens de politie en het OM niet blijkt dat expats de verkeersveiligheid in gevaar brengen. Wel geeft ze aan binnenkort in gesprek te willen met rij-instructeurs die dit probleem ervaren.

Lees hier het hele artikel van EenVandaag.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

4 reacties op “Instructeurs waarschuwen voor expats die rijbewijs ‘cadeau’ krijgen”

A.b|15.08.21|21:35

Voor de zekerheid toch even een test afleggen bij CBR. Makkelijke test, niet wat het CBR nu doet met praktijkexamens.

A.b|15.08.21|21:44

Vervolg

Probeer het maar als proef! Weet het zeker veel zullen de test niet halen.

Amar J Sing|19.08.21|19:14

Indiaase expats weten absoluut niet te rijden maar krijgen een NL-rijbewijs in hun schoot GRATIS geworpen…..Die Pectold is opnieuw waardeloos gebleken…

eelke|21.08.21|19:42

ik kreeg laatst iemand uit Irak in een proefles. wel hij reed al 190 dagen in nl op een internationaal rijbewijs en was buschauffeur. het bedienen van de auto ging prima. maar het systeem dat als je iemand aanrijd er 100 dollar op legt (begrafenis) gaat hier niet werken.
hij reed echt als of hij door een externe kracht werd gedreven. en niet hoefde te kijken

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.