RijschoolProTV: Bezoek aan carwash tijdens rijles blijkt geen overbodige luxe

Regelmatig wordt er schade gereden in Mos Carwash in Vlaardingen. Niet alleen de machine wordt beschadigd, maar ook de medewerkers krijgen weleens klappen te verduren. Hoe dat komt? Bestuurders weten niet altijd wat ze precies moeten doen als ze door de wasstraat gaan.

Voor een uitzending van RijschoolProTV zijn we op bezoek geweest bij Mos Carwash in Vlaardingen. Hier spraken we Jason Remmerswaal, medewerker van de carwash, over zijn kijk op een prangend vraagstuk: tijdens de rijles door de carwash, handig of onzin?

Op de vraag of de carwash onderdeel moet zijn van de rijles, had Remmerswaal een duidelijk antwoord. “Zeker weten. Zo leren ze ook de kleine dingen in de auto om het voor ons veiliger te maken.” Doorrijden, op de rem trappen of de motor uitzetten. Het zijn kleine handelingen die flink wat impact kunnen hebben in de wasstraat. “Als iemand ineens gas geeft, gaat de auto sneller dan de machine. Dan kom je tegen de borstels aan en veroorzaak je een hele hoop schade. We zijn sowieso meteen dicht. Als de borstels ontzet of verbogen zijn, moet er een reparateur komen. Zowel voor de bestuurder als voor ons kan het wel duizenden euro’s kosten.”

Fysieke schade

Maar niet alleen de machine of auto kan schade oplopen. Ook het personeel wordt wel eens aangereden doordat iemand een fout maakt. “Wij lopen om de wagen heen, staan vaak tussen en voor de auto’s. Als iemand in een automaat hem op de stand ‘Drive’ heeft staan, de rem wordt losgelaten en wij staan op dat moment voor de auto, dan kunnen we aangereden worden.”

Volgens Remmerswaal zijn de medewerkers van de wasstraat zo getraind dat ze problemen tijdig kunnen waarnemen en in kunnen grijpen. Hierdoor kunnen ze veel schade voorkomen, maar niet alles. “Er zijn mensen van ons die aardig wat klappen hebben gekregen, die helemaal niet nodig waren. Iemand is ook wel eens een paar meter meegesleurd.”

Geen overbodige luxe

Mos Carwash is niet de enige wasstraat die de waarde inziet van tijdens de rijles door de carwash gaan. CarwashPro haalde wat reacties op bij wasondernemers. Terwijl rijscholen verdeeld zijn, steunen carwashes het initiatief vrijwel allemaal.

Bestuurders van een elektrische auto weten niet altijd hoe de auto in z’n neutraal moet, merkt Tim de Gelder op. Hij is bedrijfsleider bij carwash Clean=Clean in Rhoon. En zeker kan het geen kwaad om de carwash onder de aandacht te brengen. Toch ziet hij het niet vaak misgaan. “Het maakt een verschil dat we bij Clean=Clean veel klantcontact hebben.” Bij de kassa en bij de voorwas wordt het voor de medewerkers van de carwash duidelijk of een wasklant het spannend vindt. “Zo ja, dan moeten we wat meer uitleg geven, mensen even gerust stellen.”

De Gelder ziet regelmatig een lesauto in de wasstraat. “Als de leerling aan het stuur zit, weet je wel dat je meer op je hoede moet zijn. Even moet uitleggen dat de auto in z’n vrij moet staan en dat ze niet moeten remmen. We kijken of ze goed de baan oprijden.” De bedrijfsleider staat zeker open voor een samenwerking met rijscholen om zo leerlingen een positieve ervaring te bieden. “Rijinstructeurs zijn mensen die goed voor de auto zorgen, het is hun werkplek.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

1 reactie op “RijschoolProTV: Bezoek aan carwash tijdens rijles blijkt geen overbodige luxe”

Hans Jeanson|27.09.21|14:17

Ik vind het in ieder geval al dat bestuurders tegenwoordig niet de breedte van het voertuig beheersen.
Als ze door smalle doorgangen moeten, gaat vaak de blik op oneindig en van “God zegent de greep” of ze nemen teveel ruimte zodat de tegenligger bijna geen ruimte meer over heeft.
Onlangs ben ik op de fiets daardoor zowat mijn vingers kwijt geraakt, doordat de tegenliggende bestuurder van de auto teveel afstand van de geparkeerde auto’s hield.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.