Nieuw onderzoek CBR: gemiddelde lesprijs 47,17 euro

Het CBR heeft in oktober onderzoek gedaan naar rijlessen onder 2.300 geslaagde kandidaten. Hier is uit gekomen dat de gemiddelde lesprijs ligt op ruim 47 euro. Met deze nieuwe cijfers heeft het CBR na een lange tijd de prijs van het rijbewijs bijgewerkt op de website. Hier stond voorheen nog de lesprijs van 42 euro, zoals onderzocht in 2019. 

RijschoolPro onderzocht begin 2021 onder rijinstructeurs wat de huidige lesprijs is en wat de ideale gezonde lesprijs zou moeten zijn. De gemiddelde lesprijs was op 1 januari 2021 49 euro. Dit is nog hoger dan de nieuwe berekening van het CBR van ruim 47 euro. De lesprijs die rijinstructeurs het liefst zouden hanteren bleek begin dit jaar 57 euro te zijn.

Resultaten onderzoek CBR

Uit het CBR-onderzoek van oktober blijkt ook dat kandidaten gemiddeld 43 uur rijles volgen voor het autorijbewijs. Dat is 5 uur meer dan tijdens het vorige onderzoek in 2019. Mogelijk heeft dat te maken met een onderbreking van de opleiding door corona-lockdowns, waardoor extra lessen nodig zijn. Het zou ook kunnen dat kandidaten reageren op de oproep van het CBR om zich beter voor te bereiden op het praktijkexamen. Opvallend is in ieder geval dat het gemiddelde slagingspercentage van alle kandidaten voor het autopraktijkexamen in oktober op 51,6 procent lag, 2,5 procentpunt hoger dan in 2019.

Volgens het onderzoek van het CBR komen de totale kosten voor een rijbewijs uit op ongeveer 2.750 euro, ruim 300 euro meer dan in 2019. Naast de rijlessen zijn daarbij de benodigde examens, gezondheidsverklaring, pasfoto’s en rijbewijspasje inbegrepen. Al deze informatie gebruikt het CBR voor zijn rijbewijstips, die jongeren met hun ouders helpen om zich goed voor te bereiden op het behalen van het rijbewijs.

Tariefverhogingen 2022

Het CBR maakte in oktober de nieuwe tarieven bekend voor 2022. Uit een poll van RijschoolPro, ingevuld door 725 respondenten, bleek dat 67 procent volgend jaar zowel de lesprijs als het examentarief verhoogd.

Ook de hoge brandstofkosten kunnen bij veel rijscholen zorgen voor een hoger tarif. RijschoolPro onderzocht in juni 2021 of rijschoolhouders de stijgende brandstofprijs doorberekenen in hun lesprijs. Bijna 42 procent van de 377 respondenten gaf toen aan de prijs wel te willen verhogen als de brandstof zo duur blijft.

Houd RijschoolPro begin volgend jaar in de gaten voor een nieuw onderzoek naar de gemiddelde lesprijs van 2022.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

6 reacties op “Nieuw onderzoek CBR: gemiddelde lesprijs 47,17 euro”

Pie Stassen|02.12.21|14:48

Een uur rijles kost ruim €47,oo.
Is daar ook dan nog die flauwe nietszeggende Chauffeursdiploma en Code 95 bij.
Als jarenlang beroepschauffeur moest je opeens code 95 halen anders werd je werkeloos.
Zelfs veel rijschoolhouders vinden dit gewoon een geldkwestie en anders niks.

Pie Stassen|02.12.21|14:50

Geld verdien is prima , geld blijven verdien doe je met Chauffeursdiploma en Code 95.
Totaal van geen enkele waarde.
Gewoon geldklopperij van het CBR en de Regering.

Richard Uljee|02.12.21|16:32

Ik dacht altijd dat het CBR een examen instituut was. Zijn ze nu ook nog marktonderzoeker geworden? Vanuit hun monopolistische positie? De instelling gaat steeds verder buiten hun boekje en beschadigt de branche met hun ongevraagde acties. Helaas hebben de brancheorganisaties geen haar op hun tanden en hun bestuursleden zijn doodgelukkig als ze met een bekend persoon op de foto mogen. Van werkelijke belangenbehartiging is geen sprake. Blij dat ik uit deze wereld gestapt ben.

Ben Herlaar|02.12.21|18:30

Schoenmaker ((Cbr) hou je bij je leest.
Lesprijs per uur is maatwerk. Ben benieuwd naar de reactie van de branche organisaties.

Abdullah Ajheer|02.12.21|18:47

Is dat werk van CBR ?
Hebben ze eigene zaken in orde?

Abdullah Ajheer|02.12.21|18:48

Is dat werk van CBR?
Hebben ze eigene zaken in orde?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nieuw onderzoek CBR: gemiddelde lesprijs 47,17 euro | RijschoolPro

Nieuw onderzoek CBR: gemiddelde lesprijs 47,17 euro

Het CBR heeft in oktober onderzoek gedaan naar rijlessen onder 2.300 geslaagde kandidaten. Hier is uit gekomen dat de gemiddelde lesprijs ligt op ruim 47 euro. Met deze nieuwe cijfers heeft het CBR na een lange tijd de prijs van het rijbewijs bijgewerkt op de website. Hier stond voorheen nog de lesprijs van 42 euro, zoals onderzocht in 2019. 

RijschoolPro onderzocht begin 2021 onder rijinstructeurs wat de huidige lesprijs is en wat de ideale gezonde lesprijs zou moeten zijn. De gemiddelde lesprijs was op 1 januari 2021 49 euro. Dit is nog hoger dan de nieuwe berekening van het CBR van ruim 47 euro. De lesprijs die rijinstructeurs het liefst zouden hanteren bleek begin dit jaar 57 euro te zijn.

Resultaten onderzoek CBR

Uit het CBR-onderzoek van oktober blijkt ook dat kandidaten gemiddeld 43 uur rijles volgen voor het autorijbewijs. Dat is 5 uur meer dan tijdens het vorige onderzoek in 2019. Mogelijk heeft dat te maken met een onderbreking van de opleiding door corona-lockdowns, waardoor extra lessen nodig zijn. Het zou ook kunnen dat kandidaten reageren op de oproep van het CBR om zich beter voor te bereiden op het praktijkexamen. Opvallend is in ieder geval dat het gemiddelde slagingspercentage van alle kandidaten voor het autopraktijkexamen in oktober op 51,6 procent lag, 2,5 procentpunt hoger dan in 2019.

Volgens het onderzoek van het CBR komen de totale kosten voor een rijbewijs uit op ongeveer 2.750 euro, ruim 300 euro meer dan in 2019. Naast de rijlessen zijn daarbij de benodigde examens, gezondheidsverklaring, pasfoto’s en rijbewijspasje inbegrepen. Al deze informatie gebruikt het CBR voor zijn rijbewijstips, die jongeren met hun ouders helpen om zich goed voor te bereiden op het behalen van het rijbewijs.

Tariefverhogingen 2022

Het CBR maakte in oktober de nieuwe tarieven bekend voor 2022. Uit een poll van RijschoolPro, ingevuld door 725 respondenten, bleek dat 67 procent volgend jaar zowel de lesprijs als het examentarief verhoogd.

Ook de hoge brandstofkosten kunnen bij veel rijscholen zorgen voor een hoger tarif. RijschoolPro onderzocht in juni 2021 of rijschoolhouders de stijgende brandstofprijs doorberekenen in hun lesprijs. Bijna 42 procent van de 377 respondenten gaf toen aan de prijs wel te willen verhogen als de brandstof zo duur blijft.

Houd RijschoolPro begin volgend jaar in de gaten voor een nieuw onderzoek naar de gemiddelde lesprijs van 2022.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

6 reacties op “Nieuw onderzoek CBR: gemiddelde lesprijs 47,17 euro”

Pie Stassen|02.12.21|14:48

Een uur rijles kost ruim €47,oo.
Is daar ook dan nog die flauwe nietszeggende Chauffeursdiploma en Code 95 bij.
Als jarenlang beroepschauffeur moest je opeens code 95 halen anders werd je werkeloos.
Zelfs veel rijschoolhouders vinden dit gewoon een geldkwestie en anders niks.

Pie Stassen|02.12.21|14:50

Geld verdien is prima , geld blijven verdien doe je met Chauffeursdiploma en Code 95.
Totaal van geen enkele waarde.
Gewoon geldklopperij van het CBR en de Regering.

Richard Uljee|02.12.21|16:32

Ik dacht altijd dat het CBR een examen instituut was. Zijn ze nu ook nog marktonderzoeker geworden? Vanuit hun monopolistische positie? De instelling gaat steeds verder buiten hun boekje en beschadigt de branche met hun ongevraagde acties. Helaas hebben de brancheorganisaties geen haar op hun tanden en hun bestuursleden zijn doodgelukkig als ze met een bekend persoon op de foto mogen. Van werkelijke belangenbehartiging is geen sprake. Blij dat ik uit deze wereld gestapt ben.

Ben Herlaar|02.12.21|18:30

Schoenmaker ((Cbr) hou je bij je leest.
Lesprijs per uur is maatwerk. Ben benieuwd naar de reactie van de branche organisaties.

Abdullah Ajheer|02.12.21|18:47

Is dat werk van CBR ?
Hebben ze eigene zaken in orde?

Abdullah Ajheer|02.12.21|18:48

Is dat werk van CBR?
Hebben ze eigene zaken in orde?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.