Duitse rijinstructeur heeft 11 miljoen likes op TikTok: ‘Dit is mijn droombaan’

Een rijinstructeur uit Duitsland is een ster op TikTok met ruim een half miljoen volgers. Vanaf het dashboard filmt David Johannsen komische situaties van zijn motor- en soms autoleerlingen, waarbij je tevens de gesprekken tussen de twee hoort. De vrolijke en humoristische aanpak zorgt er volgens de instructeur voor dat hij zo’n hit is op sociale media. RijschoolPro belde de TikTok-ster op.

David Johannsen is eigenaar van Fahrschule DJ in Bad Segeberg in de deelstaat Sleeswijk-Holsteinen. Zijn eerste video op TikTok plaatste hij in augustus 2020 en is ondertussen 5.567 keer geliket. Ruim een jaar later maakt Johannsen nog steeds video’s van zijn lessen. Ondertussen staat de teller op ruim 551 duizend volgers en 11,1 miljoen likes.

Komische manier van lesgeven

In de video’s laat Johannsen vooral conversaties zien tussen instructeur en leerling en hoe hij hen op een komische manier bewust maakt van hun fouten, denk aan een knipperlicht dat nog aanstaat (zie video’s onderaan), of hoe hij de leerling laat anticiperen op situaties of mensen die ze tegenkomen. Ik belde de instructeur op in mijn beste Duits en vroeg hem naar zijn succes.

RijschoolPro: Hoe zijn je video’s zo populair geworden, denk je? 

Johannsen: “Ik weet het niet (lacht). Nou ja, toch wel. Ik geef geen les op een standaard manier. Ik ga leuk met mijn leerlingen om en probeer de stof zo bij te brengen dat ze het onthouden. Dat doe ik op een grappige manier en dat vinden de leerlingen en kijkers leuk. Ze vinden het fijn dat het niet zo streng, stijf of conservatief is.”

Op welk moment besluit je iets te gaan filmen?

“Vaak loopt de camera al, maar soms vermoed ik wanneer er in bepaalde situaties iets gaat gebeuren, dan zet ik hem spontaan aan.”

Werd je eerste video meteen goed ontvangen?

“Nee, ik begon met video’s waar ik liet zien wat leerlingen geleerd hadden. Dat waren er vier of vijf, maar die werden nog niet veel bekeken. Op een gegeven moment maakte ik een grapje en toen merkte ik dat ze dat leuk vonden. Mensen wilden meer komedie. Na een maand ongeveer werd ik populair.”

Wat vind je ervan om zo populair te zijn op social media?

“Het heeft twee kanten. Aan de ene kant is het leuk en een erkenning van mijn werk. Maar de grootste negatieve kant is waarschijnlijk de hoeveelheid tijd die ik ermee kwijt bent. Ik word overspoeld met berichten op social media en wil ook de tijd nemen om ze te beantwoorden, maar die heb ik eigenlijk niet.

Daarnaast krijg ik ook wel eens negatieve reacties. Het was in het begin een uitdaging om daarmee om te gaan. Bovendien is het ook een uitdaging om mij aan de nieuwe levenssituatie aan te passen, omdat de externe omstandigheden veel ernstige veranderingen met zich meebrengen.”

Wat voor veranderingen?

“Ik denk dat de drukte van de media en de verwachting van de fans dat ik meewerk aan andere projecten, nieuw is. In de publieke belangstelling staan, is ook een nieuwe ervaring.”

Je bent heel vrolijk in de video’s, geniet je elke dag van je werk?

“Ja, het is mijn droombaan. Het werken met jonge mensen vind ik erg leuk. Ik geniet ervan dat ik ze wat bij kan brengen en ze leer rijden. Daarnaast vind ik het samenwerken met de leerlingen ook erg leuk. Samen lachen en grapjes maken.”

Wil je andere instructeurs nog wat meegeven?

“Doe alleen dit werk als dat je echt ligt vanuit je natuur en als je er plezier in hebt. Het is belangrijk dat je goed met mensen om kunt gaan en je je gemakkelijk aan kunt passen. Of iemand nu introvert of extravert is, je moet je altijd kunnen aanpassen. Als iemand een fout maakt, moet je rustig blijven.”

@dj_eyschueler

vorfahrtmissachtung aber Hauptsache der Blinker als dauerlösung 🙈😬#motorrad #eyschüler #fürdich #fahrlehrer #fahrschule #blinker vorfahrt

♬ Originalton – dj_eyschüler Fahrschule

@dj_eyschueler

Ich mach da mal den hilfsbereiten Fahrlehrer 😂😂#motorrad #eyschüler #fahrlehrer #foryou #viral #klaresicht #schmutz #tankstelle #waschen

♬ Originalton – dj_eyschüler Fahrschule

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Duitse rijinstructeur heeft 11 miljoen likes op TikTok: ‘Dit is mijn droombaan’ | RijschoolPro

Duitse rijinstructeur heeft 11 miljoen likes op TikTok: ‘Dit is mijn droombaan’

Een rijinstructeur uit Duitsland is een ster op TikTok met ruim een half miljoen volgers. Vanaf het dashboard filmt David Johannsen komische situaties van zijn motor- en soms autoleerlingen, waarbij je tevens de gesprekken tussen de twee hoort. De vrolijke en humoristische aanpak zorgt er volgens de instructeur voor dat hij zo’n hit is op sociale media. RijschoolPro belde de TikTok-ster op.

David Johannsen is eigenaar van Fahrschule DJ in Bad Segeberg in de deelstaat Sleeswijk-Holsteinen. Zijn eerste video op TikTok plaatste hij in augustus 2020 en is ondertussen 5.567 keer geliket. Ruim een jaar later maakt Johannsen nog steeds video’s van zijn lessen. Ondertussen staat de teller op ruim 551 duizend volgers en 11,1 miljoen likes.

Komische manier van lesgeven

In de video’s laat Johannsen vooral conversaties zien tussen instructeur en leerling en hoe hij hen op een komische manier bewust maakt van hun fouten, denk aan een knipperlicht dat nog aanstaat (zie video’s onderaan), of hoe hij de leerling laat anticiperen op situaties of mensen die ze tegenkomen. Ik belde de instructeur op in mijn beste Duits en vroeg hem naar zijn succes.

RijschoolPro: Hoe zijn je video’s zo populair geworden, denk je? 

Johannsen: “Ik weet het niet (lacht). Nou ja, toch wel. Ik geef geen les op een standaard manier. Ik ga leuk met mijn leerlingen om en probeer de stof zo bij te brengen dat ze het onthouden. Dat doe ik op een grappige manier en dat vinden de leerlingen en kijkers leuk. Ze vinden het fijn dat het niet zo streng, stijf of conservatief is.”

Op welk moment besluit je iets te gaan filmen?

“Vaak loopt de camera al, maar soms vermoed ik wanneer er in bepaalde situaties iets gaat gebeuren, dan zet ik hem spontaan aan.”

Werd je eerste video meteen goed ontvangen?

“Nee, ik begon met video’s waar ik liet zien wat leerlingen geleerd hadden. Dat waren er vier of vijf, maar die werden nog niet veel bekeken. Op een gegeven moment maakte ik een grapje en toen merkte ik dat ze dat leuk vonden. Mensen wilden meer komedie. Na een maand ongeveer werd ik populair.”

Wat vind je ervan om zo populair te zijn op social media?

“Het heeft twee kanten. Aan de ene kant is het leuk en een erkenning van mijn werk. Maar de grootste negatieve kant is waarschijnlijk de hoeveelheid tijd die ik ermee kwijt bent. Ik word overspoeld met berichten op social media en wil ook de tijd nemen om ze te beantwoorden, maar die heb ik eigenlijk niet.

Daarnaast krijg ik ook wel eens negatieve reacties. Het was in het begin een uitdaging om daarmee om te gaan. Bovendien is het ook een uitdaging om mij aan de nieuwe levenssituatie aan te passen, omdat de externe omstandigheden veel ernstige veranderingen met zich meebrengen.”

Wat voor veranderingen?

“Ik denk dat de drukte van de media en de verwachting van de fans dat ik meewerk aan andere projecten, nieuw is. In de publieke belangstelling staan, is ook een nieuwe ervaring.”

Je bent heel vrolijk in de video’s, geniet je elke dag van je werk?

“Ja, het is mijn droombaan. Het werken met jonge mensen vind ik erg leuk. Ik geniet ervan dat ik ze wat bij kan brengen en ze leer rijden. Daarnaast vind ik het samenwerken met de leerlingen ook erg leuk. Samen lachen en grapjes maken.”

Wil je andere instructeurs nog wat meegeven?

“Doe alleen dit werk als dat je echt ligt vanuit je natuur en als je er plezier in hebt. Het is belangrijk dat je goed met mensen om kunt gaan en je je gemakkelijk aan kunt passen. Of iemand nu introvert of extravert is, je moet je altijd kunnen aanpassen. Als iemand een fout maakt, moet je rustig blijven.”

@dj_eyschueler

vorfahrtmissachtung aber Hauptsache der Blinker als dauerlösung 🙈😬#motorrad #eyschüler #fürdich #fahrlehrer #fahrschule #blinker vorfahrt

♬ Originalton – dj_eyschüler Fahrschule

@dj_eyschueler

Ich mach da mal den hilfsbereiten Fahrlehrer 😂😂#motorrad #eyschüler #fahrlehrer #foryou #viral #klaresicht #schmutz #tankstelle #waschen

♬ Originalton – dj_eyschüler Fahrschule

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen: ,

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.