Ambtenaar aan de deur als rijbewijs ongeldig is verklaard

Ambtenaar op de stoep bij ongeldig verklaard rijbewijs

Nieuwe werkwijze voor bestuurders met een ongeldig verklaard rijbewijs Foto: Unsplash

Bij het ongeldig verklaren van het rijbewijs krijgt een bestuurder vanaf 1 september een persoonlijk overhandigde brief van een ambtenaar van de Interdepartementale Post- en Koeriersdienst (IPKD). In deze brief staat dat het rijbewijs ongeldig is, dat rijden niet meer mag en dat men het rijbewijs moet inleveren. Deze proefmaatregel wordt in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ingevoerd.

Het doel van deze nieuwe maatregel is om te verzekeren dat de bestuurder op de hoogte is van de ongeldigverklaring, het rijbewijs inlevert en dus niet langer de weg op zal gaan. Doordat een bestuurder de brief zelf in ontvangst moet nemen en ervoor moet tekenen, wordt het eenvoudiger om iemand strafrechtelijk te vervolgen indien hij of zij toch de weg op gaat. Ofwel, in het strafrecht kan een hoge boete of gevangenisstraf worden opgelegd, omdat er bewezen kan worden dat de bestuurder, ondanks dat hij of zij bewust was van de ongeldigverklaring, toch de weg op is gegaan.

Ongeldig verklaard rijbewijs

Momenteel krijgen bestuurders van wie het rijbewijs ongeldig is verklaard een brief per reguliere post en een aangetekend brief. De bestuurder in kwestie moet het rijbewijs vervolgens zelf opsturen naar het CBR. Het CBR stuurt twee brieven waarin wordt verzocht tot inleveren, maar of een bestuurder dat ook daadwerkelijk gedaan heeft, wordt niet gecontroleerd.

Jaarlijks worden meer dan 10.000 rijbewijzen ongeldig verklaard, waarvan in 2021 4240 rijbewijzen niet ingeleverd zijn, blijkt uit een bericht van het CBR. De politie geeft daarnaast aan dat in 2021 in totaal 4817 bestuurders staande zijn gehouden met als reden een ongeldig verklaard rijbewijs. Deze cijfers laten zien dat er nog met grote regelmaat bestuurders op de weg rijden die niet rijvaardig of rijgeschikt zijn. In het belang van de verkeersveiligheid wordt daarom deze nieuwe maatregel als proef ingevoerd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.