PvdA stelt Kamervragen over medische rijbewijskeuringen

Doctor at work, close up of male doctor typing on a laptop.

Het televisieprogramma Radar ging op maandag 31 januari over de medische rijbewijskeuringen en de vaak hoge kosten die daaraan vastzitten. De Partij van de Arbeid stelt Kamervragen naar aanleiding van de uitzending.

Mensen met een medische aandoening zijn bij het CBR verplicht om zich te laten keuren. De keuring gebeurt door een onafhankelijke arts en daar zitten vaak hoge kosten aan verbonden. Ook bij het verlengen van het rijbewijs moet de bestuurder weer gekeurd worden.

Kritiek

In het programma-item van Radar wordt de keuze uit specialist en de voorbereiding van de arts bekritiseerd. Zo werd iemand met epilepsie verwezen naar het Medisch KeuringsInstituut Nederland (MKIN) door het CBR. Het was de automobilist niet duidelijk dat hij ook keuze had uit andere instanties. Daarnaast leek de keuring algemeen te zijn en niet gespecialiseerd op de specifieke aandoening van de bestuurder.

Een ander groot kritiekpunt is dat er vaak meer dan 200 euro moet worden betaald. Dat komt in vele gevallen doordat bepaalde instanties een extra toeslag berekenen, ook als deze niet terecht is. Soms gebeurt dat vooraf en wordt dit niet terugbetaald zonder dat de klant daarom vraagt.

Kamervragen

Naar aanleiding van het Radar-item stelde de Partij van de Arbeid (PvdA) de volgende Kamervragen:

 1. Bent u bekend met het fragment van het programma Radar ‘Medische rijbewijskeuringen: als je niet oplet betaal je te veel’? [1]
 2. Hoe beoordeelt u het onderzoek van Radar waaruit blijkt dat keuringsinstituten vaak onterecht meer geld in rekening brengen bij mensen met een medische aandoening?
 3. Bent u het eens dat het nooit de bedoeling kan zijn dat mensen die gekeurd worden zelf na moeten gaan of er te veel in rekening is gebracht en hier zelf achteraan moeten gaan?
 4. Hoe beoordeelt u het feit dat een keuringsinstantie die in 2019 al door de NZa al op de vingers is getikt, nog altijd standaard hoge bedragen vraagt?
 5. Hoe gaat u ervoor zorgen dat dit soort praktijken niet meer voorkomen?
 6. Bent u bereid ervoor te zorgen dat het inzichtelijk wordt welke instanties wel en niet te hoge bedragen in rekening brengen?
 7. Vindt u ook dat het CBR alleen zou mogen doorverwijzen naar instanties die niet te hoge bedragen in rekening brengen?
 8. Bent u bereid om het CBR te verzoeken om hier meer duidelijkheid over te geven op hun website?
 9. Vind u het rechtvaardig dat mensen met een medische aandoening, afhankelijk van de duur van de keuring, steeds in totaal een bedrag van rond de 200 euro moeten betalen om hun rijbewijs te verlengen? Vindt u niet dat een rijbewijs al duur genoeg is?
 10. Hoe beoordeelt u de uitkomst van de enquête dat veel mensen de keuring inhoudelijk vinden tegenvallen, bijvoorbeeld doordat de arts zich duidelijk niet heeft voorbereid, maar vervolgens wel voorbereidingstijd in rekening brengt?
 11. Als de keuringsprocedure die wordt vereist van het CBR standaard is en niet aansluit bij de medische situatie van de patiënt, draagt die keuring dan bij aan de verkeersveiligheid?
 12. Deelt u de mening dat de huisarts in sommige gevallen de keuring zouden kunnen uitvoeren, om onnodig hoge kosten te voorkomen?

Onderzoek Radar

Radar deed onderzoek onder ruim 4100 mensen. Bij de meesten duurde de medische keuring 10 tot 15 minuten. 9 procent van de respondenten stond na 5 minuten al buiten. Veel mensen hadden het idee dat de arts zich niet had voorbereid. Bij 47 procent van de respondenten werden vragen gesteld die al in het dossier stonden en bij 26 procent wist de arts niet waar diegene voor kwam.

Keuringskosten

In het item op Radar bleek dat bepaalde keuringsinstituten onterecht extra kosten in rekening brengen. In Radar wordt uitgelegd hoe het keuringssysteem werkt: “Als je bij het CBR een rijbewijs wil aanvragen, betaal je eerst 41,50 euro voor een Gezondheidsverklaring. Als daaruit blijkt dat je medisch gekeurd moet worden, moet je langs een onafhankelijk specialist, meestal aangewezen door het CBR. De keuring duurt meestal een halfuur met een basistarief van 114 euro. Per 15 minuten extra, komt er een toeslag van 57 euro bij. Het doorgeven aan het CBR, dat je geschikt bent om je rijbewijs te halen, kost 41 euro.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.