Verhaal uit de lesauto van Sanne: ‘De gebarentolk mocht mee en ze slaagde in één keer!’

Bij RijschoolPro zijn we altijd op zoek naar bijzondere verhalen uit de rijschoolwereld. Deze keer een verhaal uit de lesauto van Sanne Spek, een erkend rij-instructrice die lesgaf aan een dove mevrouw. “Na 10 à 15 minuten werd de auto aan de kant gezet en besprak ik via de gebarentolk waar ze op moest letten en wat er goed ging.”

“Ik ben al 15 jaar werkzaam als rij-instructrice. Jonge mensen, oudere mensen die graag met een automaat willen leren rijden, jongeren met ADHD, iedereen kan ik autorijles geven. Enige tijd geleden werd bij onze autorijschool de vraag gesteld wie van de instructeurs rijles wilde geven aan Neri, een dove mevrouw. Ik hoefde niet lang na te denken en heb mijzelf opgegeven. Auto kunnen rijden geeft veel mensen een gevoel van vrijheid en ik begrijp heel goed dat Neri ondanks haar beperking ook wil leren autorijden en kunnen gaan en staan waar zij wil.

Intensieve lessen

De kennismaking met Neri volgde, maar niet alleen met haar, ook met de gebarentolk Wendy. Zonder Wendy had ik nooit de lessen kunnen geven. Het was voor mij, maar ik denk voor alle drie, een unieke en intense ervaring.
Ik zal kort schetsen hoe de lessen eruit zagen. De gebarentolk Wendy zat ter ondersteuning achterin. Wij gingen dan op pad en ik wees hoe er gereden moest worden. Na 10 à 15 minuten werd de auto aan de kant gezet en besprak ik via de gebarentolk waar op gelet moest worden en wat er goed was gegaan. Ook meldde ik dan hoe Neri verder moest rijden, welke route zij moest volgen. Weer na 10 à 15 minuten ging de auto aan de kant om de afgelegde route te bespreken. Voor Neri was het zeer intensief, maar ook voor mij. Ik moest steeds onthouden wat ik had geconstateerd. Soms vroeg ik ook aan Wendy om een bepaalde situatie te onthouden, zodat ik dat later kon bespreken. Wij raakten heel goed op elkaar ingespeeld.

Afrijden

Toen kwam het moment dat er afgereden mocht worden. Vanwege al de coronamaatregelen zou de gebarentolk niet mee mogen rijden tijdens het examen. In dit geval was het niet mogelijk om Wendy buiten de auto te houden en gelukkig mocht zij toch mee. Hierdoor was de rit enorm succesvol. Neri slaagde in één keer. Wat was ik trots en blij voor haar. Tot op de dag van vandaag heb ik soms nog contact met Neri. Zij stuurde mij onlangs een foto van haar auto met haar kinderen erin.

Als mensen horen dat ik een dove mevrouw heb leren autorijden krijg ik vaak te horen dat de mevrouw nooit de ambulance, politie of brandweer kan horen aankomen. Ik antwoord dan dat Neri vaak eerder door had dat er een ambulance aankwam, dan de gebarentolk en ikzelf. Neri tikte dan op de binnenspiegel om aan te geven dat zij iets signaleerde. Ze was daar heel snel in.

Ik vond het een unieke en intensieve ervaring, maar wel iets om zo nog eens te doen, zeker als je merkt dat iemand zo blij is met het behaalde resultaat. Ik ben heel trots op Neri, de gebarentolk Wendy en ook wel een beetje op mijzelf.”

Wil je ook een bijzonder verhaal delen met je collega’s? Mail ons!

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.