
Proef met oordeel twee rijscholen over afrijden snel van start
Er wordt hard gewerkt aan een proef om twee rijscholen te laten bepalen of iemand mag afrijden. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het gaat om een pilot onder leiding van het ministerie, die wordt uitgevoerd in samenwerking met de branche en het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).
Het plan om twee rijscholen te laten bepalen of iemand mag afrijden was een van de adviezen van een commissie onder leiding van voormalig SP-leider Emile Roemer, die in april vorig jaar een rapport uitbracht over het verbeteren van de kwaliteit van de rijscholenbranche. Van het CBR mag het plan zo snel mogelijk worden ingevoerd.
Het CBR wil dat kandidaten op examen komen als zij daar echt klaar voor zijn en daarmee de kans dat zij slagen vergroten, geeft een woordvoerder aan. Dit zou volgens het bureau lukken als in de toekomst twee rijscholen hun goedkeuring geven voordat een leerling zijn rijexamen mag afleggen. “Dus je lest bij rijschool A en als jouw instructeur vindt dat je klaar bent om af te rijden, dan neem je een les bij rijschool B die ook een akkoord moet geven dat je geschikt bent om op te gaan voor een examen. Daarna kan pas een datum worden geprikt voor het rijexamen.”
Vrijwillige deelname
Volgens de woordvoerder van het ministerie wordt volop gewerkt aan het inrichten van de proef, maar is er nog geen rijinstructeur daadwerkelijk collegiaal aan het toetsen. De verwachting is wel dat dit zo snel mogelijk dit jaar gaat gebeuren. Rijinstructeurs kunnen vrijwillig deelnemen aan de pilot. De verwachting is dat de eerste resultaten nog in het eerste kwartaal van dit jaar naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Op basis van de eindresultaten wordt gekeken of en hoe de collegiale toets een vervolg krijgt. Daarbij wijst de woordvoerder erop dat een algemene maatregel van bestuur nodig is om het collegiaal toetsen daadwerkelijk door te voeren.
Het CBR sprak eerder op de dag tegen dat er al een besluit is genomen over de zogenoemde collegiale toets waar De Telegraaf vrijdag melding van maakte. De quotes van Alexander Pechtold die in het artikel worden gebruikt dateren volgens het CBR van een eerder interview in oktober en worden in het artikel in een andere context geplaatst.
De Telegraaf meldde vrijdag dat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) het voor kandidaten moeilijker wil maken om te mogen afrijden om zo de slagingskans te verhogen en de wachttijden te verkorten. Zo moeten in de toekomst twee rijscholen hun goedkeuring geven voordat een leerling zijn rijexamen mag afleggen.
“De collegiale toets waar in het artikel over wordt gesproken is een van de adviezen van Emile Roemer die in april vorig jaar een rapport uitbracht over het verbeteren van de kwaliteit van de rijscholenbranche”, aldus het CBR in een reactie. Het CBR ondersteunt dit advies en ziet de mogelijke meerwaarde van een collegiale toets. Op dit moment wordt onder leiding van het ministerie van IenW en in samenwerking met de branche en het CBR een pilot uitgevoerd met de collegiale toets.
(Bron: ANP)
U las zojuist één van de gratis premium artikelen
Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding
Bent u al abonnee?
“Het CBR vind dat het plan zo snel mogelijk mag worden ingevoerd”
Er is nog totaal geen ervaring met dit plan en de pilot moet nog worden gestart ,dit vind ik nu tekenend voor de beleidsvorming van het CBR, niet luisteren naar de rijscholen en wel naar een commissie Roemer die de wijsheid in pacht denkt te hebben, laten we de rijscholen die het uuts5ekend doen maar op 1 hoop schuiven met de piraten in plaats van de veroorzakers van die 3000 voortijdig gestaakte rijexamens aan te pakken, jammer!!
tsjonge….wat een flauwekul. Dan krijg je gewoon een vriendjespolitiek en onderlinge afspraken waar de honden geen brood van lusten. Jij doet er 4 van mij, ik vier van jou, en klaar. En de goede zitten weer de klappen op te vangen, tevens jaag je de kandidaat weer op kosten door een extra les, die ook nog eens in een totaal vreemde auto zit.
Is het niet simpel om zo’n kandidaat ,na rapportage van de examinator voor een langere periode geen reservering te laten doen. Denk aan 2 tot 6 maanden schorsing.
Zie dan het effect.
Deze suggestie komt niet van een duur betaalde commissie maar gratis.
Tekenend voor hoe het vanuit de overheid gaat. s-ochtends staat het CBR nog in alle toonaarden te ontkennen dat er van een dergelijke proef sprake is. Nog dezelfde middag zegt het Min van I&W het tegenovergestelde. De linkerhand weet weer niet wat de rechterhand doet en dat moet ons dan gaan vertellen hoe we ons werk moeten doen??? En dan in het 1e kwartaal al de resultaten naar de 2e kamer sturen (we hebben nog 2,5 maand en de proef moet nog gestart worden) Lijkt een beetje op het coronabeleid.
En hoe gaan rijscholen dat organisatorisch onderling regelen. Wij hebben een wachtlijst voor nieuwe kandidaten en overvolle agenda’s. Ik zou geen tijd hebben om leerlingen van collega rijscholen ala minute in te passen. En wiens schud is het straks als een leerling zakt? Gaan we weer “shamen en blamen”. Laat de branche even een jaar of 2 met rust zodat we achterstanden weg kunnen werken en iedereen weer wat op adem kan komen en die tijd benutten om met echt goede ideeën te komen.
Ik wil wel het uitgewerkte plan wel zien……
Nog meer wachttijden omdat tweede rijschool niet kan tekenen of komen opdagen?
Hoeveel vriendjespolitiek ga ik hier zien?
Rijscholen kampen zelf al tekort met instructeurs……
Heel het CBR mag op de schop van mij. Wat een onnozele gedoe weer.
CBR moet zelf op orde hebben zo niet moet Pechtold weg want die vervloekt alles met pech.
Wat een absurd idee ik heb beter voorstel laat de TTT verplicht stellen bij de TTT gaat examinator achterin zitten instructeur voorin na de TTT wordt bepaald hoeveel lessen leerling nodig heeft en daaraan mag het examen worden aangevraagd op examen zelfde examinator weer maar dan alleen examinator en leerling dit lijkt mij goed plan
Het is gewoon weer een politiek spellerje. Komen uit het kabinet waar ze een zooitje van gemaakt hebben, nu bij bij het CBR aan de macht en gelijk begint het ook bij het CBR te rommelen en komen ze met zo’n plan. Toch knap hebben ze een jaar over gedaan om dit te bedenken. Ze hadden beter het geld ergens anders in kunnen stoppen.
1) Quotumregeling meteen afschaffen:leerlingen worden al bij de start opgevoerd vaak met valse beloften snel rijexamen te kunnen doen en dus meer gezakten.Dit systeem zorgt ervoor dat leerlingen te snel rijexamen doen en zorgt er ook voor dat andere rijscholen beperkte capaciteit c.q. lange wachttijden ondervinden.
2) Verplichte TTT: hierbij moet kandidaat op examen-nivo zijn, geen 2/3, én pas hierna én bij niet gevaarlijk rijden een rijexamen plannen.
Dit is simpel,eerlijk en fare!!
Een leuk idee maar onzin.
1. wachttijd bij het CBR voor een praktijkexamen ligt nu ongeveer op 3 maanden, dus zou een leerling voordat hij/zij er klaar voor is al een mening moeten vragen bij een andere rijschool?
2. Een rijschool met een laag slagingspercentage zal geen advies vragen voor een leerling bij een rijschool met een hoog percentage
3. De meeste rijscholen hebben het ontzettend druk en hebben er geen tijd voor.
4. Leerling moet in een onbekende auto gaan rijden voor een 2nd opinion?
Leuke idee maar onzin:
1. Wachttijd bij het CBR is nu 3-4 maanden, dus moet er een mening komen over een leerling die er nog niet klaar voor is.
2. Rijscholen hebben het druk en zitten hier niet op te wachten.
3. Leerling moet een mening krijgen terwijl deze rijdt in een onbekende auto (van en andere rijschool)
4. Een rijschool met een laag slagingspercentage gaat natuurlijk niet de mening vragen bij een rijschool met een hoog slagingspercentage.
5. Kans op belangenconflicten (leerling pikken)
Dat deden we in de jaren 70 ook al onderlijng , maar dan kwamen te klanten niet meer terug die werden ingepikt , dus ???
Dat deden we in de jaren 70 ook al om kwaliteit te verbeteren , maar de klanten kwamen niet meer teug die werden ingepikt door de {collega s}
Dus goed plan ?
Geldklopperij, de kosten vr de leerling en hoe willen ze het dan gaan aanpakken?De rijscholen die verantwoordelijk zijn vr niet goed opgeleide exam.kandidaat, die zelfde r.s. moeten nu een kandidaat van een andere r.s. gaan beoordelen?? Das toch van den zotte??
Gewoon de r.s. die deze leerlingen aanbieden, aanpakken!! Tenslotte krijgen deze r.s. toestemming via CBR,gaan daarna reserveren, dus na het afleggen van het gevaarlijke examen is de r.s. bekent, dan waarschuwing en na herhaling schorsen.
Daarbij is het ook verlies vr het CBR omdat nu niemand meer een TTT gaat doen, die heb je tenslotte voor minder bij een andere rijschool kunnen doen. Wat een Poppekast.
ben het eens met Pieter Rosse, Wim Enroute en het plan van Rudi Jonkman is helemaal top!
commentaar van S.Yan, helemaal top!!!
was dit niet het bericht wat vorige week nog ontkend werd?
Heel simpel. Geef les in modules 3 en laat elk van deze modules examineren door een instructeur van de rijschool die bevoegd is om de 3 examens af te nemen. Daarna volgt een finale examen bij het Cbr waarbij de examinator de resultaten van de 3 modules meeneemt. 3 onderdelen moeten voldoende zijn om te slagen.zo blijft alles binnen de eigen rijschool, leerling rijdt in de eigen auto. De module examinator moet wel een onafhankelijk persoon zijn. Dus een instructeur die opgeleid is tot module examinator.