Nowel Tierie heeft een rijschool door en voor vrouwen: ‘Het zet mensen aan het denken’
Portret van een ondernemer

Nowel Tierie heeft een rijschool door en voor vrouwen: ‘Het zet mensen aan het denken’

Eén van de geslaagde leerlingen van Dames Rijschool Foto: Nowel Tierie

Met een achtergrond in leisure en hospitality is rijschoolhouder Nowel Tierie (29) gastvrouw op de weg en biedt zij binnen haar ‘Dames Rijschool’ puur en alleen rijlessen aan voor vrouwen. Een ontspannen sfeer, een modulaire opleiding en een voor de doelgroep makkelijk te vinden rijschool: “Hier ben ik, zoek niet verder.”

Na enkele tijd werkzaam te zijn geweest binnen de evenementenbranche en het bankwezen, neemt Nowel het besluit om het roer om te gooien. Ze gaat op zoek naar een baan met meer flexibiliteit, meer dagelijkse sociale contacten en een manier om haar creativiteit en visie te uiten. In oktober 2019 richt ze in haar favoriete stad Rotterdam Dames Rijschool op, een rijschool door en voor vrouwen.

“Ik ben mijn rijschool enerzijds begonnen omdat ik het ‘door vrouwen, voor vrouwen’-idee heel mooi vind en ik dacht: als ik een eigen rijschool begin, dan wil ik mij volledig op vrouwen richten. Mijn familie telt ook super veel vrouwen. We reiken van Engeland tot aan Suriname en van Zweden tot aan Marokko. In mijn familie komt bijna elke religie en net zo goed geen religie voor, maar we zijn verenigd en dat maakt ons sterk. De diversiteit binnen mijn familie zie je ook goed terug in mijn rijschool: ik heb leerlingen van alle afkomsten en dat vind ik heel waardevol.

Naast het persoonlijke perspectief wil ik met mijn rijschool ook andere vrouwen aanmoedigen om rijinstructeur of rijschoolhouder te worden. Op dit moment zijn er namelijk nog relatief weinig vrouwen binnen de sector”, vertelt Nowel.

Foto: Geslaagde leerlingen van Dames Rijschool 

Het belang van een rijschool voor dames

“Zelf heb ik rijles gehad van een man en toentertijd heb ik nooit gedacht dat het mogelijk was om te kiezen voor een vrouwelijke rijinstructeur. Het was geen issue, maar ook geen keuze. Ik heb er toen geen seconde bij stilgestaan en ik merk dat vrouwen tegenwoordig wel heel bewust deze keuze maken. Dat is is dan ook meteen de kracht van mijn rijschool: het zet mensen aan het denken.

Het meest belangrijk vind ik om leerlingen een keuze te bieden en die keuze mag er zijn. Ik kan met vrouwen sneller een ontspannen sfeer creëren; je praat over andere dingen met dames onder elkaar. Het is belangrijk om een band te hebben met je leerlingen en een ruimte te scheppen waarin iedereen zich op haar gemak voelt. De vrouwen die bewust kiezen voor een vrouwelijke rijinstructeur, zullen zich beter voelen tijdens de lessen en daardoor sneller resultaten boeken. Het feit dat ik gecertificeerd RIS-instructeur ben, maakt ook dat ik nog beter op hen aan kan sluiten.

Je op je gemak voelen en een band opbouwen met elkaar, kan ook met een mannelijke rijinstructeur, absoluut. Ik wil vrouwen simpelweg de keuze bieden. Ik bied een platform aan, waar je mag leren zoals je wil en waar je jezelf mag zijn.”

Reacties vanuit de branche

“Af en toe applaudisseren mensen als we met mijn lesauto ergens goed hebben ingeparkeerd of reageert een man: ‘Goh, ik wilde dat ik een rijschool voor alleen dames had bedacht’. Daar kan ik wel om lachen en daarnaast is 99% van de mensen die ik spreek heel positief. Ik krijg voornamelijk te horen dat ze het een leuk en uniek idee vinden of dat ze zich afvragen waarom een rijschool voor alleen vrouwen niet al veel vaker voorkomt.

Je maakt veel mee onderweg en aan het begin vond ik het spannend hoe mensen zouden reageren op Dames Rijschool, maar inmiddels heb ik heel veel zelfvertrouwen opgebouwd. Hier ben ik en hier is mijn rijschool, ik lever goed werk en daar ben ik trots op.”

De toekomst van Dames Rijschool

“Het concept van mijn rijschool is op dit moment nog heel uniek en ik heb daardoor heel veel klandizie; veel dames die bij mij willen lessen. Het is te veel voor mij alleen. Ik heb zelfs een wachtrij. Ik heb ook een hele tijd rondgereden zonder dakbord op mijn auto, omdat ik geen ruimte had om nieuwe leerlingen aan te nemen. Vaak als ik dan een paar lessen had gehad, kwam ik thuis en had ik alweer een hele mailbox vol met aanmeldingen. Dat is natuurlijk ontzettend leuk en er is duidelijk heel veel vraag naar een rijschool door en voor vrouwen.

Op dit moment ben ik de enige rijinstructeur binnen mijn rijschool en ik ben dan ook echt op zoek naar een vrouwelijke instructeur die mijn visie deelt. Ik ben nu alleen actief in Rotterdam en omgeving, maar het doel is om in de toekomst in meerdere steden de modulaire opleiding van Dames Rijschool aan te bieden.”

Misschien ook interessant:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nowel Tierie heeft een rijschool door en voor vrouwen: ‘Het zet mensen aan het denken’ | RijschoolPro
Nowel Tierie heeft een rijschool door en voor vrouwen: ‘Het zet mensen aan het denken’
Portret van een ondernemer

Nowel Tierie heeft een rijschool door en voor vrouwen: ‘Het zet mensen aan het denken’

Eén van de geslaagde leerlingen van Dames Rijschool Foto: Nowel Tierie

Met een achtergrond in leisure en hospitality is rijschoolhouder Nowel Tierie (29) gastvrouw op de weg en biedt zij binnen haar ‘Dames Rijschool’ puur en alleen rijlessen aan voor vrouwen. Een ontspannen sfeer, een modulaire opleiding en een voor de doelgroep makkelijk te vinden rijschool: “Hier ben ik, zoek niet verder.”

Na enkele tijd werkzaam te zijn geweest binnen de evenementenbranche en het bankwezen, neemt Nowel het besluit om het roer om te gooien. Ze gaat op zoek naar een baan met meer flexibiliteit, meer dagelijkse sociale contacten en een manier om haar creativiteit en visie te uiten. In oktober 2019 richt ze in haar favoriete stad Rotterdam Dames Rijschool op, een rijschool door en voor vrouwen.

“Ik ben mijn rijschool enerzijds begonnen omdat ik het ‘door vrouwen, voor vrouwen’-idee heel mooi vind en ik dacht: als ik een eigen rijschool begin, dan wil ik mij volledig op vrouwen richten. Mijn familie telt ook super veel vrouwen. We reiken van Engeland tot aan Suriname en van Zweden tot aan Marokko. In mijn familie komt bijna elke religie en net zo goed geen religie voor, maar we zijn verenigd en dat maakt ons sterk. De diversiteit binnen mijn familie zie je ook goed terug in mijn rijschool: ik heb leerlingen van alle afkomsten en dat vind ik heel waardevol.

Naast het persoonlijke perspectief wil ik met mijn rijschool ook andere vrouwen aanmoedigen om rijinstructeur of rijschoolhouder te worden. Op dit moment zijn er namelijk nog relatief weinig vrouwen binnen de sector”, vertelt Nowel.

Foto: Geslaagde leerlingen van Dames Rijschool 

Het belang van een rijschool voor dames

“Zelf heb ik rijles gehad van een man en toentertijd heb ik nooit gedacht dat het mogelijk was om te kiezen voor een vrouwelijke rijinstructeur. Het was geen issue, maar ook geen keuze. Ik heb er toen geen seconde bij stilgestaan en ik merk dat vrouwen tegenwoordig wel heel bewust deze keuze maken. Dat is is dan ook meteen de kracht van mijn rijschool: het zet mensen aan het denken.

Het meest belangrijk vind ik om leerlingen een keuze te bieden en die keuze mag er zijn. Ik kan met vrouwen sneller een ontspannen sfeer creëren; je praat over andere dingen met dames onder elkaar. Het is belangrijk om een band te hebben met je leerlingen en een ruimte te scheppen waarin iedereen zich op haar gemak voelt. De vrouwen die bewust kiezen voor een vrouwelijke rijinstructeur, zullen zich beter voelen tijdens de lessen en daardoor sneller resultaten boeken. Het feit dat ik gecertificeerd RIS-instructeur ben, maakt ook dat ik nog beter op hen aan kan sluiten.

Je op je gemak voelen en een band opbouwen met elkaar, kan ook met een mannelijke rijinstructeur, absoluut. Ik wil vrouwen simpelweg de keuze bieden. Ik bied een platform aan, waar je mag leren zoals je wil en waar je jezelf mag zijn.”

Reacties vanuit de branche

“Af en toe applaudisseren mensen als we met mijn lesauto ergens goed hebben ingeparkeerd of reageert een man: ‘Goh, ik wilde dat ik een rijschool voor alleen dames had bedacht’. Daar kan ik wel om lachen en daarnaast is 99% van de mensen die ik spreek heel positief. Ik krijg voornamelijk te horen dat ze het een leuk en uniek idee vinden of dat ze zich afvragen waarom een rijschool voor alleen vrouwen niet al veel vaker voorkomt.

Je maakt veel mee onderweg en aan het begin vond ik het spannend hoe mensen zouden reageren op Dames Rijschool, maar inmiddels heb ik heel veel zelfvertrouwen opgebouwd. Hier ben ik en hier is mijn rijschool, ik lever goed werk en daar ben ik trots op.”

De toekomst van Dames Rijschool

“Het concept van mijn rijschool is op dit moment nog heel uniek en ik heb daardoor heel veel klandizie; veel dames die bij mij willen lessen. Het is te veel voor mij alleen. Ik heb zelfs een wachtrij. Ik heb ook een hele tijd rondgereden zonder dakbord op mijn auto, omdat ik geen ruimte had om nieuwe leerlingen aan te nemen. Vaak als ik dan een paar lessen had gehad, kwam ik thuis en had ik alweer een hele mailbox vol met aanmeldingen. Dat is natuurlijk ontzettend leuk en er is duidelijk heel veel vraag naar een rijschool door en voor vrouwen.

Op dit moment ben ik de enige rijinstructeur binnen mijn rijschool en ik ben dan ook echt op zoek naar een vrouwelijke instructeur die mijn visie deelt. Ik ben nu alleen actief in Rotterdam en omgeving, maar het doel is om in de toekomst in meerdere steden de modulaire opleiding van Dames Rijschool aan te bieden.”

Misschien ook interessant:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.