Instructeur die leerlingen aanrandde krijgt celstraf en beroepsverbod

Closeup wooden judges gavel on wooden table with legal books. retro style. soft focus.

De rij-instructeur uit Waalre, die vorige maand moest voorkomen wegens het aanranden van twee meisjes, is veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf. Daarnaast is hem een beroepsverbod van twee jaar opgelegd.

De 54-jarige rij-instructeur, die les gaf in omgeving Eindhoven, heeft tussen december 2019 en november 2020 twee meisjes van 16 en 17 aangerand. Hiervoor krijgt hij een gevangenisstraf van zes maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk –– met onder meer een behandelverplichtiging als voorwaarde –– met een proeftijd van twee jaar. In deze periode mag de verdachte dus niet in de herhaling vallen, anders moet hij alsnog vier maanden de cel in. Om dit te voorkomen heeft de verdachte een beroepsverbod van twee jaar gekregen. Daarnaast moet hij beide leerlingen een schadevergoeding van 2.500 euro betalen.

Strafbare feiten

De verdachte aaide tijdens de les regelmatig over de benen en bewoog zijn hand onder meer naar de binnenkant van hun bovenbeen en liesstreek. Ook raakte hij bij beiden de borst en bij een zelfs haar kruis. Zo luidt het verslag van de rechtbank. De verdachte deed alsof het aanraken van hun armen en benen hoorde bij de lesinstructie. Hij deed dit op momenten dat de leerlingen zich moesten concentreren op het verkeer, waardoor zij niet konden reageren op de handelingen en de verdachte in een machtspositie zat.

Door het opbouwen en verdoezelen van de handelingen in de lesperiode twijfelden de meisjes aan zichzelf, waardoor ze in eerste instantie niet durfden te zeggen. Hierdoor kon de verdachte lange tijd doorgaan.

De rechtbank heeft geoordeeld dat de instructeur ernstig de lichamelijke integriteit van zijn leerlingen heeft geschonden. Ook heeft hij misbruik gemaakt van de kwetsbare positie van de meisjes en het vertrouwen geschonden dat zij in hem mochten hebben als leraar en als volwassene.

Verdediging

De verdachte instructeur verklaarde dat hij niet weet waarom hij tot handelen is gekomen en beweerde geen seksuele intenties te hebben gehad. De straf van twaalf maanden die is opgelegd door de officier van justitie is verminderd, omdat de rechtbank vindt dat de straf van zes maanden, waarvan vier voorwaardelijk, de ernst van de zaak voldoende uitdrukt en in lijn is met straffen die voor soortgelijke feiten worden opgelegd.

De advocaat van de verdachte vroeg tevens om strafvermindering, vanwege de zware impact die het heeft gehad en nog lang zal hebben op het leven van de verdachte en van zijn gezin.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.