Europees parlement en de Raad nemen besluit over tijdelijke erkenning Oekraïense rijbewijzen

Het Europees parlement en de Raad besluiten woensdag of de door de Europese Commissie voorgestelde verordening omtrent Oekraïense rijbewijzen officieel wordt vastgesteld. Het op 20 juni jl. ingediende voorstel maakt het voor Oekraïense vluchtelingen mogelijk om hun rijbewijs in de Europese Unie te blijven gebruiken.

Onder normale omstandigheden mogen personen die geen deel uitmaken van de EU-lidstaten maximaal een half jaar rijden met hun rijbewijs binnen de Europese Unie. Gezien het feit dat de meeste Oekraïense vluchtelingen vanaf eind februari 2022 in de EU aankwamen, komt deze termijn van een half jaar voor velen van hen steeds dichterbij. De Europese Commissie vindt het daarom van groot belang dat er zo snel mogelijk uniforme regels voor de houders van Oekraïense rijbewijzen komen.

De Europese Commissie geeft aan dat inwoners uit Oekraïne voor een Oekraïens rijbewijs grotendeels aan dezelfde eisen moeten voldoen als rijbewijshouders in de lidstaten van de EU. De erkenning van de rijbewijzen is daarom relatief eenvoudig te implementeren, zonder grote gevolgen voor de verkeersveiligheid.

Grote belangen

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat benadrukt hoe belangrijk het is dat Oekraïense vluchtelingen gebruik kunnen maken van hun rijbewijs. Dit stelt hen namelijk in staat om mobiel te zijn. Daarnaast is het belangrijk de rijbewijzen te erkennen, omdat de druk op exameninstanties flink toe zal nemen wanneer een groot aantal Oekraïense vluchtelingen in de toekomst verplicht een EU-rijbewijs moet aanvragen. Ook wat Oekraïense beroepschauffeurs betreft, is erkenning van het rijbewijs van zeer groot belang, stelt het ministerie. Zo kunnen zij namelijk blijven deelnemen aan economische activiteiten.

Inhoud van de verordening

Oekraïners krijgen op dit moment tijdelijke of passende bescherming, wat inhoudt dat zij in de Europese Unie verblijven met een vluchtelingenstatus. Het doel van het voorstel is dat zij, zolang de periode van tijdelijke bescherming duurt, met hun Oekraïense rijbewijs in de EU mogen blijven rijden.

De tijdelijke bescherming waar Oekraïense vluchtelingen momenteel onder vallen, geldt tot 4 maart 2023 en kan daarna met een half jaar tot een jaar verlengd worden, met een maximum van drie jaar.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Europees parlement en de Raad nemen besluit over tijdelijke erkenning Oekraïense rijbewijzen | RijschoolPro

Europees parlement en de Raad nemen besluit over tijdelijke erkenning Oekraïense rijbewijzen

Het Europees parlement en de Raad besluiten woensdag of de door de Europese Commissie voorgestelde verordening omtrent Oekraïense rijbewijzen officieel wordt vastgesteld. Het op 20 juni jl. ingediende voorstel maakt het voor Oekraïense vluchtelingen mogelijk om hun rijbewijs in de Europese Unie te blijven gebruiken.

Onder normale omstandigheden mogen personen die geen deel uitmaken van de EU-lidstaten maximaal een half jaar rijden met hun rijbewijs binnen de Europese Unie. Gezien het feit dat de meeste Oekraïense vluchtelingen vanaf eind februari 2022 in de EU aankwamen, komt deze termijn van een half jaar voor velen van hen steeds dichterbij. De Europese Commissie vindt het daarom van groot belang dat er zo snel mogelijk uniforme regels voor de houders van Oekraïense rijbewijzen komen.

De Europese Commissie geeft aan dat inwoners uit Oekraïne voor een Oekraïens rijbewijs grotendeels aan dezelfde eisen moeten voldoen als rijbewijshouders in de lidstaten van de EU. De erkenning van de rijbewijzen is daarom relatief eenvoudig te implementeren, zonder grote gevolgen voor de verkeersveiligheid.

Grote belangen

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat benadrukt hoe belangrijk het is dat Oekraïense vluchtelingen gebruik kunnen maken van hun rijbewijs. Dit stelt hen namelijk in staat om mobiel te zijn. Daarnaast is het belangrijk de rijbewijzen te erkennen, omdat de druk op exameninstanties flink toe zal nemen wanneer een groot aantal Oekraïense vluchtelingen in de toekomst verplicht een EU-rijbewijs moet aanvragen. Ook wat Oekraïense beroepschauffeurs betreft, is erkenning van het rijbewijs van zeer groot belang, stelt het ministerie. Zo kunnen zij namelijk blijven deelnemen aan economische activiteiten.

Inhoud van de verordening

Oekraïners krijgen op dit moment tijdelijke of passende bescherming, wat inhoudt dat zij in de Europese Unie verblijven met een vluchtelingenstatus. Het doel van het voorstel is dat zij, zolang de periode van tijdelijke bescherming duurt, met hun Oekraïense rijbewijs in de EU mogen blijven rijden.

De tijdelijke bescherming waar Oekraïense vluchtelingen momenteel onder vallen, geldt tot 4 maart 2023 en kan daarna met een half jaar tot een jaar verlengd worden, met een maximum van drie jaar.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.