verkeersborden. Foto: Dijkstra BV
Poll van het moment

Verplichte opfriscursus voor automobilisten invoeren?

Uit het Nationaal Automobilisten Onderzoek 2022 blijkt dat maar liefst 35 procent van de 1200 ondervraagden twijfelt of zij zouden slagen als zij het theorie-examen opnieuw moeten afleggen. Wat het praktijkexamen betreft, verwacht 22 procent het niet opnieuw te halen.

Ook uit een opfriscursus van Veilig Verkeer Nederland blijkt dat de kennis van verkeersborden en voorrangsregels matig is onder Nederlandse bestuurders. Aan de cursus hebben 180.000 automobilisten deelgenomen, die maar liefst 40 procent van de vragen fout beantwoordden.

Reactie

Hoe is het volgens jou gesteld met de kennis van verkeersborden en voorrangsregels onder Nederlandse bestuurders? En wat is wijsheid wat betreft het wel of niet invoeren van een verplichte opfriscursus? Laat het hieronder weten in de poll.

Een jaarlijkse opfriscursus over verkeersborden en voorrangsregels moet verplicht worden voor alle bestuurders

Bij RijschoolPro zijn wij altijd benieuwd naar de meningen van onze lezers. Wil je reageren op dit onderwerp of heb je een vraag of opmerking? Neem contact op met onze redactie.

Auteur: Else van Andel

5 reacties op “Verplichte opfriscursus voor automobilisten invoeren?”

Els van Voren|13.07.22|10:19

Waarom word het niet gekoppeld aan de opbouw van de no-claimregeling? Nu krijg je zonder schade ieder jaar automatisch een korting, deze korting kan je blijven opbouwen maar alleen als je een toets afleg, wil je dat niet dan geen verdere opbouw van de no-claimregeling. Dus je word niet verplicht, maar voor de meeste Nederlanders is korting nog altijd een grote motivatie om het wel te doen. En iedere 10 jaar (verlengen rijbewijs) een rijtest om de bonus te houden. Verplichten is dan niet nodig!

Jan van Steenbergen|14.07.22|16:10

Gezien de grote hoeveelheid mensen die dit zouden moeten doen is dat praktisch onuitvoerbaar. Daar komt nog bij dat eerst maar eens bewezen moet worden of die zg geringe kennis de oorzaak is van de vele ongelukken die gebeuren. Hoofdstukje mentaliteit is veel belangrijker om dat onder controle te brengen cq te krijgen. En de fysieke politie controle uitbreiden. Een mens heeft controle nodig kennelijk.

Bart 0342|14.07.22|16:23

Gewoon verplichten voordat je het rijbewijs kunt verlengen eerst een opfris cursus theorie volgen en met het certificaat kun je dan je rijbewijs verlengen voor 10 jaar. En dat er bij die opfris cursus alles wat er in de laatste 10 jaar is veranderd behandelen. Kan in 1 tot 1,5 uur uitgelegd worden. De meeste bestuurders kunnen niet eens vertellen wat de belijning op de wegen betekent en welke snelheid er gereden mag worden. Laat staan dat er bekend is hoe een spits of plusstrook werkt…

Mart Kuiper|14.07.22|17:16

Zou ook geen kwaad kunnen de regels te versimpelen en een hoop borden eruit te halen. Want dat een hoop mensen de verkeersregels niet kennen is een feit maar mijn god wat zijn we in Nederland ook kampioen in het overregelen van alles en simpele dingen vreselijk moeilijk maken.

Peter Heitling|15.07.22|18:31

Maar sommige oudere deelnemers bakken er helemaal niets van. Hebben het nog over snelverkeer en langzaam verkeer. Ik geef regionaal dus enkele opfriscursussen en schrik van het slechte kennisniveau. Na afloop van zo’n avond vroeg mij iemand :klopt het dat op een gelijkwaardig kruispunt een fietser van rechts voorrang heeft. Ja, dat klopt. Hij zei, ik wist het niet. Ik vroeg hem, hoe doe je dat dan. Nou, heel simpel, degene die er het eerst is die heeft voorrang. Het is zeer droevig gesteld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.