Foto: Matt C

Aantal vrouwelijke brandweerlieden en ambulancechauffeurs neemt toe

Toename aantal vrouwelijke brandweerlieden en ambulancechauffeursFoto: Unsplash/Matt C

Het aantal vrouwelijke brandweerlieden en ambulancechauffeurs is in de afgelopen jaren fors toegenomen. De groep vrouwen binnen de beroepsbrandweer steeg in de periode van 2011 tot en met 2019 met 14 procent en tussen 2013 en 2020 werden maar liefst 43 procent meer vrouwelijke ambulancechauffeurs geteld.

De toename van het aantal vrouwelijke brandweerlieden en ambulancechauffeurs blijkt uit een analyse van De Verkeersacademie, waarin gekeken is naar recente cijfers van het CBS, het RIVM, het NIPV en het Sectorkompas Ambulancezorg.

Toename vrouwen in de branche

In 2019 telde het professionele brandweerkorps 325 vrouwen en 5050 mannen, waar dat in 2011 nog 286 vrouwen en 5130 mannen waren. Wat de vrijwillige brandweer betreft, is ook een stijging te zien. Hoewel het totaal aantal vrijwilligers van 21.000 in 2011 naar 19.000 in 2019 is gedaald, is het aantal vrouwelijke vrijwilligers wel toegenomen met 60 lieden.

Ook in de beroepsgroep van het ambulancepersoneel is het aantal vrouwelijke voltijd en deeltijd ambulancechauffeurs gestegen met 43 procent tussen 2013 en 2020.

Mannelijke instructeurs

Ondanks de toename van het aantal vrouwelijke chauffeurs, ziet Gijs Kantelberg, directeur van De Verkeersacademie, vrijwel alleen mannen verschijnen bij de opleiding tot rijinstructeur voor voorrangsvoertuigen met optische en geluidssignalen. “Bij de reguliere opleiding tot rijinstructeur is minimaal een kwart vrouw, maar wat de instructeursopleiding voor voorrangsvoertuigen betreft, is dit nog niet het geval. Dat vind ik dan toch heel jammer, want we zouden ook hier graag meer dames willen ontvangen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Aantal vrouwelijke brandweerlieden en ambulancechauffeurs neemt toe | RijschoolPro
Foto: Matt C

Aantal vrouwelijke brandweerlieden en ambulancechauffeurs neemt toe

Toename aantal vrouwelijke brandweerlieden en ambulancechauffeursFoto: Unsplash/Matt C

Het aantal vrouwelijke brandweerlieden en ambulancechauffeurs is in de afgelopen jaren fors toegenomen. De groep vrouwen binnen de beroepsbrandweer steeg in de periode van 2011 tot en met 2019 met 14 procent en tussen 2013 en 2020 werden maar liefst 43 procent meer vrouwelijke ambulancechauffeurs geteld.

De toename van het aantal vrouwelijke brandweerlieden en ambulancechauffeurs blijkt uit een analyse van De Verkeersacademie, waarin gekeken is naar recente cijfers van het CBS, het RIVM, het NIPV en het Sectorkompas Ambulancezorg.

Toename vrouwen in de branche

In 2019 telde het professionele brandweerkorps 325 vrouwen en 5050 mannen, waar dat in 2011 nog 286 vrouwen en 5130 mannen waren. Wat de vrijwillige brandweer betreft, is ook een stijging te zien. Hoewel het totaal aantal vrijwilligers van 21.000 in 2011 naar 19.000 in 2019 is gedaald, is het aantal vrouwelijke vrijwilligers wel toegenomen met 60 lieden.

Ook in de beroepsgroep van het ambulancepersoneel is het aantal vrouwelijke voltijd en deeltijd ambulancechauffeurs gestegen met 43 procent tussen 2013 en 2020.

Mannelijke instructeurs

Ondanks de toename van het aantal vrouwelijke chauffeurs, ziet Gijs Kantelberg, directeur van De Verkeersacademie, vrijwel alleen mannen verschijnen bij de opleiding tot rijinstructeur voor voorrangsvoertuigen met optische en geluidssignalen. “Bij de reguliere opleiding tot rijinstructeur is minimaal een kwart vrouw, maar wat de instructeursopleiding voor voorrangsvoertuigen betreft, is dit nog niet het geval. Dat vind ik dan toch heel jammer, want we zouden ook hier graag meer dames willen ontvangen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.