Slimme rijopleiding vergroot kans op arbeidsmarkt voor mbo-studenten

MBO rijopleiding, simulator

MBO rijopleiding is gestart met een innovatieve rijopleiding voor studenten. MBO Amersfoort is de eerste mbo-instelling die haar studenten de kans biedt om op een efficiënte manier hun rijbewijs te halen tussen het les volgen door. De school stelt haar locatie beschikbaar voor dit nieuwe concept, omdat mbo-studenten meer kans hebben op de arbeidsmarkt met een rijbewijs op zak.

De MBO rijopleiding biedt studenten de kans om hun rijbewijs te halen in tussenuren of aansluitend aan hun lessen. Studenten starten in een rijsimulator die heel doelgericht de lessen aanbiedt. De simulator staat op één van de locaties van MBO Amersfoort. Door de goede voorbereiding in de simulator hebben de leerlingen minder lessen nodig. Daarnaast wordt het hele proces gemonitord zodat je altijd kunt zien hoever je bent en waar je nog wat extra ondersteuning nodig hebt.

De theorielessen en examentrainingen kunnen studenten online volgen op een moment dat het hem of haar uitkomt. Als onderdeel van de opleiding kunnen studenten tevens naar het racecircuit in Meppen of Zandvoort. “Zo ben je helemaal goed voorbereid op je eindexamen.” De lessen worden verzorgd door geselecteerde rijscholen.

Officiële opening

Op 27 januari is MBO rijopleiding officieel van start gegaan. Studenten van de evenementenopleiding van MBO Amersfoort hebben op allerlei vlakken deze start ondersteund via het Onderwijs in Bedrijf concept Koppel’t. Dit betrof ondersteuning bij onder andere het opstellen van de websiteteksten, social media, film- en fotomateriaal, promotiematerialen en het organiseren van een coronaproof evenement voor de officiële start.

De opening was succesvol. Ernest Alvares, eigenaar van Veronica Verkeersschool en initiatiefnemer van MBO rijopleiding: “Door gebruik te maken van simulatoren vergroot je je kans om sneller je rijbewijs te halen. Je wordt zelfverzekerder en kunt één onderdeel achter elkaar blijven oefenen, wat je vaak niet hebt als je in een auto zit. Zo haal je het meeste rendement uit een simulatorles.”

Kwaliteitslessen

De autorijlessen worden door speciaal geselecteerde, hoogwaardige rijscholen gegeven, startend met Veronica Verkeersschool, Verkeersschool Van Buuren en Verkeersschool Dam. Elke rijschool beslaat een andere regio rondom Amersfoort. Maar in de toekomst kunnen ook andere rijscholen die aan de kwaliteitsmaatstaven voldoen, aansluiten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

2 reacties op “Slimme rijopleiding vergroot kans op arbeidsmarkt voor mbo-studenten”

Gus K.|13.02.22|13:10

Laten we deze slimme rijopleiding ook toepassen op het creëren van slimme rijinstructeurs: de rijinstructeurs-in-opleiding gaan deze mbo-leerlingen rijlessen geven m.b.v. een rijsimulator (de virtual rijinstructeur wordt tijdelijk uitgeschakeld). Door deze werkwijze krijgen deze rijinstructeurs meer rijlesgeven-ervaringen dan de huidige praktische rijlessen die ze tijdens hun opleiding krijgen. Deze rijlessen-instructies worden opgenomen en besproken tijdens hun lessen.

Gus K.|15.02.22|13:00

Verantwoording: Tijdens de opleiding tot rijinstructeur krijg je onder meer een stageperiode waarbij je onder toezicht van een bevoegd rijinstructeur rijlessen gaat geven aan een rijbewijsleerling. Doordat je min of meer een theoretische opleiding tot rijinstructeur volgt, is het niet makkelijk de theoretische kennis die je tijdens de opleiding hebt verworven, in de praktijk toe te passen. Met de slimme rijinstructeur werkwijze (zie boven), zal je merken dat je beter rijles gaat geven.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.