Politieblog van agent Richard: ‘Een gratis rijles?’

Pixabay

De rijinstructeur was aan het afrekenen bij een tankstation, terwijl iemand wegscheurde met zijn lesauto. Nu maakte de instructeur het de dief wel heel makkelijk; hij had de motor namelijk laten draaien… Lees het verhaal van politieagent Richard over de achtervolging van een autodief. Kreeg hij hem te pakken?

“Ik heb zondagochtenddienst…. Kalm aan, bakkie koffie doen. Ik ben net van plan om de dienstauto’s eens gronding na te lopen, als er een melding binnenkomt: heterdaad diefstal van een auto bij een pompstation.

Ik spring in de dienstauto en haast mij naar de plek, ondertussen luisterend naar de informatie van de centralist via de porto. De gestolen auto blijkt een lesauto te zijn, met een opvallende reclametekst op het dak en uiteraard een duidelijk zichtbare “L”. Nou, dat maakt het zoeken natuurlijk een stuk gemakkelijker.

Wat was er gebeurd? De rij-instructeur had getankt en was de tankshop ingelopen om af te rekenen. Ondertussen had hij de motor van zijn lesauto stationair laten draaien… De dief zag zijn kans schoon, stapte in en reed er vandoor. De rijschoolhouder bleef verbijsterd achter toen hij zijn auto bij het pompstation zag wegrijden terwijl hij binnen stond af te rekenen.

Voor mij is het nu een kwestie van een plek uitzoeken, waarvan ik denk dat de lesauto voorbij zou moeten komen rijden. Ik neem mijn positie in en wacht. En inderdaad, nog geen minuut later zoeft de lesauto voorbij. Enigszins verbaasd zie ik dat de lesauto netjes stopt voor het verkeerslicht. Het onderdeel ‘wachten voor een rood verkeerslicht’, kan hij afvinken. Maar goed, betaald is er niet voor deze les, en het nemen van rijlessen zonder instructeur is niet de bedoeling, dus plaats ik mijn dienstauto achter de lesauto, en schakel het bord: ‘Stop politie’ in.

Overtuigd van zijn eigen rijkunsten, besluit de dief er een soort van voortgezette rijopleiding van te maken. Hij rijdt door rood en hij verhoogt zijn snelheid aanzienlijk. Ik schakel zwaailicht en sirene in en zit hem op de hielen. Het volgende verkeerslicht dat wij naderen staat ook op rood, maar de lesauto rijdt opnieuw met hoge snelheid door. Vanuit mijn ooghoek zie ik van rechts een man op een fiets aan komen rijden. Ik houd mijn adem even in, dit gaat bijna verkeerd. Op een haar na mist de lesauto de man op de fiets.

De man in de lesauto neemt nu onverantwoorde risico’s en gaat steeds roekelozer rijden. Vlak voordat ik de achtervolging af wil breken, rijden wij op een tweebaansweg, waarbij er op dat moment geen overig verkeer is. Ik zie nu kans om naast de lesauto te komen. Ik druk mijn dienstauto tegen de lesauto aan en duw hem aan de kant, de berm in. Het heeft veel geregend de laatste tijd en de berm is erg drassig. Na een paar meter staat de lesauto tot aan zijn bodemplaat vast in de berm.

Ik stap uit en hoor dat de man nog probeert om de lesauto uit de modder te rijden, de wielen van de auto draaien hard rond, maar tevergeefs. De man heeft alle portieren vergrendeld en lijkt geenszins van plan uit te stappen. Dus probeer ik de autoruit aan de bijrijderskant in te slaan met mijn handboeien, maar het glas blijkt te sterk. ‘Alles kan kapot’ heb ik wel eens gehoord, en schoenmaat 45 bleek echt te veel voor de ruit. In duizenden stukjes spat het uiteen. Ik wurm mijzelf de auto in en draai de sleutel uit het contact.

Maar zelfs nu nog weigert de verdachte elke vorm van medewerking. Na enige tijd lukt het toch de man uit de auto te krijgen en hem naar het politiebureau over te brengen. De man blijkt ook nog eens geen rijbewijs te hebben. Hij mag zich later verantwoorden bij de rechter, voor diefstal van een auto en artikel 5 van de Wegenverkeerswet. Ondertussen heeft de man de nodige bekeuringen ontvangen. Gewoon een rijles boeken was beduidend goedkoper geweest.”

Deze blog van politieagent Richard verscheen oorspronkelijk op politie.nl.

Auteur: De redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.